brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2010 Czy ktoś stosuje bądź stosował ten specyfik. W moim akwa PO4 jest na poziomie 0,5. Za nic nie mogę go zbić. Wszystko ładnie już wygląda, NO3 na poziomie 2-5 - polimery, ale PO4 stoi od długiego czasu. Nie wiem co może być przyczyną. Zakupiłem właśnie bio-mate na PO4 i stosuje od miesiąca, a może i 1,5 , a efektów żadnych. Dawka jaka wlewam do akwa to 5 kropel dwa razy w tygodniu, tyle ile podaje producent. Normalnie nie wiem dlaczego u mnie nie działa. W akwarium nie mam żadnych plag, korali na razie mało - SPS, bo powoli obsadzam po katastrofie (opisywałem wcześniej), ale nie jest to przyczyną wysokiego PO4. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2010 Skoro nie udaje ci sie zbic tego parametru to znaczy ze czynnik go powodujacy ciagle znajduje sie w akwarium. KRecisz sie w kółko. to nie jest tak ze on ani dgrnie, po prostu ty go chemia zbijasz a emitent nadrabia i tak w kółeczko. pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2010 dozujesz jakies pozywki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2010 Już wszystko wiem, ten preparat nie jest do usuwania PO4 z wody.... On jedynie jak pisał Peniek służy do oczyszczania piasku i skał z osadu. Trudno, myślałem, że jest właśnie na PO4. Mój błąd, źle sprawdziłem na co jest dokładnie :/. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2010 tak z ciekawości spytam ile karmisz dziennie ryby i korale ? (kostek) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2010 Wszystkiego 5-6 kosteczek . NO3 mam na poziomie 2-5, jedynie to PO4 ciągle wysokie. Ale jest mało spsów i możliwe, że nie ma co pochłaniać "nadwyżki" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2010 Chmm , kolega Tomajk nie czyta więc napiszę :-) Zmniejsz dawkę na 3 kostki dziennie . Ryby z głodu nie padną a zoabczysz czy to coś da . Chociaż to trchę dziwne bo wczesniej miałem mało korali karmiłem 8-9 kostek dziennie i przez salifert parametry były nie wykrywalne. Tylko że od zawsze miałem sporo glonów i to one może wyrównują mi poziom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach