juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 snakecharner Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Każdy zbiornik jest inny i trzeba odpowiednio dobrać ilość pożywki dla bakterii. Nieważne czy to są kulki czy ZS czy wódeczka. W sumie kulki to to samo co Zeostart tylko wódka tylko czystrze wiec nie może jedno działać a drugie nie. Poprostu trzeba odpowiednio ustawić dozowanie. Oczywiście można jechać starymi prostymi metodami i zbiornik będzie wyglądał równie dobrze. Tyle że Rowa kosztuje majątek i dziła 2-3 dni. Nie wszystkie zbiorniki na Rowie są ładne tak jak nie wszystkie zbiorniki na kuleczkach są ładne, czyli przyczyna leży gdzie indziej. Nie oczekujmy, że po wsypaniu garstki kulek zapuszczony zbiornik stanie się świecącą sterylną perełką. Kuleczki rewelacyjnie trzymają parametry ale dbajmy o wszystkie pozostałe rzeczy i będzie super. U mnie już prawie rok się kręca kuleczki więc już chyba nie można traktować tego jak doświadczenie czy nowosć. Jedyne co mogę dodać od siebie to ,że najlepiej sprawdzają się w wysokim filterku , bo wtedy mimo małego przepływu wody wszystkie są w ruchu. Mój filterek ma 90cm wysokości. Poprzednio miałem zasypane kuleczki w filterku zeovit i to było kiepskie rozwiązanie bo tylko część kulek była w ruchu. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Cieszę się że wypowiedziałeś się na temat kulek , ale czy mógłbyś napisać czy oprócz kulek używasz innych środków na utrzymanie parametrów w ryzach tzn po4 i no3 . Zdaję sobie sprawę że kulki nie są magiczne :-) , i jest wiele parametrów o które trzeba dbać , ale czy trzeba przy kulkach używać dodatkowych absorberów ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Jest urzywasz zeo bakterie to jest urzywanie pochlaniaczy minimalne (na poczatku).Jedziesz na innych to tak Sk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Nie używam adsorberów bo mam PO4 0.02 i NO3 0 ,dodatkowo dodaję raz w tyg 20 ml CaNO3 aby delikatnie podnieść NO3 mimo że test tego nie pokazuje. Oczywiście w niczym nie koliduje zastosowania adsorbera równolegle aby zbić PO4 co w pierwszych tygodniach po zastosowaniu kulek jest nawet wskazane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 andrniew - dzięki za odpowiedź . SteveK - prosiłem Cię kilka razy abyś pisał zrozumiale :-) Zdaję sobie sprawę że mogłeś trochę pozapominać , ale chyba będzie bardziej czytelne jeśli napiszesz w języku angielskim i później niech google przetłumaczy . Tego zdania kompletnie nie rozumie co chciałeś przekazać. "Jest urzywasz zeo bakterie to jest urzywanie pochlaniaczy minimalne (na poczatku).Jedziesz na innych to tak Sk " Moje pytania na obecną chwilę się wyczerpały , z ciekawości sprawdzę kulki i dam odpowiedź jakie będą rezultaty za 3 miesiące. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 (edytowane) Zeo bakterie sa troche inne I bardziej mocne.Np.Kolor piasku w baniaku. Andriew to lepiej moze wytlomaczyc tobie. Sk Ps witamy w klubie krecacych Edytowane 19 Luty 2011 przez SteveK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aeternus12 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Miałem kulki około pół roku. Zbiły no3 z 5 na 2 i tyle. Na po4 nie działają. Po 4 miesiącach bakterie tak się namnożyły (czyli kulki chyba działały), że w akwarium miałem mętną wodę - odpieniacz na mokro nic nie dał. Dodatkowo w pewnym momencie część kulek które wypadły z filtra (trudno żeby to się nie stało przy ich rozmiarze) pokryły się śmierdzącym białym glutem (nie widziałem tego od razu bo były pod odpieniaczem). Odessałem to badziewie i wywaliłem połowę kulek - nic nie dało dalej mleczna woda i kiepski stan korali. Wywaliłem więc wszystko i po dwóch dniach akwarium ożyło. Po wywaleniu kulek poziom no3 i po4 się nie zmienił. Dla większości ludzi efekt był ten sam. Działa dla wybranych, którzy na początku zachwalali. Na forum nie o wszytko wiadomo ale wystarczy posłuchać wypowiedzi poza forum - i okazuje się,że po kulkach efekt jest zawsze... tyle że negatywny. Odnośnie kosztu to trudno uznać, że jest to metoda tania - same kuliki są drogie i trzeba je uzupełniać, do tego filtr (okazuje się, że ten do zeovitu jest zły a wcześniej był dobry, do tego pompa jedna, druga i trzecia bo przecież przepływ za każdym razem jest zły). Więc klasyczna metoda zeovitu jest tańsza a efekty są na pewno - przykładów jest wiele dla kulek nie ma żadnych. Poza tym lanie samego zeostartu czy wódki przynosi efekty a jest już zupełnie tanie. To jest kolejny przykład marketingu - kiedyś sól tylko TM BA teraz okazuje się, że najlepsza Instan Oceant, kiedyś najlepsze odpieniacze KZ teraz okazuje się, że jest to badziewie, kiedyś najlepsze dodatki KZ teraz KZ to be lepszy TM. Przykładów jest wiele. Najlepiej słuchać tych głosów z forum i jeśli jakiś produkt jest zachwalany przez speców to znaczy, że na pewno nie ma co tego kupować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Bardzo przepraszam .ale wymiencie mi jeden temat w którym wszyscy sie zgadzacie .Chodzi oczywiscie o morszczyzne ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Forum ma to do siebie ,że jeden klien niezadowolony zrobi gorszą opinie niż stu zadowolonych. Niech każdy stosuje metodę jaką uważa za najlepszą. Z baniaków które znam osobiście najładniejsze są na kulkach, ale to kwestia gustu. Ja lubię baniaki sterylne i kolorowe i w takich kuleczki dobrze się sprawdzają. To ,że ciągle szukamy lepszych i tańszych rozwiązań stąd zmiany sprzetu czy metod filtracji. Zeovit jest bardzo dobrą metoda , tyle że kamyki poza potasem i żelazem wyciagają coś jeszcze. Co do soli to nie tylko marketing jak podałeś , tylko te sole poprostu zmieniły się. Na poczatku TMBA była super , ale późniejsze partie miały nadmiar potasu i innych mikro i korale zaczęły ciemnieć. To samo w przypadku Preisa , kedyś rewelacyjna sól , teraz już bym nie zaryzykował. Co do odpieniaczy KZ to nadal są rewelacyjne tyle że nie do takiego litrazu jak podaje producent, ale nigdy nie słyszałem że są be. Dodatki również KZ robi rewelacyjne i skoncentrowane aby nie lać wiadrami. Nie wszystkim to odpowiada więc wybierają innych producentów i już a nie zakładać ze jest be bo u mnie nie działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Dokładnie Piona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Andrzej daleko mi do ciebie z morszczyzną ale jak czytam niekture wypowiedzi to nasuwają mi sie takie np. gatki ..Kupiłem extra popmy cyrkulacyjne bo poczytałem na forum że tamte miałem za słabe ...I pytanie czemu mi lps powyrywało (a miało być teraz extra) Sorki .lecz widze że tu też nie ma co sie odzywać za dużo bo to forum jest pełne profesjonalistów (po co wkładac reke w ogień) Przykład z mojego doswiadczenia .Wytłumacz piona jak mają sie krecić w lewo czy w praw:confused:o .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aeternus12 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Odnośnie metody to się zgadzam, że każdy powinien stosować jaką chce. Tyle, że wielu niedoświadczonych akwarystów wchodzi w hobby i są bombardowani przez ten niezdrowy marketing np. dotyczący kulek, że są naj i tylko ta metoda się sprawdza. Dziwne jest to, że zachwalają kulki te osoby, które mają jakiś związek z ich dystrybucją. Na dzień dzisiejszy nie ma dowodów, że kulki komuś dały idealny zbiornik. Ja znam natomiast sporo osób, którym kulki tylko zaszkodziły. Cytuje kolegę andrniew z forum nano-reef.pl: "Mam zamówiny ten produkt iza kilka dni rozpocznę testowanie . Za kilka tyg beda efekty więc dam znać , metoda wydaje się naprawdę rewolucyjna. Jestem przekonany ,że to zmieni akwarystykę morską na prostrzą i mniej ryzykowną." "Właśnie o to chodzi , że jest uniwersalna i nadaje sie do wszystkich zbiorników." "Przepływ musi być spory , te kuleczki maja byc w ruchu , kazdy przepływowy filterk sie nada." "Nie ma konkretnych wytyczeń na temat przepływu , poprostu czym większy tym lepiej. Czyli jak dasz pompę i kulki beda w ruchu nawet dosyć mocnym to nie ma potrzeby ograniczać pompy." "zeoreaktor to idealne rozwiazanie" ??? Proponuję tak: ja nie wracam do kulek. Ale skoro jeden niezadowolony klient zrobi gorszą opinię niż 100 zadowolonych to niech osoby pokrzywdzone przez tego przysłowiowego klienta znajdą kilku akwarystów, którym założą kulki i ustawią tak przepływ żeby było ok i sprawdzimy za kilka miesięcy (oczywiście pod nadzorem w trakcie), że kulki pomagają, zbijają no3 i po4, akwarium jest sterylne, a kolory piękne. Jeśli taki eksperyment się powiedzie to przyznam, że kulki są cacy. Natomiast na dzień dzisiejszy mamy tylko słowa. Odnośnie soli to Twoje stwierdzenie jest chybione. Te dwie sole TM BA i IO to dwa zupełnie inne produkty: jeden bardzo bogaty a drugi bardzo ubogi (dwie totalne skrajności). Więc jeżeli TM BA jest be to chyba inna bogata sól byłaby zamiennikiem. Mnie nie przekonuje argument, że raz trzeba używać soli super bogatej a następnie super ubogiej bo to jest tak na prawdę zmiana sposobu prowadzenia zbiornika. Żeby być precyzyjnym nie wypowiadam się przeciwko komukolwiek tylko przeciwko wciskaniu kitu - to jest niezdrowy marketing i kłamliwa reklama. Przykładów jest mnóstwo a kulki nie są najbardziej jaskrawym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aeternus12 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 (edytowane) "Andrzej daleko mi do ciebie z morszczyzną ale jak czytam niekture wypowiedzi to nasuwają mi sie takie np. gatki ..Kupiłem extra popmy cyrkulacyjne bo poczytałem na forum że tamte miałem za słabe ...I pytanie czemu mi lps powyrywało (a miało być teraz extra) Sorki .lecz widze że tu też nie ma co sie odzywać za dużo bo to forum jest pełne profesjonalistów (po co wkładac reke w ogień) Przykład z mojego doswiadczenia .Wytłumacz piona jak mają sie krecić w lewo czy w praw:confused:o .." Jaka ortografia takie zrozumienie tematu... Edytowane 19 Luty 2011 przez aeternus12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Powaliłeś mnie na kolana ..Przepraszam jak ten błąd ortograficzny zakłócił ci dalsze jakowe z twojej strony logiczne podejscie do tematu ..pozd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aeternus12 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 (edytowane) Kolego akwarysto jak stawiasz obok siebie zbyt mocne pompy dla LPS i rewolucyjne kulki, które odmienią akwarystykę to sprowadzasz temat do absurdu. Nie mając merytorycznego wkładu wnoszę, że nie rozumiesz o czym piszę. Pozdrawiam i nie miejmy do siebie żalu. Proponuję merytoryczną dyskusję w tym temacie a nie tzw. nabijanie postów. Obalcie w sposób przekonywujący moje tezy to przyznam Wam rację. Edytowane 19 Luty 2011 przez aeternus12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Oczywiście,że sole TMBA i IO to dwie rózne sole. TM jest bogata w mikro , ale pierwsza partia była inna , bo zużyłem 125 kg tej soli i wszystko było ok , ale przy nastepnej partii korale zaczęły gwałtownie ciemnieć. Podejrzewam,że trafiła sie źle wymieszana i to wszystko tak w jak w przypadku KZ równiez trafiła się partia źle wymieszana. Czyli takie wpadki się trafiają każdemu. Jednak nie można generalizować że zawsze TM była be , bo ja byłem bardzo zadowolony z tej soli. Obecnie uzywam IO , ale mieszam z reef crystal i KZ bo sama IO jest zbyt uboga dla korali i ma wysokie KH. Więc nie mieszajmy marketingu bo czasami zmieniamy z innych przyczyn a nie dlatego że ktoś poleca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 (edytowane) aeternus, powiedz mi, czy starałeś się zrozumieć co to tak naprawdę są pellety, z czego się składają i jak działają, czy starałeś się tylko skopiować czyjeś gotowe rozwiązanie? Nie piszę tego z przekąsem, nie ma w tym podwójnego dna czy ukrytej uszczypliwości, po prostu staram się zrozumieć dlaczego niektórym kulki działają, a innym nie. Czy wiesz czego dostarczają pellety bakteriom? Czy wiesz czego w ogóle potrzebują bakterie żeby mnożyć swoją populację i poprawnie "działać"? Dopóki tego nie zrozumiesz, to nigdy nie będzie tak w Twoim baniaku jakbyś chciał. Wszyscy piszą że kulki to "pożywienie' dla bakterii, ale CO, konkretnie, co bakterie czerpią z wody, a co z pelletek i jakie są między tymi składowymi zależności? A jak u Ciebie wyglądała sprawa odpieniacza? Czy byl wystarczająco wydajny? Czy wylot z filtra pelletowego był wyprowadzony pod wlot do odpieniacza? Ja wiem, to wszystko są niby pierdoły, żeby nie było, ja akurat pellet nie uzywam, nigdy nie uzywałem i narazie nia mam zamiaru, po prostu w inny sposób redukuję NO3 i PO4 i nie mam zamiaru zmieniać systemu który działa, nie wierzę natomiast w to że kulki NIE DZIAŁAJĄ, moim zdaniem po prostu niewielu chciało się poczytać, podumać i zrozumieć jak one tak naprawdę działają. Gdybym ja przesadził z ZS2, miał za słaby odpieniacz i być może skopał coś jeszcze to pewnie też woda zrobiłaby się jak mleko... Pozdrawiam seb Edytowane 19 Luty 2011 przez seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach