Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2011 Witam. Noszę się z zamiarem kupienia sobie Jeżowca diademy, żeby nieco wspomóc moją ekipę sprzątającą. Mam tylko pytanko czy ten zwierzak nie przewraca czasem korali? Jak tak patrze na jego wielkie kolce i ogólnie pokaźne gabaryty to się zastanawiam czy jak będzie mi szedł przez zbiornik nie pozostawi za sobą spustoszenia... Moje korale pewinie jak wielu z was nie są klejone a jedynie poustawiane na żywej skale... Jak ktoś ma Diademe to proszę o podzielenie się swoją opinią Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2011 Jeżowce generalnie robią niezłą trzodę w zbiorniku Kiedyś musiałem przytargać z jakimś koralem diademę wielkości paznokcia.Urósł bardzo szybko,do wielkości pięści i wylądował w szczepkowym.Nie dość,że przewracał małe korale,to jeszcze strach było pchać łapy do akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2011 Moja diadema po posprzątaniu skały opędzlowała wszystkie spsy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2011 czyli mówicie żeby się wstrzymać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2011 Moja w szczepkowym jest grzeczna:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2011 Kłaniam, Zawlokłem przypadkiem 2 małe do akwarium w tej chwili są wielkości piąstki dziecka. U mnie szkód nie robią, Łażą poukrywane między skałami nie zauważyłem, żeby coś wywracały. PZdr Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2011 Jak już myślisz nad jeżowcem to postaraj się o gatunek mniejszy niż Diadema, np. taki. Każdy jeżowiec będzie zwalał korale, skrobał skałę do białości i każdy jak jest głodny może interesować się koralami. Ale są przynajmniej takie, które nie mają razem z kolcami 20cm średnicy Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas22 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2011 witam . Ja u siebie w akwarium trzymam teraz w tej chwili 3 jeżowce diademe bez kolców dolrka i jeszcze jednego i nie ma z nimi żadnych problemów a jest to nie zaduże akwarium nic nie przewraca chyba że skała czy korale są położone tak ze z ruchem wody sie przewracają to wtedy może być ze jeżowiec coś przestawi . Ale tak normalnie to może być i bez problemu sobie w akwarium rosnąć glonów tych wapiennych też nie wsuwa aż tak ze skała jest goła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach