Skocz do zawartości
Gość Raffy14

Łączenie zebrasom i pokolców.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Raffy14

Witam.

Mam od poniedziałku w akwarium Z.scopasa, super rybka - je wszystko. Za ok. dwa tygodnie trafi do mnie Z. flavescens, jak najlepiej wpuścić rybę do akwarium z chyba już zadomowionym Z.scopasem? Akwa 500L

Słyszałem różne wersje, rozważam opcję - lusterko i 'klatkę' w akwarium. :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze spokojnie możesz wpuscić flavescens bez specjalnych sztuczej:)w 500l nie powinno być zadymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

Zwłaszcza, że Scopas sam jest b. krótko w akwarium. Więc chyba na dobre się nie zapoznał ze swoim lokum, ale wolę się wcześniej dowiadywać, niż później się martwić :) Są jeszcze jakieś sztuczki oprócz lustra i klatki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

A rano trzeba szybciutko wstawać przed zapaleniem światła i obserwować ;):thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie wojny w 500l?? u mnie w 700l scopas prawie zabił żółtka.Po dwóch tygodniach w akwarium scopas będzie już królem na włościach Szkoda, że zacząłeś zasiedlanie akwarium od bardzo agresywnej Z.scopas. Wojny raczej nie unikniesz, wszystko zależy od tego jak dużą kupisz Z. flavescens, jak będzie większa od scopasa to da sobie rade. Moim zdaniem trzymanie nowej ryby w klatce i przyzwyczajanie reszty do nowego mieszkańca niema większego sensu, ponieważ i tak dojdzie do konfrontacji po wypuszczeniu ryby. Lusterko możesz zastosować, w ostateczności, gdyby scopas był zbyt agresywny i żółtkowi groziłby nokaut, to wywal scopasa na parę dni do sumpa. Sory za takie czarnowidztwo, ale pisze to po własnych doświadczeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

Właśnie tego najbardziej się obawiam :( Do tego stopnia, że zastanawiam się nad innym pokolcem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpuść żółtka i obserwuj sytuacje, w dwa dni powinno się wszystko unormować Jak będzie za ostra rywalizacja, to złap scopasa i wywal do sumpa na parę dni. Dasz sobie radeyes.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam scopasa ok. roku, przed okolo miesiacem wpuscilem flavescens i wydawalo sie, ze zoltek do drugiego dnia nie dozyje. Rano bylo to samo, moze i gorzej, myslalem ze to koniec. Chwycic scopasa mi sie nie udalo, wiec dalem lusterko ...teraz jak zdejme po miesiacu lusterko, jest wszystko ok, ale po dniu scopas znow zaczyna gonic ja,ale juz nie tak intenzywnie jak na poczatku, wiec daje lusterko na jeden dzien, a drugi dzien zdejmuje....mysle ze za pare tygodni zdejme i bedzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

Rok to sporo czasu, swojego mam od poniedziałku, pływa zgodnie z borsukiem - może uda się zmylić go z flavkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raffy14

No i wpuściłem, na początku scopas stroszył do nowego, ale teraz z jednej miski jedzą :thumbsup: Flavek ciut większy od niego, może tu jest klucz do sukcesu? W każdym razie wszystko jest ok i razem pływają, fajnie to wygląda :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie jeśli już wpuszczać do baniaka coś nowego to nie powinna rybka być mniejsza od już obecnych, najlepiej troszke większa to powinna się wybronić te pierwsze kilka dni ataków... Ja swego czsau wpuściłęm scopasa do zasiedlonego żółtka no i zameczył... potem kupiłem większego scopasa i dał sobie z czasem rade :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi