juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 wie ktoś może co jaki czas powinno się wymieniać wkłady na po-4 tzn kiedy już nie pochłaniaja po-4 ? gdzieś słyszałem że 2 tyg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Chyba jedyna metodą jest sprawdzić testami . Ktoś kto będzie miał wysokie po4 to absorber szybciej się zużyje. Więc chyba nie da się określi czasu wymiany , chociaż też słyszałem o 2 tygodniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 żeby po dłuższym okresie użytkowania nie oddał go spowrotem do wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Ostatnio kupilem JBL,a Phos-ex ultra,300g nadawalo sie do wywalenia po 3 dniach,poziom wyjsciowy PO4 byl 0,10,spadlo do 0,08 a potem znowu zaczol rosnac,mysle ze lepsze pochlaniacze wytrzymaja max tydzien. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 (edytowane) Kiedyś przeprowadzałem test na Rowie , wklejam jakie były wnioski może to da Tobie jakiś obraz : " Mam to szczęście , że posiadam test elektroniczny na PO4 i mam to nieszczęście , że w moim zbiorniku jest nadmiar PO4. Dlatego chciałem przeprowadzić mały test , dzisiaj dotarł do mnie absorber Rowy wraz z filterkiem , wsypałem do niego trzy łyżki stołowe rowy , jestem bardzo ciekawy jak długo będzie działał i czy tak niewielka ilość coś z wody wyciągnie. Dzień pierwszy PO4 - 0,24 po 4 godzinach PO4 - 0,20 Dzień drugi Minęło 12 godzin PO4 - 0,15 Po 24 godzinach PO4 - 0,16 ( idzie w góre , bo od ostatniego pomiaru ryb nie karmiłem , czyżby rowa przestała działać ?) Myślę że pełny obraz będzie jutro rano , jeśli będzie stał w miejscu , lub pójdzie do góry to znaczy ,że nie absorbuje już fosforanów. Po 28 godzinach PO4 - 0,13 ( już po trzykrotnym karmieniu ryb ) Dzień trzeci Minęło następne 12 godzin od ostatniego pomiaru PO4 - 0,14 Po 48 godzinach PO4 - 0,13 ( po karmieniu ryb ) Doszedłem do wniosku , że absorben już nie wyciąga PO4 , więc dodaję jedną łyżkę rowy , zobaczymy jaki będzie wynik rano. Dzień czwarty Po 12 godzinach od dosypanejjednej łyżki rowy test PO4 - 0,11 Wieczór PO4 - 0,12 Dodaję następną łyżkę rowy Dzień piąty Rano PO4 - 0,08 Wieczór PO4 - 0,09 Dzień szósty Rano PO4 - 0,09 ( dzisiaj dodaję następną łyżkę rowy ) Wieczór PO4 - 0,07 Dzień siódmy Rano PO4 - 0,08 ( dzisiaj podmieniam około 15% wody , wymieniam też cały wkład rowy , odnoszę wrażenie że podczas dosypywania całość się zbija i nie jest już tak efektywna w swoim działaniu) Wieczór PO4 - 0,08 ( jestem po wymianie wody , i zasypaniu woreczka rową trzy łyżki ) Dzień ósmy Rano PO4 - 0,09 Wieczó PO4 - 0,09 ( dodaję następne dwie łyżki rowy ) Dzień dziewiąty Rano PO4 - 0,05 Wieczór PO4 - 0,05 Na tym poziomie chcę utrzymać fosforany w moim akwarium. Dzień dziesiąty Wieczór PO4 - 0,07 Dzień jedenasty Wieczór PO4 - 0,07 Dzień dwunasty Wieczór PO4 - 0,06 Dzień trzynasty Wieczór PO4 - 0,07 ( po podmianie 10% wody ) Dzień czternasty Wieczór PO4 - 0,11 ( jeden dzień po podmianie PO4 ostro w górę , dodaję 3 łyżki rowy ) Dzień piętnasty Wieczór PO - 0,05 Dzień szesnasty Wieczór PO4 - 0,04 " Pozdrawiam Edytowane 20 Styczeń 2011 przez fal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Myślę że kluczem do zagadki jest poziom wyjściowy i szybkość "produkcji" PO4, a nie czas, Fal, fajny eksperyment Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2011 fajnie opisałeś tylko to najdroższy absorber ciekawe jak to by było z Aqua medicowskim pochłaniaczem albo własnie sery Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2011 fajnie opisałeś tylko to najdroższy absorber ciekawe jak to by było z Aqua medicowskim pochłaniaczem albo własnie sery Też bawiłem się z AM , ale to już zdecydowanie inna liga. Rozwiązaniem jest zbicie PO4 Rową a później podmiana na AM i tak będziesz podtrzymywał stosunkowo niskie PO4. Sam absorber AM nie zbije tobie PO4 do zadawalających wartości. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2011 moje po-4 zawsze waha się w granicach 0,075 więc chyba nie bedzie tak trudno go zbić do 0,050 i to by mi wystarczyło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach