janeczek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2008 Mam pytanie na jakiej wysokości lampa musi wysiec nad taflą wody żeby optymalnie świeciła i czy lepiej zastosować jedną lampę HQI 150w i dwie świetlówki T5 czy tylko cztery świetlówki i co jaki czas trzeba wymieniać żarnik w lampie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2008 Wysokośc lampy musisz dobrać do danego zbiornika, jeżeli nie będzie problemów ze zbytnim grzaniem się wody lub nie będziesz miał korali tuż pod taflą to możesz powiesić lampę dość nisko. Wg. mnie lepsze jest światło mieszane HQI + T5. Czas wymiany żarnika zależy od wielu czynników m.in. od jakości żarnika, jakości prądu, systemu zasilania i zapłonu, czasu świecenia. Czasami można optycznie stwierdzić czy żarnik jest wypalony czy nie. Ogólnie jako średni czas pracy żarnika w akwarium został przyjęty mniej więcej 1 rok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janeczek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2008 Max wysokość na jakiej mógł bym powiesić lampę to 20 cm nad taflą wody nie wiem czy to nie za nisko akwarium nie jest doże wys 40 cm,Na początku planowałem wsadzić 4 świetlówki t5 po 24w każda bo nie planuje hodować bardziej wymagających korali ale w życiu różnie bywa i pewnie i tak coś wymagającego sie trafi. A i podliczając koszta to oświetlenie HQI jest tańsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2008 Na początku planowałem wsadzić 4 świetlówki t5 po 24w każda Jeżeli zastosujesz same T5 to możesz powiesić lampę dosłownie kilka cm nad taflą. A i podliczając koszta to oświetlenie HQI jest tańsze Zależy ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janeczek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2008 Opłaca sie kupić tą lampę http://www.allegro.pl/item323021408_lampa_metalohalogen_hqi_150w_najtaniej_.html ? pytam bo nie znam sie na tym wiec chciał bym usłyszeć wasze opinie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2008 Cześć, z tymi lampami jest tak, że świecić będą, o ile trafisz na sprawny egzemplarz- ja kiedyś taką miałem i przyszła zepsuta (nowa:)) Natomiast jeśli zależy Ci na pałerze to proponuję kupić LumenArca i do tego jakiś statecznik. Sam nie miałem, ale słyszałem od kilku osób, że są OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach