Skocz do zawartości
Jezus

Macie tu jakieś FAQ, słownik czy coś?

Rekomendowane odpowiedzi

Bo tak sobie oglądam cały dzień to forum, i wielu skrótów, nazw wyposażenia i terminów związanych z prowadzeniem zbiornika morskiego nie rozumiem.

A coś czuje że niedługo zacznę jakiś mały baniaczek planować.

Były głupki, były akwaria 'wielogatunkowe' aż mi głupio jak sobie przypomnę co potrafiłem wsadzić do jednego akwarium, obecnie jako już doświadczony i świadomy akwarysta mam roślinne tzw naturalne, obok krewetki, no i nadszedł czas na solniczkę.

Wiecie jak to jest jak się jest pierwszy raz na jakimś forum to można się pogubić,

Prosił bym o jakiś link gdzie mógłbym znaleźć tak krok po kroku jak założyć akwarium morskie, opisane jego elementy, bym mógł już z podstawową wiedzą

czytać to forum i wiedzieć o czym piszecie.

No i witam wszystkich serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włodziu ,myślę ze na tym forum ,kolega też znajdzie odpowiedzi na nurtujące go pytania :P ,i na pewno żadne pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi.

Inna sprawa,że warto by było stworzyć słownik takich podstawowych pojęć akwarystycznych typu:DSB,RO itp.,by ułatwić nowicjuszom poruszanie się na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włodziu ,myślę ze na tym forum ,kolega też znajdzie odpowiedzi na nurtujące go pytania :P ,i na pewno żadne pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi.

Inna sprawa,że warto by było stworzyć słownik takich podstawowych pojęć akwarystycznych typu:DSB,RO itp.,by ułatwić nowicjuszom poruszanie się na forum.

czyli rozumiem że nie macie

faktem jest, że zdecydowanie łatwiej jest jak wchodzę na forum np rośliny akwariowe ,gdzie jest masa artykułów w jednym miejscu, które mogę przeczytać zanim zacznę zadawać głupie pytania :)

Fajnie by było jak i tu by się pojawiło takie coś w stylu przeczytaj zanim napiszesz pierwszego posta

Sami przyznacie, że irytujące są pytania typu 'chce załozyć akwarium morskie, co mam kupić?'

ile rekinów mogę trzymać w 50L'..itd

Edytowane przez Jezus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z kolei bym zadnego slowniczka kategorycznie nie umieszczal na tym serwsie, poniewaz w mysl przyslowia "daj glodnemu wedke a nie rybe to on juz nigdy nie bedzie glodny" odsylam wszystkich glodnych wiedzy na strone

www.google.pl

przyklady:

http://www.google.pl/#hl=pl&safe=off&biw=1680&bih=881&q=co+to+jest+woda+ro%3F&aq=f&aqi=&aql=&oq=co+to+jest+woda+ro%3F&gs_rfai=&fp=3ec87a86a2e2d540

http://www.google.pl/#hl=pl&safe=off&biw=1680&bih=881&&sa=X&ei=q0UDTYC_INDHswaYurTtCQ&ved=0CCgQBSgA&q=co+to+jest+odpieniacz%3F&spell=1&fp=a3a040a4e45c896f

http://www.google.pl/#hl=pl&safe=off&biw=1680&bih=881&q=co+to+jest+dsb%3F&aq=f&aqi=&aql=&oq=co+to+jest+dsb%3F&gs_rfai=&fp=cb023214a5aa86ad

jak bedziemy dawac wszystko na tacy to sie mlodzierz rozleniwi. a jak nie bedzie na tacy to jest nadzieja ze akwarysci morscy w pryszlosci cos ciekawego mzoe sami wynajda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to zajmie o wiele więcej czasu niż przeczytanie słowniczka

fakt zrobienie tego też trochę zajmie ale ilu potencjalnych akwarystów mogło by skorzystać

idąc Twoim tokiem rozumowania wszystkie szkolne podręczniki są nie potrzebne go przecież jest Google

A ja lubię mieć w jednym miejscu zgromadzoną wiedzę

No i ludzie są leniwi więc raczej nie będą Googlować tylko zadawać głupie pytania a jak nie dostaną odpowiedzi to pójdą gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zaglądałem jeszcze na tamto forum

a właśnie o takie coś mi chodziło

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi