Skocz do zawartości
SteveK

Biopellets jak gdzie I poco

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się ze polimery z nowej formuły strasznie szybko się zużywają. Osobiście stosuje przy palletach węgiel i jak narazie u mnie z NO3 zjechałem prawie do zera a bywało że miałem tego i 20mg/l. Co do PO4 to kuilki nie zbijają mi tego parametru tak dobrze jak NO3 bo staneło w granicach 0,08 i tak się trzyma.

Geralt jak u Ciebie z fosforanami przy NO3? Czy nadal stosujesz PhosGuard ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie węgiel był w tej samej komorze w sumpie co zasilanie pelletek. Kulki nie mają specjalnie wpływu na poziom fosforanów. Owszem mogą go ograniczać poprzez zużywanie go przez bakterie, ale wszelkie absorbery są dużo bardziej wydajne, natomiast szybciej przestają działać. Co do tego, które kulki były lepsze to ja do tych okrągłych jasnych dosypałem nowych dopiero z końcem grudnia. Tak, że to na tych starych najpierw było dobrze, a potem źle. Fakt te drobne brązowe kulki się szybciej zużywają.

Obecnie przestałem używać PhosGuardu, na rzecz PO4x4. Obecnie NO3 mam poniżej 2, a PO4 0.24, ale PhosGuard siadł, a efektów nowego absorbera nie mierzyłem jeszcze. Normalnie z dawką PhosGuard-u wg producenta PO4 osiągałem 0.1, a z dawką 500 ml schodziło poniżej 0.04 (około 3 tygodni działania absorbera od wymiany do wymiany).

Edytowane przez Geralt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Kulki nie mają specjalnie wpływu na poziom fosforanów." a powinny przynajmniej tak podaje dystrybutor. I miałem nadzieje że przynajmniej utrzymają poziom PO4 na stałym poziomie co niestety narazie się nie udaje bo mam cały czas wachania tego parametru. Powalczymy zobaczymy co będzie, daj znać ile użyłeś tego nowego absorbeta i jak zadziałał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami wegiel moze byc niskiej jakosci.Bedzie odawal PO4

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Kulki nie mają specjalnie wpływu na poziom fosforanów." a powinny przynajmniej tak podaje dystrybutor. I miałem nadzieje że przynajmniej utrzymają poziom PO4 na stałym poziomie co niestety narazie się nie udaje bo mam cały czas wachania tego parametru. Powalczymy zobaczymy co będzie, daj znać ile użyłeś tego nowego absorbeta i jak zadziałał...

Oczywiście , że kulki mają wpływ na PO4 , u mnie na chwilę obecną utrzymują PO4 na poziomie 0,05.

Muszę też powiedzieć , że ogromny wpływ na prawidłowe dzialanie kulek ma przepływ przez filtr , ostatnio dosypałem dodatkowo 100ml pelletek przez co musialem zmniejszyć przepływ wody przez filtr , na efekty nie musiałem długo czekać. Po trzech dniach PO4 skoczyło do 0,1 , musiałem wyciągnąć te 100ml i zwiększyć przepływ wody. Po dwóch dniach wszystko wróciło do normy , czyli PO4 - 0,05.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście , że kulki mają wpływ na PO4 , u mnie na chwilę obecną utrzymują PO4 na poziomie 0,05.

Muszę też powiedzieć , że ogromny wpływ na prawidłowe dzialanie kulek ma przepływ przez filtr , ostatnio dosypałem dodatkowo 100ml pelletek przez co musialem zmniejszyć przepływ wody przez filtr , na efekty nie musiałem długo czekać. Po trzech dniach PO4 skoczyło do 0,1 , musiałem wyciągnąć te 100ml i zwiększyć przepływ wody. Po dwóch dniach wszystko wróciło do normy , czyli PO4 - 0,05.

Pozdrawiam

A czym mierzysz PO4? Owszem kluki zbijają PO4 jednak nie w takim tempie jak absorber i o to mi chodziło. Jak coś spowoduje nagły wzrost PO4 to przy samych kulkach wg mnie zbicie jest bardziej rozciągnięte w czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma się no3 0 do po4 pomiędzy 0,03 a 0,1 ?

Z teorii jaką znam, to nie ma możliwości zbić po4 przy 0 no3.

A w praktyce jak to wygląda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym mierzysz PO4? Owszem kluki zbijają PO4 jednak nie w takim tempie jak absorber i o to mi chodziło. Jak coś spowoduje nagły wzrost PO4 to przy samych kulkach wg mnie zbicie jest bardziej rozciągnięte w czasie.

PO4 mierzę dużą Hanką więc zakładam , że pomiar jest wiarygodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety to sie nie na daje bez przerobek.Na koncu rury sroodkowej powinny byc dwie dziurki.Jakies 5mm wywierconoe od spodu.Na spodzie tej rury trzeba zrobic

dwa pol ksiezyce(wiertlem albo jakims okraglym frezem) na przeciwko.Dziury na wysokosci 5mm(zacznij wiercic je na 3 mm-sprawdz jak sie krzeci .bedzie za slabo rozwierc je na 4 mm) i pol ksiezyce na spodzie powiny sie krzyzowac.Spod rury powinien dotykac spodu filtra.(pol kierzyce i otwory w rorze powinny stworzyc taka sama

ilosc wody,ktora bedzie rowno kulki unosila)

Stara zasada wieksze rurki ida do mniejszych a nie odwrotnie

Panowie,

Tak się zastanawiam co to znaczy "dobrze siękręciły kulki" w lewo? w prawo? za wolno? za szybko? mają się przelewać ruchem leniwym, nie mają skakać jak na dyskotece? itd tyle tego był na różnych forach, że można by przytaczać jeszcze więcej. Ja osobiściemam Delteka FR509 i kulki się w nim przelewają, nie zbijają się, są w ciągłym ruchu. Może tu by trzeba zadać pytanie do producenta porzez Krzysztofa Tryca jaki przepływ wyrażony optymalny w m3 oraz prędkości V wody powinien występować w fitrach z kulkami, a mając tę informację, średnicę filtra można wyliczyć jak wyregulować pompę aby taki przepływ uzyskać. Co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy krecenie Np jest tak bardzo wazne?

Czy ilosc tlenu w wodzie slonej ,wymiana gazow z wody(siarkowy I O2) I

Ilosc swiatla ma najwieksze znaczenie w pelnym sukcesem z NP?

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie się skleiły w zbitą, śmierdzącą mase

nie wszystkie twardziele z tego wyjdą

coś musiało być powodem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly przeplyw/brak tlenu/powstanie gazu siarkowego?

Zla dysza na spodzie?

Sk

Ps wytlumaczenie proste:

Reafinari chemicznej z beczek nie zbudujesz. :)

Edytowane przez SteveK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dostalem tz zielone swiatlo od mojego Adwokata.Mam nadzieje ze troche glebiej dam rade wam pokazac

Jak podeszlem do ulepszenia wydajnosci Np kulek.

Tak ja pisalem wczesniej podstawa dobrego rozwoju bakteri jest ilosc tlenu I wymiana gazu siarkowego.

Doszedlem do wniosku ze jest bardzo prawdopodobne ze wiele tenkow zostalo zniszczonych po przez ten tak bardzo toxyczna trocizne.

I zeby bylo jasne nie krytykuje innego podejscia do tego tematu I inaczej zrobionego sprzetu do NP.

Wiele moich pomyslow jest w procesie opatentowania w Us I nie tylko.

Sorki ale papuga Kazala to dopisac.

Wracajac do tematu.

Przeplyw wody ,jej ilosc I zawartosc tlenu.I tu zaczynaja sie male problemy.

Dasz na mocny przeplyw kulki traca bakterie.

Dasz za malo bez tlenowe miejsca,sklejone Np,smrodek siarkowy(tz zgnile Jaja)

I nasz tenk I jego domownicy po jakims czasie "Ida nogani do przodu"

Za malo tlenu kulki sie krecom ale bakteri za malo I nic skimer nie wyciaga.

Za wiele polimeru (naturalnego wegielka) I Mamy tz orgie bakteri w tenku.

To chyba dla wielu jest bardzo dobze znane.Jesli chodzi o PO4 temat zalatwiony dzieki

Tym bardzo wydajnym nowym pochlaniaczu Mr Kryc.

No I tak To u mnie rozwiazalem

http://www.youtube.com/watch?v=_rKf0R6X0Z0

Edytowane przez SteveK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zawsze zastanawiem się nad przepływem. Jaki poziom jest adekwatny do uzyskania dobrych efektów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek jesli chodzi o tz wieze to jest to temat osobny.

U mnie na 2.8 L kulek jest tz fazy

1)550g/h 24/7

2) tz odtacanie bakteri dolacza sie droga pompa

Na 5 minut 450G/h co jakis czas no co 3.5 Godziny

3)Ta mala z powietrzem 180G/h ilosc czasu

Uzaleznione od potrzeb tlenowych dla bakteri.

Zajmuje pare tygodni zeby ustawic na tz zyletke.

(po smrodzie w kubku w skimerze)

Mam nadzieje ze za bardzo nie zamoncilem.

Sk

Edytowane przez SteveK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz to przetłumaczyć ?

Slawek jesli chodzi o tz wieze to jest to temat osobny.

U mnie na 2.8 L kulek jest tz fazy

1)550g/h 24/7

2) tz odtacanie bakteri dolacza sie droga pompa

Na 5 minut 450G/h co jakis czas no co 3.5 Godziny

3)Ta mala z powietrzem 180G/h ilosc czasu

Uzaleznione od potrzeb tlenowych dla bakteri.

Zajmuje pare tygodni zeby ustawic na tz zyletke.

(po smrodzie w kubku w skimerze)

Mam nadzieje ze za bardzo nie zamoncilem.

Sk

A tak po za tym w ogóle nie rozumie co chciałeś przekazać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo nie kumam twojego pytania.Mozesz troche

Glebiej Te pytanie wytlomaczyc?

Dziele sie z chopakami moja ciezka praca.

Wielu z nich mialo powazne zalamania tenkow.

Pisze chyba na temat?

Dzieki za Odpowiedz

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi