Skocz do zawartości
rafal07013

Wzloty i upadki - czesc druga, bo pierwsza sie zakonczyla

Rekomendowane odpowiedzi

aby troche bylo weselej stwierdzilem, a dlaczego nie pokazac co ja zmajstrowalem. Leszek obiecal mi ladny prezent urodzinowy w lutym, wiec pora odkopac to co cicho siedzialo w piwnicy.

ale od poczatku... najpierw bylo 72 galony, ale przed urodzinami syna zdarzyla sie okazja aby zrobic wieksze... wiec sprzedalem wszystko i zaczelem zbierac uzywany sprzet - co nie sklamie, ale zajelo blisko 6 miesiecy aby uzbierac co chcialem.

wiec zaczynamy od akwarium... udalo mi sie znalezc takie o to cudo uzywane:

TANKPIC1.jpg

wymiary - 54"x36"x24" - wiec cos blisko 200g wody.

TANKPIC4.jpg

czlowiek wezwal pomoc i cale cacko zostalo przeniesione do garazu...

aby bylo bardziej wesolo - grubosc szkla.. 3/4" wiec to nie bylo takie lekkie wniesc na samochod i pozniej do garazu i schodami jeszcze do piwnicy. 4 chlopa - ale udalo sie wezwac sasiadow na pomoc.

pozniej zaczelo sie malowania, poprawianie, upiekrzanie.

IMG_0036-2.jpg

IMG_0067.jpg

IMG_0066.jpg

caly garaz zablokowany duperalami, ale co zrobic? jakos bylo trzeba dac sobie rade...

IMG_0069.jpg

i jeszcze z drugiej strony balagan widoczny...

IMG_0073.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak - jezeli chodzi o samo wyposarzenie - to w miare prost - skimmer alpha cone 250, 2xMP40 Vortex, Felix zalatwil pellets i reaktor. i jeszcze znalazle uzywanego profiluxa - wymienilem proby, ale moze wpadnie nowy kontroler.

nie bylo zywej skaly i zakladam, ze beda rozne opinie za i przeciw, ale kilka rzeczy:

1) nie chcialem chwastow oraz rzeczy ktore przychodza wraz zywa skala

2) cena jest zabujcza tym bardziej tej lepszej

3) patrz punkt #2 i #3

4) aquascaping - co jak co, ale chcialem cos innego zrobic.

wiec poszedlem gdzie duzo ludzi chodzi - www.marcorocks.com - cherry picked Fiji rock. mialem wizje i wiedzialem co chcialem zrobic.

3 tygodnie czekania i 6 paczek:

IMG_0059.jpg

IMG_0037-1.jpg

IMG_0036-1.jpg

IMG_0035.jpg

Edytowane przez Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozniej przyszlo malowanie i zrobienie canopy... i efekt koncowy jak juz wszystko wpadlo na swoje miejsce...

IMG_0034.jpg

IMG_0033.jpg

jezeli chodzi o aquascaping to cel byl w miare prosty - 3 kolumny. skleilem skale uzywajac aquamend z homedepot.com i wszystko zrobione na sucho a pozniej dopiero wsadzilem do srodka.

IMG_0046.jpg

IMG_0047.jpg

2 dni lania wody - jakos tak powoli to szlo wszystko i czlowiekowi juz wtedy sie nie spieszylo...

canopy zrobil znajomy... troche kosztowalo - ale chcialem miec zamkniete. ktos powie, ze za duze - moze i ma racje - ale jakos tak wyszlo..

IMG_0071.jpg

IMG_0072.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal Te 40stki bedom wode ladnie mieszaly.

Sk

Ps 2 Dz ojsterow z serem na Oceanem wkuszal I sie nudzi.

Masz chwile to przekrec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty to masz zycie - jak w madrycie... zona snieg odsypuje a Ty na florydzie wsrod pieknych kobiet i palm trees... ja tez tak bym chicial... ba malo tego - jeszcze akwarium doglada...

ok - projekt "kuchni" nie jest zbyt wyrafinowany... sump plug frag tank - wszystko razem daje okolo 300g - moze ciutke mniej, moze ciutke wiecej.

IMG_0069-1.jpg

IMG_0068-1.jpg

IMG_0059-1.jpg

Rafal Te 40stki bedom wode ladnie mieszaly.

Sk

Ps 2 Dz ojsterow z serem na Oceanem wkuszal I sie nudzi.

Masz chwile to przekrec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie bylo, ze prawie zalorzenie, tylko pozniej czlowiek w lampki led sie uwiazal :-)

jako, ze "strace" office space na koszt syna - wiec trzeba zaczac sie przygotowywac na pelne zejscie do piwnicy.

To już prawie sklep :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdroszczę filtrowni w osobnym pomieszczeniu :thumbsup: ,ja niestety nie mam na to miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdroszczę filtrowni w osobnym pomieszczeniu :thumbsup: ,ja niestety nie mam na to miejsca.

Nie trzeba było tak blisko granicy z sąsiadem dom stawiać :ninja: zawsze mogłeś coś dobudować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako, ze mam prawie 2 lewe rece - ja nie moglem robic calego czyszczenia, dolewania, sprawdzania itd na carpet. zalalem kilka razy podloge i slyszalem o tym przez wiele dni - wiec przejsc 4m obok gdzie wolnosc pelna - bylo prawie bez zastanowienia. kilka dni na RC aby podpatrzec co i jak - i pozniej poszlo jak z platka.

wiem, ze nie ktorzy moga sie posmiac - ale serio mam 2 lewe rece do takich rzeczy wiec to byla dobra szkola jazdy jak dla mnie.

takie bylo, ze prawie zalorzenie, tylko pozniej czlowiek w lampki led sie uwiazal :-)

jako, ze "strace" office space na koszt syna - wiec trzeba zaczac sie przygotowywac na pelne zejscie do piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko fajnie,ale mógłbyś pisać w litrach i w centymetrach?

bo tak trochę sie zrobiło jak w [ tap madl ] :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi