Skocz do zawartości
Bigwalker

ledy sterowane Profiluxem

Rekomendowane odpowiedzi

Macie teraz wszystko jak na tacy,więc do roboty :D

a Leszek pewnie podpowie więcej, jak będzie ktoś zainteresowany....

Edytowane przez Bigwalker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, sam sobie to zrobię na procku, tylko mi napisz, czy 8bitowe ADC (256 poziomów) mi starczy do sciemniania płynnego diod, czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jak na to patrzeć bo to strasznie nieliniowa regulacja jest. Przy minimalnych jasnościach, nawet 16 bitów to za mało, żeby wyeliminować efekt skokowych zmian jasności. Mówimy o przedziale w okolicy 0 do 5-6%. Czym większa moc tym mniejsza rozdzielczość jest potrzebna (patrząc na efekt wizualny, bo lx-miarka już inaczej gada) . W zakresie 70%-100% 8 bitów to nawet za dużo :)... Co ciekawe - zwykłe ledy, te malutkie 20mA - nie mają takich objawów...

Ale procek tutaj to strzelanie z armaty do muchy. Pomiar sygnału ADC, konwersja na PWM... po co. OPAMP za 30 groszy i robisz na nim generator trójkąta. Na drugim opampie robisz komparator którym porównujesz przebieg trójkątny z poziomem 1-10. W zyciu tego taniej nie zrobisz na procku, na który musisz jeszcze sofcik naskrobać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lechu,czyli jaki bedzie w przybliżeniu koszt takiej zabawki w wersji DI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włodziu nie ma znaczenia kto z kim wojuje a będę miał za 12 godzin podłączenie led do profiluxa :teehee: pewni5e jako pierwszy :good2:

Sławcio - co do tej przystawki http://reefshop.pl/s...roducts_id=7819 to dziś dzwoniłem i ma być dopiero w przyszłym tygodniu bo sklep czeka na dostawę od Profiluxa, jak będziesz jeszcze reflektował po zlocie to mogę Ci zamówić

PozdrT

:thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az sie dumny czuje ze wyrozniony zostalem :) hehehe. Ale faktycznie, koszt urzadzonka z plytka wlasnej produkcji miesci sie w kilkunastu zlotych. Meczyl sie Leszek ze mna strasznie ale sie udalo. Przede wszystkim ledy, ale takze wentylatory a a nawet pompy (resun i koralia) dzialaja pieknie sterowane przez profiluxa choc nie wybrnalem z problemow wynikajcych z braku ujemnego napiecia ;) ale to nieistotny szczegol, z ktorym da sie zyc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam zaraz się męczył.... były jakieś większe schody ??

a z ujemnym napięciem to też nie problem... co prawda w teorii, bo w praktyce tego pomysłu w takim zastosowaniu nie sprawdziłem, ale co tam. Jak się ogarnę ze swoimi bieżącymi sprawami troszkę (czytaj jakiś mały tydzień) a chodi zechce być znowu "królikiem doświadczalnym" to się udoskonali zabawkę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schody w postaci braku oscyloskopu i calonocnego wyrywania wlosow z glowy przez pier**le ? W sumie to nie schody ;) A brak ujemnego napiecia da sie oczywiscie zniwelowac dzieki mozliwosciom profiluxa, czyli dolnego progu napiecia odpowiadajacemu calkowitemu wygaszeniu. Jest to az 1.4V. Ponizej tej wartosci urzadzonko niestety wypluwa z siebie 100% mocy. Ale tak jak pisalem - ustawienie w profiluxie zakresu 1.4-10V odpowiadajace w tym ukladzie za 0-100% zalatwia sprawe, choc oczywiscie lepiej by bylo miec do dyspozycji pelny zakres ;)

Jak pamietasz pierwszy pomysl bazowal na LM3914 wiec nie moglem go zostawic zeby marnial skoro juz zostal kupiony :D Sciemnianie wiec zostalo wzbogacone o opcje burzy na drugim kanale L, ktora takze profilux sterowac moze, ;) W prawdzie zostalo zaprzegniete to do 10 chinskich ledow niebieskich, ktore robia za oswietlenie nocne tylko, ale zabawa przednia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.mediafire...gqfe11djcjuvcpw

pod tym linkiem znajdziecie schemat urządzenia umożliwiającego zamianę sygnałów 1-10v (3 kanały) z profiluxa i zamieniającego go na 3 kanałowy PWM do wykorzystania z np lampami led, wentylatorami itd.

Proponuję przedyskutować temat pod kątem funkcjonalności, może dodać więcej kanałów (4-8) ? wykorzystać zasilanie z portu profiluxa itd, ponieważ jak już dopracujemy koncepcję, to plan zakłada wyprodukowanie płytek i ich odsprzedaż za drobną kwotę. Urządzenie jest bowiem tak tanie, że grzechem byłoby żądać kwoty ponad 80-90zł za zmontowany i działający układ, a co dopiero za kit DIY. Można by wręcz potraktować to jako projekt dla forum i za "zarobione" pieniądze ufundować jakieś nagrody, zrobić konkurs, nie wiem opłacić serwer.... taki luźno rzucony pomysł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto nasze urządzenie. Troszkę przerobiłem żeby uprościć, zamiast 6-ciu analogowych układów - jeden cyfrowy mikroprocesor ;)

65ef563f872194b7gen.jpg

Koszt wykonania szacowany na 20zł netto. Zawiera 2 kanały PWM sterowane bezpośrednio sygnałem z Profiluxa - z jednego gniazda. Zostało masę miejsca na płytce - można tam dodać 2 układy wykonawcze do sterowania pompami, wiatrakami czy co tam do głowy przyjdzie, lub 2 drivery cyfrowe LED... co robimy dalej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek - pomysł super.

Właśnie zmajstrowałem swoją lampę gdzie użyłem Meanwelli ELN-60-48D i nie jestem zadowolony ze sterowania jakie mi to zapewnia

Meanwelle startują z bardzo wysokiego poziomu (prąd minimalny jest rzędu 0,06A a to już daje sporą jasność LEDów).

Sterowanie 1-10V to trochę fikcja. Jeśli przy 1V wyłączam im zasilanie to po parudziesięciu sekundach generowany jest jeszcze jeden błysk (takie ostatnie tchnienie :-) ). Wygląda to tak jakby w zasilaczu/driverze gdzieś zostawało napięcie i zamiast samoistnie się rozładować to idzie to na wyjście.

Dopiero ustawienie progu wyłączenia na 1.8V powoduje, że nie ma tego efektu (ale za to znacznie podniesiony jest próg startowy więc lampa uruchamia się bardzo jasno).

Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Generalnie do tych Meanwelli polecane jest użycie modułu EVG-AP-2F w celu całkowitego odcięcia zasilania przy wyłączeniu portów L1/L2.

Jak sugerowałbyś zrobić w tym przypadku? Czy ten moduł też by się przydało zaprząc w celu odcięcia zasilania? Czy może sam fakt, że driver nie będzie dostawał sygnału PWM spowoduje, że zasilacz nie będzie obciążony (czyli jakby wyłączony)?

Druga nie mniej ważna sprawa - jak realnie przełoży się sygnał 1-10V z Profiluxa na "jakość" ściemniania. Chodzi mi o ten efekt przy Meanwellach gdzie poziom startowy jest bardzo wysoki i nie ma takiego super płynnego przechodzenia od całkowitej ciemności do pełnej mocy.

Aha - jeśli o mnie chodzi to skoro jest miejsce na płytce to dołożyłbym sterowanie wiatrakami (minimum 2 niezależne włączane w zależności od temperatury radiatora).

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zmajstrowałem swoją lampę gdzie użyłem Meanwelli ELN-60-48D i nie jestem zadowolony ze sterowania jakie mi to zapewnia

Meanwelle startują z bardzo wysokiego poziomu (prąd minimalny jest rzędu 0,06A a to już daje sporą jasność LEDów).

Sterowanie 1-10V to trochę fikcja. Jeśli przy 1V wyłączam im zasilanie to po parudziesięciu sekundach generowany jest jeszcze jeden błysk (takie ostatnie tchnienie :-) ). Wygląda to tak jakby w zasilaczu/driverze gdzieś zostawało napięcie i zamiast samoistnie się rozładować to idzie to na wyjście.

Dopiero ustawienie progu wyłączenia na 1.8V powoduje, że nie ma tego efektu (ale za to znacznie podniesiony jest próg startowy więc lampa uruchamia się bardzo jasno).

no tak, tylko że jeśli zostaniesz przy Meanwellu to tego efektu tą przejściówką nie wyeliminujesz, trzeba zmienić zasilacz na sterowany PWM, albo wywalić meanwella, dać zasilacz napięciowy i zbudować driver led sterowany PWM-em.

Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą. Generalnie do tych Meanwelli polecane jest użycie modułu EVG-AP-2F w celu całkowitego odcięcia zasilania przy wyłączeniu portów L1/L2.

Jak sugerowałbyś zrobić w tym przypadku? Czy ten moduł też by się przydało zaprząc w celu odcięcia zasilania? Czy może sam fakt, że driver nie będzie dostawał sygnału PWM spowoduje, że zasilacz nie będzie obciążony (czyli jakby wyłączony)?

Wyjście z profka na 2 pinach dostarcza 2 niezależnych sygnałów ON/OFF które można wykorzystać do wyłączania zasilania. Odłączony od zasilania zasilacz, nawet jeśli dostawał będzie sygnał PWM to działać nie będzie - bo i jakim cudem. Tłumacząc to najprościej jak potrafię - to tak jakby włączyć odtwarzacz DVD ale nie włączać TV. Obraz z DVD pojawia się na "końcu kabla" ale TV go nie wyświetli, no bo prądu nie dostaje...

Druga nie mniej ważna sprawa - jak realnie przełoży się sygnał 1-10V z Profiluxa na "jakość" ściemniania. Chodzi mi o ten efekt przy Meanwellach gdzie poziom startowy jest bardzo wysoki i nie ma takiego super płynnego przechodzenia od całkowitej ciemności do pełnej mocy.

Nie wiem, jest procesor to można poprzesuwać poziomy programowo. Jesli założyć że 1-10V przekładamy na 1-1000 */oo no to może być kicha, ale zawsze możemy programowo uznać że od 1 do 1.8V nie dzieje sie nic, i 1wszy promil wypełnienia PWM odpalamy dopiero od poziomu 1.81V.

Ale to i tak kicha bo musisz zamienić Meanwela z wejściem 1-10, na meanwella z wejściem PWM, albo na Driver PWM DIY

Aha - jeśli o mnie chodzi to skoro jest miejsce na płytce to dołożyłbym sterowanie wiatrakami (minimum 2 niezależne włączane w zależności od temperatury radiatora).

Tak fajnie to nie ma ;) Miejsce na płytce w tej wielkości jest ALBO na wariant 1, ALBO na wariant 2... Jednym słowem, powiększamy płytkę albo robimy 2 modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, tylko że jeśli zostaniesz przy Meanwellu to tego efektu tą przejściówką nie wyeliminujesz, trzeba zmienić zasilacz na sterowany PWM, albo wywalić meanwella, dać zasilacz napięciowy i zbudować driver led sterowany PWM-em.

To wiem i zobaczę jak to będzie działało nad akwa ale poważnie rozważam rezygnację z tych Meanwelli na rzecz zasilacza i driverów sterowanych PWM (o ile uda się zbudować ten moduł do sterowania z poziomu Profiluxa :-) ).

Wyjście z profka na 2 pinach dostarcza 2 niezależnych sygnałów ON/OFF które można wykorzystać do wyłączania zasilania. Odłączony od zasilania zasilacz, nawet jeśli dostawał będzie sygnał PWM to działać nie będzie - bo i jakim cudem. Tłumacząc to najprościej jak potrafię - to tak jakby włączyć odtwarzacz DVD ale nie włączać TV. Obraz z DVD pojawia się na "końcu kabla" ale TV go nie wyświetli, no bo prądu nie dostaje...

No właśnie o to mi chodzi - jak zrobić żeby to przykładowe DVD nie zżerało prądu :-) Czy zasilacz chodzący bez włączonych driverów będzie się grzał/pobierał jakiś znaczący prąd czy jest to pomijalne i nie zawracać sobie tym w ogóle głowy? (przy tych Meanwellach na Reefcentral mocno zalecano użycie tego modułu do Profiluxa żeby jednak całkowicie odciąć od nich zasilanie).

Bo przecież kolejność zasilania jest (chyba) taka: sieć elektryczna -> zasilacz napięciowy -> driver i ten moduł daje tylko sterowanie do drivera. Czyli zasilacz jest cały czas "pod prądem".

Tak fajnie to nie ma ;) Miejsce na płytce w tej wielkości jest ALBO na wariant 1, ALBO na wariant 2... Jednym słowem, powiększamy płytkę albo robimy 2 modele.

To w takim razie co dałoby się zrealizować na tej jednej płytce jeśli chodzi o wiatraki? Wcześniej napisałeś "Zostało masę miejsca na płytce - można tam dodać 2 układy wykonawcze do sterowania pompami, wiatrakami czy co tam do głowy przyjdzie, lub 2 drivery cyfrowe LED... co robimy dalej ?" i zrozumiałem, że da się zrobić sterowanie dwoma wiatrakami. Chyba, że przez "układ wykonawczy" miałeś na myśli coś zupełnie innego.

A może da się tam wcisnąć jakieś przekaźniki odcinające zasilacze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz sterowany, otrzymujący PWM o minimalnym wypełnieniu bedzie pracował na "stand-by"-u wiec cos tam pobiera mocy no ale bez przesady...

Sterowanie wiatrakami - wystarczy do płytki dołożyć 2 tranzystorki i 3 kostki przyłączeniiowe

Sterowanie Ledami - zmieszczą sie 2 analogowe drivery

Sterowanie czymkolwiek - albo ciągniemy PWM ze złącza szpilkowego, albo dobudowujemy układy wykonawcze powiekszając płytkę.

Idźmy dalej - gdzieś ktoś pisał (nie moge znaleźć) że ponoć Vortech udostępnił przepis na sterownik do ich pomp - może to? Może inne pompy sterowalne.. potrzebuje danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli zasilacz nie będzie z tych sterowanych tylko zwykły napięciowy i do tego dopiero podpięte drivery to czy też pobór prądu w "stand-by" będzie pomijalny?

U siebie mam w sumie 6 obwodów: 4 sterowane prądem 0.95A i 2 z prądem 1.4A.

Patrząc na Meanwella sterowanego PWMem mam pewne obiekcje związane z właśnie włączaniem/wyłączaniem się obwodu - dla bodajże serii HLG znalazłem gdzieś info, że sterowanie prądowe jest w zakresie 10-100% czyli dla 1.4A start będzie na poziomie 0.14A a to jest już bardzo jasno.

EDIT: dla tej serii jest jeszcze gorzej bo sterowanie jest w zakresie 50-100%.

Zastanawiam się nad daniem zwykłego zasilacza napięciowego i do tego dołożenie osobnych driverów. Wtedy teoretycznie mógłbym wykorzystać np. Meanwell HLG-320W (42V -> 7.6A czyli nie będę musiał nic przerabiać w lampie gdzie mam 6 serii po 12 ledów każda łącznie pobierających 6.6A).

No chyba, że masz jakieś sugestie co do innych zasilaczy sterowanych gdzie dałoby się podpiąć obwód z 12LEDami (a jeśli nie to przynajmniej na 6LEDów w serii - najwyżej przerobię lampę) i opcja ściemniania działałaby zgodnie z oczekiwaniami (czyli zaczynamy od naprawdę minimalnej jasności a nie od razu od bardzo jasnego światła).

Jeśli to nie tajemnica to w lampach gdzie projektowałeś do tej pory elektronikę z jakiego poziomu startowało oświetlenie (prąd)? I czy jest to faktycznie takie bardzo płynne rozjaśnianie?

No i czy tam używaliście dedykowanych zasilaczy od razu ze sterowaniem PWM czy jednak zasilacz osobno a drivery osobno?

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi