tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2010 Ta woda użyta do rozpuszczenia soli bez soli, to niestety nic nie zmienia, musiałbyś robić roztwory dużo bardziej rozcieńczone. Tak na skróty, to łącząc wszystkie 3 preparaty tak by uzyskać 1Kg musiałbyś rozrobić je w około 30L wody, a tak niestety nie jest więc nie prawdą było twierdzenie iż roztwór sól bez soli obniża zasolenie. To byłoby możliwe oczywiście, ale nie przy takiej ilości wody jaką używamy do rozrobienia ballinga. Ja się poddaję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2010 No dobra. Tomasz polegl wiec ja sprobuje po raz ostatni a moze flaszke zarobie hehehe. Jak slusznie zauwazyles sol kamienna (kuchenna, spozywcza) o wzorze chemicznym NaCl to najpowszechniejszy zwiazek w morskiej wodzie. Oprocz niej wystepuja w wodzie morskiej sole potasu, magnezu, glinu i 80% tablicy mendelejewa. Podawanie Ca i KH prowadzi do prostej reakcji chemicznej w ktorej powstaja interesujace nas jony wapnia a przy okazji NaCl. I to cale dwie czasteczki Ale poniewaz proby wyjasnienia Ci tego na przykladach chemicznych wwciaz nam nie wychodza, sprobuje lopatologicznie Wyobrazmy sobie akwarium morskie o pojemnosci 100 litrow. Nic nie dodajemy. Akwarium dziala. Mamy ladne zasolenie 35 %. (promil ) I codziennie to oto akwarium traci przez parowanie 1 l wody. Ktory to sumiennie uzupelniamy np kazdego wieczora z butelki woda RODI. A wiec. Jak zapewne wiesz, wode odparowana uzupelniamy woda RO poniewaz para to czyste H2O wiec tylko to ubywa podczas parowania. Wiec wieczorem przed dolaniem brakuje nam 1L wody. Czyli 1% wody. Czyli zasolenie wroslo o 1%. Mamy 35.35 promila. Dolewamy litra czystej H2O i wszystko wraca do normy. Solanka sie rozrzedza do ksiazkowego poziomu. I tak w kolko. Mam nadzieje ze do tej pory zgadzasz sie ze mna na 100% no to jedziemy dalej Wlasciciel wpada na pomysl lania balinga. Zeby bylo nam latwiej liczyc dawke ustala na 100ml kazdego roztworu dziennie. Czyli lejemy: 100ml wapn, 100 ml KH, 100 ml Mg i 100 ml NaCl free czyli do akwarium trafia 400 ml roztworow. Ale woda paruje nadal tylko 1L na dobe. Wiec co? A no wiec dolewamy juz nie litra a 600 ml. Reszte robia pompki. Zgadzasz sie Piotrze? mam nadzieje ze tak No i co to teraz nam sie dzieje? Akwarium 100L. Zalozmy ze 35g soli na litr poszlo przy zalewaniu. Wiec mamy rozpuszczone w wodzie rowniutko dokladnie 3.5kg morskiej soli. I teraz o to dochodzimy do tych czarow. Pan balling dlugo siedzial i liczyl. I wyliczyl ze po rozpuszczeniu w wodzie 118g CaCl2 oraz 168g NaHCO3 powstanie tyle soli kuchennej, ze aby zachowac sklad wody morskiej musimy dodac 50g pozostalych skladnikow. A czym jest sol bez soli? To woda morska pozbawiona H2O i NaCl. dlaczego dajemy? A no wlasnie dlatego ze H20 dodajemy z RO a NaCl sie produkuje przy reakcji wapnia z kh. Mam nadzieje ze sie zgadzasz No i teraz co? O jejku. Kazde 2L roztorow dolewa nam do akwarium 50g pelnowartosciowej soli! Takiej jak w wiaderku! A my nadal dolewamy do akwarium tylko to co wyparowalo. Czyli po 20 dniach w akwarium nie 3500g soli tylko 3550g ! Ale nie musimy sie martwic w koncu regularnie robimy podmiany. A to 1.4% raptem. Wiec spokojnie mozemy to gorygowac. ZROZUMIANO? Hehehehe pozdrawiam lukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 No proszę, wystarczy odpowiednia motywacja , a chodi nawet z ortodoksyjnego Żyda katolika by zrobił. Gdzie robimy te flaszkę u Ciebie czy u mnie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 No to alleluja bracie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 Chodi,no rewelacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 Chodi jesteś lepszy od mojej nauczycielki chemii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 No fakt CHODI - dales ognia i wszystko jasne Co niestety nie zmienia faktu ze zrezygnowalem z 3 roztworu na rzecz rozbicia NA i MG z jednego.... I tak robie podmiany co tydzien wiec nie ma opcji rozchwiac rownowagi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2010 Bigwalker zaluj ze nie poznales mojego profesora od elektrotechniki ;d podczas odpowiedzi zakladal nam na kciuka fajke podlaczona do cewki zaplonowej Za kazda glupote - dostawales jak to mowil "wyzwalajacego iskre w oku impulsa" Wszystko oczywiscie w formie niewinnego zartu, ale bolalo tak bardzo i dlugo, ze kazdy mimo ogolnych smiechow - wolal umiec ;p;p;p Oczywiscie dzieki za slowa uznania chlopaki ciesze sie, ze udalo sie nam wybrnac ze slepego zaulka bo piotr byl twardy i nie ugiety ;-) pozdrawiam lukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pegaz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2010 Strasznie fajnie rozwinął się temat. Chodi - szacun (nawet biorąc pod uwagę tą cewkę rewelacja) Ale reasumując, jeśli robię co tygodniowe podmiany i nie dozuję trzeciego roztworu nie ma tragedi, czyż nie o to chodziło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach