Skocz do zawartości
mrozwadowski

Akwarium pozostawione bez opieki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czytam wasze dyskuje od dłuższego czasu i pewnie będę je czytał jeszcze bardzo długo zanim wystartuję z własnym zbiornikiem.

Mam dwa pytania, na które nie mogę się doszukać odpowiedzi:

1) Na jaki okres czasu można pozostawić zbiornik 300 L bez opieki? Czy planując 2 tygodnie urlopu muszę prosić kogoś o pomoc? Może jakieś urzadzenia?

2) Jak często wykonujecie jakieś zabiegi zaiązane z sumpem? Mam tutaj na mysli komfort dostęu do szafki od akwarium.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie zostawił bez opieki na dłużej niż dwa dni i powodem tego nie jest konieczność technicznej obsługi akwarium , tylko mój własny spokój wewnętrzny. wink.gif

Z technicznej strony nie będzie problemu z zabezpieczeniem akwarium nawet na dwa tygodnie, problem może sprawić jedynie karmienie ryb, (korali) które powinny być karmione codziennie. Ryby karminy przeważnie mrożonkami , wiec automatyczny karmnik odpada. Podsumowując, to dobrze mieć kogoś, kto może codziennie pod naszą nieobecność dopilnować akwarium, wszystkie awarie jakimś dziwnym trafem zawsze zdarzają się gdy nikogo niema w domu.

Jeśli chodzi o sump to wszystko zależy od tego co będziesz w nim miał, jeśli tylko odpieniacz obiegówkę i dolewkę, to niema potrzeby częstego zaglądania do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osoba do przypilnowania koniecznie, opróżnianie kubka od odpieniacza.. a to jakiś zwierzak padnie.. a to korki wybije a to pompa zawiśnie.. oj możnaby mnożyć co też może się wydarzyć w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również nie zostawiłbym akwarium więcej niz jeden dzień bez zaglądania. Kiedyś odłączył mi się jeden z węży i pompa główna pompowała z sampa na podłogę dry.gif

Na szczęście byłem w pobliżu.

Pomyśl co by sie stało gdybyś zauważył taką rzecz po dwóch tygodniach confused.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mrozwadowski nie mart się ,są też jakieś plusy :rolleyes: Ja nie muszę jechać do teściowej na Święta,bo przecież nie zostawię zbiornika bez opieki na trzy dni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zostawialem akwarium kilka razy na 12 dni bez opieki, pokarm suchy z automatu. Czasem ktos po tygodniu wpada zeby zajrzec czy wszystko dziala. Odplyw z odpieniacza do wiekszego pojemnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Widzę, że może to być trochę kłopotliwe.

@Bigwalker: poczekaj, a na następne święta teściowa przyjedzie do Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się ,że stanie się to już w te świeta :wacko:

Możesz liczyć na kolegów :teehee: ugościmy, napoimy wszak zawsze w wigilię jest ten jeden kieliszek na stole więcej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek trzymam za słowo.Przywiozę Ci ją przed Wigilia i odbiorę po Świętach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek trzymam za słowo.Przywiozę Ci ją przed Wigilia i odbiorę po Świętach :D

Ja tez tak pomyslalem, ze chodzi o tesciowa a nie o Ciebie po przeczytaniu tego posta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli źle sformułowałem possta :ninja: o teściowej nie pomyślałem :D ale u Magdy będę miał plusika B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi