Skocz do zawartości
Bart

Jeżowiec Diadema

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Noszę się z zamiarem kupienia sobie Jeżowca diademy, żeby nieco wspomóc moją ekipę sprzątającą.

Mam tylko pytanko czy ten zwierzak nie przewraca czasem korali?

Jak tak patrze na jego wielkie kolce i ogólnie pokaźne gabaryty to się zastanawiam czy jak będzie mi szedł przez zbiornik nie pozostawi za sobą spustoszenia... Moje korale pewinie jak wielu z was nie są klejone a jedynie poustawiane na żywej skale...

Jak ktoś ma Diademe to proszę o podzielenie się swoją opinią:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżowce generalnie robią niezłą trzodę w zbiorniku :D Kiedyś musiałem przytargać z jakimś koralem diademę wielkości paznokcia.Urósł bardzo szybko,do wielkości pięści i wylądował w szczepkowym.Nie dość,że przewracał małe korale,to jeszcze strach było pchać łapy do akwarium :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli mówicie żeby się wstrzymać;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

Zawlokłem przypadkiem 2 małe do akwarium w tej chwili są wielkości piąstki dziecka. U mnie szkód nie robią, Łażą poukrywane między skałami nie zauważyłem, żeby coś wywracały.

PZdr

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już myślisz nad jeżowcem to postaraj się o gatunek mniejszy niż Diadema, np. taki. Każdy jeżowiec będzie zwalał korale, skrobał skałę do białości i każdy jak jest głodny może interesować się koralami. Ale są przynajmniej takie, które nie mają razem z kolcami 20cm średnicy :)

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam .

Ja u siebie w akwarium trzymam teraz w tej chwili 3 jeżowce diademe bez kolców dolrka i jeszcze jednego i nie ma z nimi żadnych problemów a jest to nie zaduże akwarium nic nie przewraca chyba że skała czy korale są położone tak ze z ruchem wody sie przewracają to wtedy może być ze jeżowiec coś przestawi . Ale tak normalnie to może być i bez problemu sobie w akwarium rosnąć glonów tych wapiennych też nie wsuwa aż tak ze skała jest goła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi