Skocz do zawartości
Lionfish

RED SKIM

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ dyskusja na temat odpieniaczy Red Skim rozwinęła się w nie tym temacie co powinna, proponuje przenieść ja tutaj. Mile widziane opinie użytkowników jak i wypowiedzi producentów, dystrybutorów.

Moim zdaniem to bardzo pozytywne ze w Polsce coraz częściej produkuje się sprzęt do akwarystyki morskiej o wysokiej jakości-przynajmniej tak na pierwszy rzut oka wyglądają produkty Red Skim. Ale czy tak jest naprawdę ocenią sami użytkownicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne i cenie nie odbiegajacej od produktow ze strwfy produkcji EURO. To napewno potrafimy, ceny lamp led, odpieniaczy dorownuja europejskim. To proponuje aby od razu producenci walili 10k lub 15k za odpieniek, a co! Bedzie drogo bedzie bardziej snobistycznie. Akryl i tak kupuja w hurcie...

Co za bzdura, jak juz ktos cos u nas wyprodukuje to musi od razu miec pensje z kazdej sprzedanej sztuki, a potem druga grupa bedzie sie lansowac kto ma drozszy odpieniek.... a chinskie to bleee.... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lionfish masz racjethumbsup.gifto dobrze że na Polskim rynku akwarystycznym powstają nowe konstrukcje i rozwiązania , tylko powstaje pytanie dla kogo został zaprojektowany ten Red Skim., dla kolekcjonerów?teehee.gif Na naszym rynku sprzedaż tych odpieniaczy będzie porównywalna , ze sprzedażą samochodów Ferrari, ponieważ cena jednych i drugich jest kosmiczna Moim skromnym zdaniem lepszym pomysłem byłaby produkcja odpieniaczy, do baniaków max 300l bo dobrych modeli w tym przedziale nie ma zbyt dużo , a przecież takich zbiorników powstaje najwięcej.

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy zauwazyles ze sa to ceny za odpieniacze z mechanizmem ktory sam czysci kubek. To cos mowi o tym do jakiej grupy odbiorcow kierowany jest ten sprzet i automatycznie znaczaco zwieksza cene. Jesli nie potrzebujesz takiego mechanizmu i nie chcesz za niego dodatkowo placic to kupisz inny sprzet, o okolo polowe tanszy.

Moim zdaniem to fajne rozwiazanie i wolalbym cos takiego niz co pare dni wachac smrody z odpieniacza i babrac sie w g...nie.

A uwaga o tym ze chinske to bee jest tu chyba nie na miejscu (nie mowiac o tym ze staje sie coraz mniej aktualna), jakos zawsze musisz ten temat gdzies wcisnac.

Co do cen ktore nazwales "europejskimi" to nie widze tutaj nic nie na miejscu(o ile te odpieniacze okaza sie warte swojej ceny), w koncu Polska lezy w Europie i jej meszkancy powinni zarabiac tak jak przecietny europejczyk, czy to tworcy odpieniaczy, czy ktokolwiek inny.

Wolalbym jednak zeby ta rozmowa obracala sie wokol tematow merytorycznych dotyczacych sprzetu a nie polityki cenowej.

Edytowane przez Lionfish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lionfish, ale caly ten "system" to rurki do RO, trojniki RO , silnik wolno obrotowy za 30zł i sztyft z grzebieniem - caly wypas 50zł :-) Zrobic ci taki ? :-)

Ale jak to mowi Tomajk wolny kraj wiec jak ktos chce to kupi, tylko ja proponuje aby zrobic cene 15-20K to bedzie odpieniacz. Jak to brzmi ! 5000EUR - nikt tak nie ma... znajda sie glupi i kupia :-)

Dla mnie to wydmuszka - piekne zdjecia z 3D softu a tak naprawde jest to ten sam akryl + pompa i wirnik "magia" bo ma kilka pinow trojkatnych.

Co do merytoryki to ja poprosze ....

To ja poprosze o analize i filmy slowmotion w ktorych udowadnia producnt wyzszosc tego wirnika nad innymi.

Porownanie wydajnosci i skutecznosci w jednym baniaku z BK, BM i grotech ( stojace kolo siebie )

Inaczej bedzie to tylko klepanie jezyka bez sensu, bo ktos wyjal, wydal wlozyl i jest o niebo lepszy - no jasne ze jest skoro wydal 4k.

To jak KZ odpieniacze, wszyscy sikali po nogach, kupowali za chore pieniadze a teraz... wymieniaja :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

No ale zbliza sie gwazdka, czas na glupie zakupy ...

Po prostu nigdy nie zrozumiem "napompowania" tego odlamu akwarystyki. Czy nie lepiej spopularyzowac morszczyzne i zyc z ilosci i popularnosci? A nie pompowac ceny tak aby tworzyc sztucznie pseudo snobistyczne hobby?

I jeszcze jedno Lion, nie mozna oderwac produktu od ceny jezeli go oceniasz. Inaczej tworzysz przeklamany obraz. To ze produkt ma przeskalowana cene w stosunku do zalet i domniemanej tylko wyzszosci nad innymi produktami jest bardzo istotne. Forum to nie folder reklamowy. Tu wlasnie morszczak ma sie dowiedziec ze ... nie warto przeplacac jezeli faktycznie nie warto. Mozna to samo osiagnac tanszym kosztem.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smith to prawie jak ze slynnym skimerem polskiej produkcji reklamowanym na forum :D cuda, cuda i dziwy :)

Ale nawiazujac do tematu - jeden jezdzi polonezem i sie smieje z tego co ma maybaha. W koncu razem w korku stoja :) cztery kola, silnik i troche blachy.... A jednak nikt z nas nie chce poloneza. No to o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta żałosna dyskusja na temat co ile i dlaczego tyle kosztuje może nawiązywać wreszcie do głównego tematu. Ile można wysłuchiwać opowieści w waszym stylu, proponuję niech każdy z was otworzy produkcje odpieniaczy na tym samym poziomie co Red Skim lub BK i wtedy wrócimy do tematu, więc reasumując czy mogą się wreszcie wypowiedzieć tylko użytkownicy Red Skim i podzielić się swoimi spostrzeżeniami....

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smith-wiele jest racji w tym co piszesz ale po to jest ten watek, aby wypowiedzieli sie ci co ten sprzet posiadaja lub produkuja i wtedy okaze sie czy ten sprzet jest warty kasy ktora trzeba za niego zaplacic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc reasumując czy mogą się wreszcie wypowiedzieć tylko użytkownicy Red Skim i podzielić się swoimi spostrzeżeniami....

pozdrawiam

Nie szybko to chyba nastąpi , temat praktycznie do zamknięciasmile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lion, masz racje - czekam na opisy i dowody wyzszosci w/w nad np. BK.

Tylko nie opowiesci jak w pewnym watku tylko fakty - filmy, charakterystyki, testy na zywym organizmie.

A ja sobie spokojnie zamówie nowy model BubbleMagusa za promil tej ceny - w końcu gwiazdka :-).

I to nie jest polonez - to typowy samochod klasy sredniej-wyzszej. Juz na fajnych pompach :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smithpl

Piszesz o Bubble Magus HERO 180, 220 lub 320?

Edytowane przez parman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yeap, czekam na ceny. Czas na zmiany. Moj NAC-7 pojdzie do ludzi a ja czekam na cene a tak naprawde dostepnosc.

Beda juz na pompach nisko Wat'owych jak nowe NAc'i

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smithpl

Tak, widziałem specyfikację. Najmniejszy Hero 180 zasilany pompą Aquabee 2000/1, pobór mocy 19 W, średni 220 zasilany Eheim 1260, a największy 320 pompą Aquabee 5000 pobór mocy 42 W. Jak będziesz znał cenę to napisz do mnie na priv. Z tego co widziałem na stronkach zachodnich to największy Hero 320 ma kosztować ok. 460 $.

P.S.

Przepraszam za off-top.

Edytowane przez parman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy filmik z RED SKIM 300, zdajemy sobie sprawę z tego że to autoreklama, ale można zobaczyć jaką wydajność ma ten odpieniacz.

Edytowane przez AquaSpecial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja się tak zapytam, może i źle że w tym temacie ale:

Po jaką cholerę robi ię fitry przepłtwowe wielkości wiadra?

Przecieć co producent to filtr o objętości 4,5-8L.....

Potencjalny klient ma akwarium 100-500, więc stosując wkłądy zazwyaczaj usypuje z nich warstwę 2-3cm max, zatem po co komu filtr który ma 60cm? Dlaczego wlot stosuje się od góry? - Przecież to marnowanie przepływu, dodatkoe rurki.

Czy firma AquaSpecial nie zastanowaiła się by nad robieniem filtrów o wymiarach przykładowo 5*20cm? to i tak jest prawie 1,5L, koszt produkcji mniejszy, modyfikacja to jedynie cięcie krótszych odcinków rur, lub co lepsze używanie rur o małych średnicach.

Taki filtr jest bardziej kompaktowy a i tak spełni swoje zadanie, no i przynajmniej w teorii będzie tańszy (powienien być)

Nie przekona mnie również wypowiedź a wstylu a co z osobamiktóre mają 1500-2000L?

Przecież dla takich litraży zasyp 0,5L-1L absorberów i tak jest wystarczający.

Źle mówię?

Proszę o krótki komętarz :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi