Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 Sławek - witamy spowrotem:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 (edytowane) do komina mozesz jeszcze wsadzic takie fajne ozdoby do akwarium - rybka z podwieszonym termometrem i bedzie pływać sobie w toni... albo zasyp ziemia z ogrodka... alez niektorzy sa uparci..... mam czasami wrażenie ze nie oczekują nawet odpowiedzi a jedynie poklepywania po plecach... Edytowane 10 Marzec 2011 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 (edytowane) smithpl rozumiem, że umiejętność samodzielnego myślenia jest ci obca ale odstosunkuj się proszę od tych, co to potrafią To akurat świadczy tylko o Twojej inteligencji. Edytowane 10 Marzec 2011 przez snakecharner Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 Morog...brak słów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 Morog oczywiscie rozumiem. Co do myslenia to "potrafia" a nie "potrawia". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 nie potrawie zrozumieć, dlaczego niektórzy mędrkowie uważają, że ich słowo powinno być święte być może macie na razie większą wiedze niż np. ja ale SAM zbiorę informacje, SAM będę pytał o MOJE wątpliwości i SAM podejmę decyzje, co robić wiedza o akwarystyce nie jest ani nauką ścisłą, ani wiedzą magiczną wyśmiewanie mnie za to, że szukam własnej drogi źle świadczy tylko i wyłącznie o was Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 Morog, nie wyśmiewamy - po prostu wszyscy w tym wątku oprócz ciebie napisali NIE dla wkładania czegoś do komina. Więc jakiej jeszcze chcesz informacji abyśmy cię przekonali? Bo ja już nie wiem. Chyba że chcesz potwierdzenia - to proszę bardzo - TAK biobale to super pomysł na zagospodarowanie twojego komina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 Kolego Przeginasz , koledzy dobrze Ci radzą a Ty nadal się upierasz na siłę. Zmień sposób odzywek , bo jak śmiem twierdzić za dużo informacji już nie uzyskach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 Spolojnie,spokojnie , żywa skała jako wypełnienie komina ? a czemu nie? przecież to nie wykożystana przestrzeń, tylko trzeba zadbać o silny ruch wody i po krzyku ,sam tak kiedyś miałem, komin wypełniony do 2/3 wysokości i na takiej też wysokości była rura odpływowa.Woda przelewająca się przez grzebień spadała z góry robiąc młyn w kominie i to było NAJCZYSTSZE miejsce w całym systemie,więc ndaczego nie ? Tam nic się nie zbierało tak jak w sumpie (a w sumpie niby można trzymać skałe)Moje zdanie takie jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 a by zwiekszyć filtracje dobra to może inaczej - po co chcesz zwiększyć filtrację - problem z parametrami? PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 robi59 kolego przecież, Ty nie istniejesz? tu WSZYSCY uważają, że komin powinien być pusty też myślałem o żywej skale w kominie tylko, że z powodu rurek ciężko by je było tam włożyć po za tym, jeśli przykręcimy zawór, by skała była zalana, przepływ będzie dość mały tomiooo jakiś czas temu miałem katastrofę wywołaną moim błędem teraz wszystko jest ok mam tendencje do przerybiania, dlatego chce polepszyć filtracje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 Miałem małe kawałki ułożone z trzech stron komina ,tak w literke C prawie w okół rury odpływowej.Rewizji nie miałem tylko odpływ bez zaworu.Było ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2011 (edytowane) dzis sprzatalem sump gdzie mam skale a cyrkulacja jest x20 do objetosci komory. Szkoda ze nie zobaczyliscie ile syfu wysprzatalem wezykiem, jakis litr samego detrytusu z 3 litrow sciagnietych. Wystepuje to tylko w tej omorze gdzie lezy skala, inne komory czyste. Robi, komin z 3 stron ? To nazywasz wypelnieniem ukladajac 3 kawalki dookola rurek? Przy moich 400 litrach gdzie komin mam pusty nurt wody nie dolatuje do dna, woda w koninie ma 47-48cm wysokosci - nie ma prawa doleciec silny nurt wiec przy skale w ogole porazka. Morog, jak masz zle doswiadczenia to nie pakuj sie w kolejne zle rozwiazania. Jak przerybiasz i masz problem z parametrami to wymyslono pare fajnych rozwiazan. Skala w akwa lub sumpie, KZ preparaty, Biokulki i absorbery oraz glony ( ktorych osobiscie nie lubie bo zolknie woda... ) Robi, swoja droga podaj parametry i fotki zbiornika z tak milo zawlonym kominem.... Edytowane 10 Marzec 2011 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2011 Jak chcesz polepszyć filtrację, to może daj większy odpieniacz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2011 (edytowane) Morog wiedza o akwarystyce nie jest ani nauką ścisłą, ani wiedzą magiczną wyśmiewanie mnie za to, że szukam własnej drogi źle świadczy tylko i wyłącznie o was -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- morog nie masz własnej drogi ,i nie bedziesz jej miał w akwarystyce morskiej są pewne sztywne zasady i głupotą jest je łamać a jak chcesz łamać to daj do akwarium zamiast skały kilka filtrów gąbkowych na brzęczyk no i popłyniesz Edytowane 11 Marzec 2011 przez juwewaldi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2011 (edytowane) smithpl , czytasz niezrozumiale , popierwsze nie dookoła rurek tylko dookoła jednej rurki i nie 3 skałki tylko ok 10 kg.I nie pisz" nie ma prawa dolecieć " chyba że obiegowa pompa za słaba .W moim dolatywała i był młyn w kominie. Edytowane 11 Marzec 2011 przez robi59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2011 (edytowane) robi59 - zapraszam do siebie, dotkniesz zrozumiesz - co by nie teoretyzować. Pompa obiegowa 4500l/h DELTEC. A swoja droga nie ma znaczenia jaki przepływ ma pompa bo spadek wody z krawędzi grzebienia w komin będzie na głębokość taki sam. Edytowane 11 Marzec 2011 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2011 Każdy ma swoją teorie i zasady ale jedno działa i inne nie więc... pamiętam kiedyś jakieś 10 lat temu pisałem na polskim forumm o dodawaniu wódki do akwarium (znalazłem to na forach zagranicznych) wiecie co ! zostałem wyśmiany i to przez takich co teraz są na polskich forach i stosują bądz stosowali wódke , więc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach