Skocz do zawartości
SteveK

Biopellets jak gdzie I poco

Rekomendowane odpowiedzi

Smithpl,moim zdaniem co jakiś czas powinno się zwiększyć ciśnienie w filtrze by właśnie różne farfocle wyleciały z reaktora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wlasnie takie dzialanie moim zdaniem zerwalo aktywny film z kulek czyli zywa powierzchcnie i teraz kulki dochodza ponownie...

Dodatkowo , jezeli kogos to interesuje :-) zauwazylem iz odkad dozuje bakterie prodibo kulek szybciej ubywa.

Tak jakby masa bakteryjna sie zwiekszyla i pozywka jest szybciej konsumowana.

Dodatkowo odkad za namowa Andrniew dozuje bakterie woda w akwa sie wykrystalizowala, mniej mam detrytusu a korale lapia lepsze kolory. Jak mi sie uda to wstawie parę fotek pogladowych wieczorem....

No i wreszcie szyby moge czyscic co 3 dni z delikatnego nalotu :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wlasnie takie dzialanie moim zdaniem zerwalo aktywny film z kulek czyli zywa powierzchcnie i teraz kulki dochodza ponownie...

Dodatkowo , jezeli kogos to interesuje :-) zauwazylem iz odkad dozuje bakterie prodibo kulek szybciej ubywa.

Tak jakby masa bakteryjna sie zwiekszyla i pozywka jest szybciej konsumowana.

Dodatkowo odkad za namowa Andrniew dozuje bakterie woda w akwa sie wykrystalizowala, mniej mam detrytusu a korale lapia lepsze kolory. Jak mi sie uda to wstawie parę fotek pogladowych wieczorem....

No i wreszcie szyby moge czyscic co 3 dni z delikatnego nalotu :-)

Fajna wypowiedz.Male pytanie jak PH u Ciebie sie zachowuje?

Ps

Inmar fajne jest Ciebie uslyszec na tym Forum

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super to malo powiedziane.Piekne kolory.

Mazenie moje ,tylko niestety u mnie laboratorium.

Przez ponad ostatni rok .Dobry przyklad gdzie dobrze ustawiony

System filtracji z polimerami dziala.

Sk

Ps patrzac jak masz ustawiony skimer,pape itp.

Bardzo podobnie Jest u mnie.Jedynie czesc wody z skimera

powraca do podla.

Edytowane przez SteveK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie przy po4 dochodzacym do .20 jest tak samo.

ale po wiycie u lucasa odzysuke wiare w pelletki

Edytowane przez KIDULT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz troche zbic,co prawda jest poziom PO4

osobnym tematem.Przykrc skimer na tz mokro.

Moze to troche podziala.

Sk

Fajnie ze tutaj zawitales.

Edytowane przez SteveK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczorajszy pomiar na Hance dużej - PO4 0,06 czyli kulki muszą u mnie działać :thumbsup: :thumbsup:

Musze jeszcze popracować nad rozjaśnieniem Acr ale podobno to wymaga czasu....

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smithpl - ile u Ciebie kulek się kula ?

wczoraj otrzymałem filtr od Sebastiana i trzeba przyznać że filterk pierwsza klasa.

Mam na razie 0,5 litra , ale sądzę że na mój zbiornik to będzie za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ma zbiornik 330 i własnie śmiga 0,5 litra. kulki się kręcą od początku czyli V.2010 w sebastkowym filterku od 3 tyg. PO4 mierzone na Małej hance 004, nie wiem jak z jej dokładnoscią jesli chodzi o pomiar Duża/Małą ale dużej różnicy chyba nie ma??? więc u ciebie musi byc ich więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest chyba z 300-400ml tak mi sie wydaje... ale planuje zwiekszyc bo troche ubylo :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ma zbiornik 330 i własnie śmiga 0,5 litra. kulki się kręcą od początku czyli V.2010 w sebastkowym filterku od 3 tyg. PO4 mierzone na Małej hance 004, nie wiem jak z jej dokładnoscią jesli chodzi o pomiar Duża/Małą ale dużej różnicy chyba nie ma??? więc u ciebie musi byc ich więcej...

Robiłem kiedyś pomiary i porównywałem dwie hanie i praktycznie nie było różnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdy nie używałem absorberów, w dniu zakupu M hanki wziąłem wodę do badań na dużej w sklepie... wynik 1,69!!

więc nie wesoło bo korale wydawały mi się w dobrej kondycji... po powrocie do domu zrobiłem test na spokojnie już własną hanką:D i wynik wyszedł mi 004 ale paka absorbera już była zakupiona :mad: włożyłem 100ml do FR po kulkach 3 tyg temu żeby wyzerowac PO4... ale wynik 004 miałem na samych kulkach przed włożeniem absorbera i taki się utrzymuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy rodzaj polimerow

Reef Octopus, purveyor of low cost aquarium goods and equipment has released their Bio-Sphere product. Bio Spheres are a pure solid carbon source to help reduce nitrates and phosphates in a marine aquarium much how you have seen other products that offer similar results. Interestingly, you might want to look at the Reef Octopus BioPellet Reactor if you want a solution to storing all those pellets and routing them into your system. Retailers have these new Bio-Sphere products in stock and retail pricing is hitting the interwebs at $49.99 for a 500ml size bag and $79.99 for a 1000ml bag. We have official Reef Octopus Bio sphere blurb below the break if you care to indulge yourself.

Ps

Jedyne pytanie Jakiej czystosci polimer Chinczycy tam wsypali.

Edytowane przez SteveK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi