Skocz do zawartości
Grzeniu88

Pytanie o halogeny

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden halogen daje 1370 lumenów. Widziałem na zagraniczynych stronach ze ludzie robią sami po 200ledów na zbiornik i jest to niezły efekt na Youtube

http://allegro.pl/halogen-128-led-energooszczedne-10wat-150wat-i1435697852.html

ile takich halogenów trzeba żeby oświetlić 100 cm skał, na których będą miękasy no i może jakiś ukwiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że też nikt nie zwrócił uwagi na tą sprawność rzędu 137lm/W :) nosz kurde a my tu krocie na ledy wydajemy i realnie 120lm mamy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze realnieto jakies okolo 98 lm/W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden halogen daje 1370 lumenów. Widziałem na zagraniczynych stronach ze ludzie robią sami po 200ledów na zbiornik i jest to niezły efekt na Youtube

http://allegro.pl/ha...1435697852.html

ile takich halogenów trzeba żeby oświetlić 100 cm skał, na których będą miękasy no i może jakiś ukwiał

Mam go, ten halogenik super sprawdza się u mnie na podjeździe :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówie o Cree R5 - nominalnie 139 w praktyce 120 z fuksem. A to ? 70 bym nie dał, a elektronika do drivera w tej lampie z tych 10W ile weźmie ? perpetuum mobile ?

i na podjeździe jego miejsce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus ile według ciebie jedna zimna R5 daje lm przy zasilaniu 700 mA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

110lm/W nominalnie około. Realnie... zależy jak spieprzone ma chłodzenie. 98lm to jest realny wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mi tez sie tak wydaje ze realnie to jest jakies 98 lm/W . Wczesniej napisales ze 120lm/W dlatego zapytalem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy takie dwie z dobrym fanem od komputera w oprawie własnej roboty załatwiły by sprawę, wkońcu baniak mam tylko 40cm wysokosci a szeroki 35cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy pradzie 1000 mA jakies 90 lm/W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/polski-zmierzchowy-halogen-300-led-25w-smd-3400lm-i1435697901.html

jakby je przerobic (kształt oprawy) to sporo dadzą tego natężenia. Liczy się kreatywność i pomysłowość. Dla mnie przyjemnością jest posiedziec z kumplem przy Winie jego roboty z lutownicą w ręku paroma narzędziami w szufladzie i przy dobrej muzyce np. Guns N roses :)

Do pewnego momentu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nawet 256ledów nie załatwiło by sprawy? na 100cm x 35cm rafy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat led został już przerobiony w każdą stronę - skorzystaj z gotowych rozwiązań - te 256 led z twojego linka da tyle światła co 3 dobrej jakości diody mocy. Poczytaj dział DIY a znajdziesz odp. na swoje pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co? chrzanić oszczedność. kupie

http://allegro.pl/zarnik-hqi-hsi-td-150w-10000k-sylvania-aquaarc-i1444697578.html

myślę ze przy tych warunkach bedzie mozna zaczynac z miekasami i moze jakies twarde... przedewszystkim glony moze beda szlachetniejsze bo ta czerwnień i brunatny mnie gnębią, wiecznie dno przerzucac zbierać filtrem i do kanalizy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi