Skocz do zawartości
kotangch

Moje 63 litry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zbiorniczek 63l 60x30x35, cyrkulacja: dwie koralie nano 900l/h i 1600l/h. Za odpieniek robi tunze 9002, oświetla akwarium 2x24 AM reef white 15000 i aktynika również AM. Sól TM bio- actif. To chyba na tyle, zbiorniczek wystartował 22.2.2011, obecnie dojrzewa, atakują okrzemki i miejscami zielone glony.

post-1751-069182400 1299941429_thumb.jpg

Edytowane przez kotangch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj robiłem pierwsze testy i tak:

NO2 0,05

NO3 1

KH 13

PO4 0,05

PH 7,5

Dzięki uprzejmości kolegi z 'sąsiedniego' forum, do akwarium trafiły pierwsze korale Protopalythoa oraz Sinularia.

Jakość nie najlepsza, ale mój aparat albo ja nie ogarniamy tego.

post-1751-030359700 1300539466_thumb.jpg

post-1751-039921800 1300539470_thumb.jpg

post-1751-011560200 1300539473_thumb.jpg

post-1751-046956700 1300539483_thumb.jpg

post-1751-038777400 1300539487_thumb.jpg

Edytowane przez kotangch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie dodaje, jedynie uzupełniam odparowana wodę, nie robiłem jeszcze żadnej podmianki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 90% mam bryopsis, nie wiem czy coś z tym działać, czy czekać, akwa w końcu świeże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Przeglądam forum i szukam własnie taki małych "solniczek".Mam jedno pytanie.Ile dałeś skały??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam resztki cyjano, i zielonych glonikow, ale jak się szkło wyklaruje to wrzucę aktualne foty. Myślę, że za jakiś tydzień dwa. Obecnie z życia jest salarius, dwa ocelariski, kreweta czyszcząca, krabik calcinus, jakieś turbo, nassariusy, rozgwiazda piaskowa. Z korali dicosoma niebieska, sinularia, xenia, palythoa, kilkanaście koloni zoa i capnella.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyjano widze, że sie rozprzestrzeniło. Wiesz odczego? Robisz jakies kroki by temu zaradzić? Sprubuj oddesać wężykiem. Zainwestuj w kaskade to pochowasz te wory. Koniec krytyki, teraz cos miłego. :D

Ładny zbiornik :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli przymierzam się do przesiadki na większe, tak wiec będzie sump. Nie mam cyjano ten osad na odpieniaczu i lewej szybie to jest taki matowy nalot jakby proszek w kolorze mocnego fioletu (zdjęcia trochę przekłamują kolory), nie mogę zidentyfikować co to jest, na przedniej szybie tez się osadza, ale raz na 3 dni czyścikiem przelecę i tyle. Nie mam tego ani na piasku, ani na skale, ale jak ktoś wie co to jest i jak z tym walczyć to chętnie posiądę te wiedzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to stare zdjecia? Na odpieiaczy widzę tylko osad wapienny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi