daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2010 też będe w najblizszym czasie składał sobie jeszcze lampkę do refugium, podobną na 3 diodach Cree 3200K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Kwiecień 2011 (edytowane) a jak duże jest to akwarium szczepkowe i jak lampka się sprawuje sam szykuje się do podobnego projektu i bym zapomniał na tym zasilaczu jeszcze da się dołożyć ze 2RB i 1 xp-G Edytowane 10 Kwiecień 2011 przez juko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 (edytowane) Odświeżę temat. Chciałem w swojej lampie zwiększyć wydajność chłodzenia radiatora i tu akurat widzę rozwiązanie podobne do tego, które jest w Prometheusie czyli listki radiatora przykryte od góry czymś z dziurą na wiatraczek. Czy to faktycznie poprawia chłodzenie? Edytowane 1 Maj 2011 przez janekw235 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 (edytowane) [sorki, błąd edytorski, post do usunięcia... tylko jak?] Edytowane 1 Maj 2011 przez janekw235 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 sam nie usuniesz musi to zrobić moderator. A ile chcesz i jakich led dać że potrzebujesz chłodzenia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 (edytowane) O ja już mam . Na radiatorze 30x20x5 cm jest 21 diod (9 XP-G i 12 RB), i nad tym kręci się wiatraczek 12cm. Termometr położony na powierzchni radiatora, między listkami, pokazuje 31C. Edytowane 1 Maj 2011 przez janekw235 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 To nie musisz się niczym martwić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 Powtórzę po raz kolejny: 1 - to że radiator zimny, jeszcze nie znaczy że jest dobrze 2 - temperatury, zwłaszcza w konstrukcjach jednorazowych czy DIY, NIE MIERZY SIE na radiatorze. Widze że nie możecie sie tego oduczyć i z uporem powtarzacie ten błąd w każdej kolejnej konstrukcji publikowanej na forum. W ciągu dwóch lat spotkałem się z bodaj jedną (sic!) osobą która robiąc lampę podeszła do tego w prawidłowy sposób... ...Od oszacowania temperatury LED jest specjalny kawałek miedzi wytrawiony na płytce MCPCB służący do odbierania ciepła bezpośrednio ze struktury led (thermalpad). strona 14 - przykład pomiaru i opis. http://www.cree.com/products/pdf/XLamp_PCB_Thermal.pdf Do zmierzonej w tym punkcie temperatury dodaje się temperaturę obliczoną ze wzoru (Moc (W) z jaką pracuje LED, przemnożona przez RTHj-th czyli rezystancje termiczną złącza led do termalpadu. Dla XPG cree to jest 6K/W. przykładowo: Zmierzona temperatura to 60*C, led pracuje z mocą 3W. 3x6 = 18, 60 + 18 = 78*C to jest oszacowana z bardzo dużym prawdopodobieństwem realna temperatura złącza. Teraz odpowiadamy sobie na pytanie czy te 78* to jest wartość dla nas akceptowalna biorąc pod uwagę żywotność led i wartość strumienia - a to już jest we wykresach w dokumentacji led. Czy potrzebny wiatrak, czy nie - dowiedzieć się można tylko w ten sposób. Nie trzeba mieć termopary, nie trzeba jej lutować. Wystarczy do tego pola czujnik temperatury i do obliczeń przyjąć dodatkowe 2K/W straty na takim "niedoskonałym styku pomiarowym". Zawsze w taki sposób jesteś o wiele, wiele bliżej prawdy niż opierając się na temperaturze listków radiatora... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 (edytowane) Ja jestem Leszku tego świadom i dla tego niepokoi mnie temperatura radiatora, bo zdaję sobie sprawę z tego że na diodzie może być duuużo więcej i w związku z tym (ponieważ już kontaktu podłoża mpcb do radiatora polepszyć nie zdołam - a zakładam że zrobiłem to zgonie ze sztuką klejem Arctic Silver Epoxy) chcę mieć pewność, że na tym ostatnim etapie chłodzenia diody, odprowadzam efektywnie ciepło z radiatora. Edytowane 1 Maj 2011 przez janekw235 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 duuuuużo to jest mało precyzyjna liczba. Nie prościej przytknąć ten termometr do miejsca wskazanego na rysunku, odczytać wynik, przemnożyć i wiedzieć ?? Zawsze można skorelować to z temperaturą radiatora i już wiesz, kiedy się bać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 (edytowane) dobra zara zrobie Ech, termometr dociągnął do 37C, za mała powierzchnia kontaktu bańki ze spirytusem z termalpadem .... No i bez okularów do spawania to jednak ciężka robota Edytowane 1 Maj 2011 przez janekw235 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 A moim zdaniem będzie OK wielokrotnie to przeliczałem jedynie faktycznie istnieje taka możliwość że płytka jest źle zamocowana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 Jeszcze mnie coś tkneło ta lampa do refugium ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 (edytowane) Nie, nie do refugium. Edytowane 1 Maj 2011 przez janekw235 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 Do refugium lampka musi mieć inne parametry z tąd to pytanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 Tak drążę bo chciałbym jeszcze dopakować kilka niebieskich diod - był moment, że wypiął się z zasilania jeden obwód białych ... i ło matko szał kolorów. Od tego czasu korci mnie żeby dopakować jeszcze z 10 - 12 RB tylko nie chcę mieć problemów z chłodzeniem. Podpatrzyłem, że w lampie Leszka jest jeszcze więcej diod na podobnym do mego radiatorze + 2 wiatraki i śmiga, nie gotuje się, więc może nie powinienem mieć obaw... Wszystko to heurystyka bo inżynierem w tym zakresie nie jestem... niestety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 Właśnie problem polega w tych niebieskich one nie są potrzebne. Robiłem testy i glonu czują się lepiej przy temp 6 300 K albo nawet mniej czasami zwykła żarówka energoszczędna doje super efekt a ma 3 000 - 4 000 K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2011 (edytowane) No tak, tyle że ja o akwarium z koralowcami prawię , A glony to jak roślinki słodkowodne, najlepiej im zapodać 5500-6500K max, stara prawda potwierdzona w akwariach holenderskich, łączy się to dodatkowo ze świetlówkami typu "glo" (takie różowawe jak w mięsnym) mającymi 3500K. Edytowane 1 Maj 2011 przez janekw235 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach