Skocz do zawartości
Harari

Galileo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W weekend włączyłem TV leciał właśnie Galileo i prezentowany był proces zakładania oceanarium gdzieś w Niemczech - niestety widziałem tylko końcówkę - czy ktoś mógł by powiedzieć gdzie to było ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też załapałem się na końcówkę. Kumpel, który dał mi cynk mówił, że lali wodę prosto z hydrantu i doprawiali solą :D No i transport langust i krabów na sucho (a ja się musiałem bawić w te wszystkie worki). Fajnie, że pokazali jak to wszystko transportują. Za góra dwa lata czeka mnie transport rekina rafowego i trochę mnie to przerażało.

Ale skoro im się udało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On już pływa, w dwa razy większym niż ten na fotce. Jest już prawie rok w tym akwarium i wydaje się trochę ciasno, więc jest plan, żeby przenieść go do znacznie, znacznie większego akwarium, ale nie ma co zapeszać, bo jeszcze nie wypali ;)

Tutaj jakiś miesiąc po wpuszczeniu:

http://nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&id=1160

A właśnie Piter, dopiero wczoraj zobaczyłem, że pytałeś o fotki tego 6000l. Jest trochę tutaj:

http://nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&id=1158

Nie są jednak aktualne. Samo akwarium się bardzo nie zmieniło, ale obsada poszła do wymiany.

Sprzęt chętnie pokażę Ci na żywo, więc zapraszam w tygodniu do Gdyni. Można zajrzeć do każdego sumpa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snocho jakie wymiary ma to akwa 12k l ? Wygląda na takie nie zbyt wielkie :D

Fajnie pada ten snop światła z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary mocno niestandardowe, ograniczone wielkością pomieszczenia:

2,80m x 2,60m x 1,60m[h] + 900l sump, szyba 3x15mm white float.

A ten snop do 2x400W 10 000K. Nad zbiornikiem wiszą jeszcze 4 lampy po 400W, ale jak chodzą wszystkie to jest za jasno, no i gnojek jest bardziej płochliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem rzeczywiście lali prosto z hydrantu ,ale nie było zbiorników rafowych...Same zimnowodne :D .Niestety nie wiem gdzie to było...Kraby przewozili w skrzynkach z takimi trocinami jak by ;) .Najbardziej urzekły mnie płaszczki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi