Skocz do zawartości
Bart

co sądzicie o tych ledach?

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, jak starszy typ, mam nowszy z UV 4szt i jestem zadowolony, jedyny minus to głośność pracy:)

nie wiadomo jakie LEDy tam są ale widziałem te lampy na alibabie i ebayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiepskie LEDy mają . IMHO nie warto zawracać sobie tym ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bart szkoda kasy bo to zwykły chińczyk.

i nawet im się nie chciało diód policzyć - bo ta lampa ma 119 diód (17 sekcji po 7 diód)

a nie 112

po drugie - zamiast radiatora jest płyta aluminiowa

i zasilacze padają jak muchy - nie ma możliwości (lub trzeba mieć farciora) żeby przeżyła lampa dłużej niż pół roku bez serwisu

szkoda chłopa :down:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co proponujecie? Jakieś ledy w dobrej cenie i jakości?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem typem majsterkowicza... ale jakby ktoś miał dobrą instrukcję jak coś takiego zrobić to jestem chętny:)

tylko mam świadomość, że skoro na rynku nie pojawiają się żadne rewelacyjne to pewnie zrobić takie samodzielnie też do najprostrzych nie należy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe... tylko jak śledzę forum... to wszystkie LEDy zdają się być tymi najlepszymi, genialnymi i wogóle gwarantującymi przyrosty pół metra na rok;P a potem szybko znajdują się tacy dla których te ledy są złe, tamte jeszcze gorsze... i okazuje się, że właściwie to HQI są lepsze...

W moim przypadku HQI to nie będzie najlpesze rozwiązanie bo od nich nagrzewa się woda.... latem mimo, że w domu miałem 28 stopni max to od zwykłych t5 grzała mi się woda do przeszło 30 stopni... i musiałem ustawiać wiatraki, wentylatory z całego domu co oczywiście pomagało ale do estetyki temu było daleko... lodówka akwarystyczna to za duży wydatek... wolę tą kasę przeznaczyć na lepsze oświetlenie LED... które zaoszczędzi mi też sporo na zużyciu prądu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bart wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć kaski na zakup lampy.

Raczej unikałbym lamp zrobionych na chinskich podzespołach.Tak jak pisał Skoczek lampy z chińskimu zasilaczami padają jedna po drugiej.

W Polsce ,jak do tej pory nik nie zaproponował do kupienia lampy na innych zasilaczach niż chińskie.

Myślę,że Włodek ma rację :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra... to czekam na cenę tego monstrum ReefTecha;D

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi