Skocz do zawartości
brzydzi

Bio-mate KZ

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś stosuje bądź stosował ten specyfik. W moim akwa PO4 jest na poziomie 0,5. Za nic nie mogę go zbić. Wszystko ładnie już wygląda, NO3 na poziomie 2-5 - polimery, ale PO4 stoi od długiego czasu. Nie wiem co może być przyczyną. Zakupiłem właśnie bio-mate na PO4 i stosuje od miesiąca, a może i 1,5 , a efektów żadnych. Dawka jaka wlewam do akwa to 5 kropel dwa razy w tygodniu, tyle ile podaje producent. Normalnie nie wiem dlaczego u mnie nie działa. W akwarium nie mam żadnych plag, korali na razie mało - SPS, bo powoli obsadzam po katastrofie (opisywałem wcześniej), ale nie jest to przyczyną wysokiego PO4.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie udaje ci sie zbic tego parametru to znaczy ze czynnik go powodujacy ciagle znajduje sie w akwarium. KRecisz sie w kółko. to nie jest tak ze on ani dgrnie, po prostu ty go chemia zbijasz a emitent nadrabia i tak w kółeczko. pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wszystko wiem, ten preparat nie jest do usuwania PO4 z wody.... On jedynie jak pisał Peniek służy do oczyszczania piasku i skał z osadu. Trudno, myślałem, że jest właśnie na PO4. Mój błąd, źle sprawdziłem na co jest dokładnie :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkiego 5-6 kosteczek :). NO3 mam na poziomie 2-5, jedynie to PO4 ciągle wysokie. Ale jest mało spsów i możliwe, że nie ma co pochłaniać "nadwyżki" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chmm , kolega Tomajk nie czyta więc napiszę :-)

Zmniejsz dawkę na 3 kostki dziennie . Ryby z głodu nie padną a zoabczysz czy to coś da .

Chociaż to trchę dziwne bo wczesniej miałem mało korali karmiłem 8-9 kostek dziennie i przez salifert parametry były nie wykrywalne.

Tylko że od zawsze miałem sporo glonów i to one może wyrównują mi poziom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi