OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2011 (edytowane) Na forum jest już sporo wątków dotyczących lamp led ale każdy kolejny do potencjalna pomoc dla dłubiących swoje lampy - może ktoś skorzysta. 15 sztuk XP-G cool white + drivery z allegro 1350mA 15 sztuk XR-E royal blue + drivery z allegro 950mA Jako obudowę zaadoptowałem gotową obudowę z ABS o wymiarach 431 x 203 x 43 mm Obudowa do kupienia TU. taki radiator idealnie pasuje do obudowy i zostaje jeszcze miejsce na drivery. Do kupienia TU. Taka konfiguracja obudowy, radiatora i wentylatora teoretycznie powinna podnieść skuteczność chłodzenia - jak będzie w praktyce dopiero się przekonam. Do chłodzenia wykorzystałem wentylator o średnicy 170mm i wysokości 20mm - zależało mi aby lampa była jak najcieńsza. Od dołu diody są osłonięte plexi 3mm wsuniętą w plastikowe profile kupione w castoramie. Lampa wymaga jeszcze paru zabiegów kosmetycznych ale najważniejsze, że działa a nawet więcej - świeci Edytowane 4 Luty 2011 przez OCB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2011 (edytowane) Super. Ja bym jeszcze nawiercił parę otworów w radiatorze na przeciwko wentylatora (sam tak zrobiłem w moim projekcie.) Poprawi to na pewno chłodzenie między radiatorem , ledami a przeźroczystą osłoną. Same pluskwy potrafią zrobić niezłą temperaturę w zamkniętej przestrzeni. A właśnie o te pluskwy chodzi aby ich nie przegrzewać. Edytowane 4 Luty 2011 przez Nikel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2011 Masz rację - też się nad tym zastanawiałem i jest to chyba słuszna koncepcja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2011 (edytowane) Tak jak na radiatorze ciepłe powietrze wylatuje na boki tak samo część ciepłego powietrza będzie wylatywała krótszymi bokami. Zawsze wentylator coś tam wtłoczy tego powietrza. Jako ciekawostka, aby zmniejszyć grubość lampy, zastosowałem dwa małe ciche wentylatory które są razem połączone. Razem mają wymiary 6cm x 12 cm x 1 cm. Ponacinałem radiator na jeden centymetr głęboko, powyłamywałem kombinerkami i wyszlifowałem szlifierką. Przez to dwa wentylatory zmieściły się na środku radiatora a dokładnie wewnątrz. Lampa jeszcze nie gotowa,zostalo mi łączenie elektroniki, ale docelowo wyląduje we wromakowskiej pokrywie. Drivery masz od @Dareltek? Jak zamontowałeś profile? Edytowane 4 Luty 2011 przez Nikel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2011 (edytowane) Zastanawiałem się nad cieńszym wentylatorem i 20mm to moim zdaniem kompromis pomiędzy wymiarem a wydajnością. Na początku też chciałęm wyfrezować gniazdo na wentylator i nawet oddałem radiator do zakładu zajmującego się "profesionalną" obróbką aluminium. W każdy piątek dzwoniłem do zakłądu dowiedzieć się czy przypadkiem udało im się zrealizować moje zamówienie. Po pięciu tygodniach przestali odbierać telefon więc pojechałem odebrać mój radiator bez względu na stan. Na miejscu okazało się, że frezowanie radiatora ich przerosło - zwrócono mi zniszczony materiał. Na zdjęciach widać pogięte pierwsze żebro. Radzę omijać z daleka zakład remix na ul.Żelaznej w Warszawie. Drivery mam mieszane - Dareltek dla XP-G i mr.elektronik dla XR-E. Jest błąd w pierwszym poście. XP-G są zasilane 1250mA z możliwością zmiany na 1400mA. Profile przykleiłem na acryfix 192 i prędzej coś się połamie niż te profile odpadną. Edytowane 4 Luty 2011 przez OCB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2011 U piekarza kupiłeś anodowany radiator z metra ? czy sam anodowałeś ?? Kiedyś pytałem i kategorycznie odmówili dodatkowych usług poza cięciem i musiałem szukać gdzieś indziej. Co do frezowania - CNC-forum, może tam byś kogoś znalazł z maszynką DIY ? Wszystko panie piknie, tylko dlaczego codename szuwarek, notabene wodnik ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2011 anodowałem w Andol-u na Podskarbińskiej w Warszawie - polecam. Z frezowaniem dałem sobie spokój. Nie mam już do tego siły - więcej aluminium to zawsze lepjej a dla mnie efekt jest satysfakcjonujący. Codename wodnik nie trzeba tłumaczyć - natomiast szuwarek to niech Ci będzie, że od koloru szafki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 rewelacja. jak przymocowałeś te profile do pleksy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 (edytowane) kilka postów wyżej napisałem, że profile są przyklejone na acryfix 192 i odnoszę wrażenie, że nic tego nie ruszy. Profile są przyklejone do obudowy a plexi jest tylko wsunięta i można ją w każdej chwili wysunąć - siedzi bardzo solidnie i trzeba użyć trochę siły aby ją wysunąć - trochę siły a nie zwierzęcej siły Generalnie na żywo lampka sprawia bardzo przyzwoite wrażenie - moje zdjęcia tego nie oddają. Edytowane 5 Luty 2011 przez OCB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 a widzisz, to nie doczytałem;) dzięki za info i wygląda lepiej niż przyzwoicie;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matt321 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 (edytowane) I jaka ile wyszło złozenie takiej lampeczki? Rozumiem ze 1Led=1W? Edytowane 5 Luty 2011 przez matt321 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 Ceny w przybliżeniu: radiator - 60,00 zł anodowanie radiatora - 75,00 zł ledy CREE - 600,00 zł drivery led - 150,00 zł pasta termoprzewodząca - 60,00 zł wiatrak - 59,00 zł gwintownik 2,5mm - 35,00 zł miniszlifiekra ala dremel - 150,00 zł śruby nylon 2,5mm 100sztuk - 35,00 zł obudowa - 66,00 zł pasta polerska tempo - 8,00 zł papier scierny - 20,00 zł wełna stalowa - 12,00 zł zasilacz meanwell sp-150-24 - allegro - 100,00 zł uchwyt do gwintownika - 20,00 zł osłona plexi clear 100cm x 50cm - 38,00 zł stabilizator napięcia 24v/12v + dodatki - 20,00 zł klej acryfix 192 - 40 zł Suma 1Â 548,00 zł 1led=3W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matt321 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 Moze banalne pytanie ale nigdzie nie moge znalesc ;/ Na zbiornik 300 litrów jakiej mocy musiała by byc lampa LED? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 przyjmuje się 0,5W/litr - ale nie jest to jakaś złota dewiza - moja lampa jest zaplanowana do akwarium 200l ale mam zamiar dopalać 2x24w T5. Jeżeli będzie za mało to lampę łatwo można rozbudować o kolejne 6 led. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 jaką masz długość tego radiatora ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 jaką masz długość tego radiatora ? dokładnie 40cm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 kliknij do mnie na GG jak będziesz mógł - 1263424 mam sprawę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2011 Dlaczego anoduje się radiator tylko dla koloru, czy jeszcze coś innego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach