loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Z jakiego poziomu startowało? - W prometeuszach od zera minimalna jasność jaką da się uzyskać stosując cyfrowy driver sterowany PWM, zależy stricte od częstotliwości pracy drivera i to jest efekt typu .. "kurcze to już świeci czy jeszcze nie" ? Oczywiście w ciemną noc wątpliwości nie ma, ale w dzień nie odróżnisz. Niestety pierwsze kilkanaście "oczek" podczas zwiększania wypełnienia PWM, mimo tego że to 10 bitów (1024 poziomy), daje wyraźne dla oka "skoki" jasności. Regulacja w początkowej fazie jest bardzo, bardzo nieliniowa - dlatego pewnie meanwelle i inni robią tak że nie startują od zera Schemat budowy lampy jest prosty. Zasilacz napięciowy o odpowiedniej mocy, zasila drivery LED sterowane PWM. Drivery impulsowe ze względu na sprawność, ALE mając zasilacz napieciowy umozliwiający REGULACJĘ NAPIECIA, można zrobić drivery na analogowym LM317 i tak dobrać napięcie zasilania aby zminimalizować straty i zyskać jak największą sprawność. I tak bym to widział dla naszej przejściówki - LM317 kosztuje...złotówkę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Ok - zrozumiałem, że masz na myśli zasilacz regulowany ale w sensie prądu sygnałem PWM a Tobie chodziło o regulację napięcia. Driver na LM317 rozumiem, że taki jak z Twojego wątku: http://aqua-reef.pl/topic/1793-tani-ale-skuteczny-led-driver/ tylko zamiast generatora opartego na LM555 byłby od razu sygnał z tego modułu? Jeśli znajdziesz chwilę to może dałbyś radę narysować driver podpinany właśnie do tego modułu? I jeszcze jedna kwestia - ile driverów da radę podpiąć do jednego kanału z tego modułu? Kiedyś znalazłem info, że porty "L" Profiluxa dają max. 10mA prądu (stąd odradza się podpinanie więcej niż 3 Meanwelli takich jak moje - te pobierają ok. 3.3mA na sterowanie). Czy może w tym przypadku nie będzie to miało najmniejszego znaczenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Od komputera ciągniemy sygnał na przetworniki pomiarowe ADC jakiegoś małego procesora. Ponieważ musi on być zasilany 5V, zrobimy sobie te 5 z linii 12V komputera, przy pomocy 7805. Prądu do zasilania procesora wystarczy. Ponieważ sygnał 1-10V jest za duży dla procesora (5Vmax) zredukujemy go o połowę matematyką w postaci dzielnika napięcia. Dla obu kanałów po 2 rezystory. Teraz zadaniem procka jest zmierzyć jakie napięcie wystawia profek, i wygenerować odpowiednio proporcjonalny pwm, który poleci na klucz w postaci tranzystora mocy mosfet. Dla uproszczenia narysowałem 1 kanał tylko. Prąd ledów ograniczać bedzie driver na LM317 - tak jak we wspomnianym przez Ciebie artykule. Podłączamy zasilacz, podłączamy ledy i świeci. Ale dopóki nie zaprogramujemy procesora odpowiednim wsadem -świeci tylko i wyłącznie na 100% mocy. CDN... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 (edytowane) Jeśli tylko uda się osiągnąć bardziej płynne rozjaśnianie (szczególnie w tej pierwszej fazie gdzie jak sam napisałeś, nawet mała zmiana powoduje dużą widoczną różnicę) to ja się na pewno piszę na taki moduł. Z dodatków to jak dla mnie nie ma sensu montować driverów na płytce szczególnie, że da się tylko upchnąć 2 sztuki, a rzadko kto z poziomu Profiluxa będzie sterował tylko 2 obwodami LED. Rozumiem, że te 10mA z wyjść "L" Profiluxa nie będą stanowiły tu najmniejszego problemu jeśli chodzi o sterowanie większą ilością driverów bo tu raczej krytyczne będzie to ile da się wycisnąć z wyjścia (9) procka? EDIT: po przemyśleniu jednak może istnieć ten problem. Przecież procek będzie zasilany z Profiluxa więc nie da się wycisnąć więcej niż daje dany port :-( No chyba, że drivery będą zasilane samodzielnie to pozostaje tylko kwestia na ile sterowanie obciąża taki układ? A pytając prościej - ile driverów ustawionych standardowo na 0.95A dla RB i 1.4A dla CW da się do tego podpiąć? (przy założeniu, że drivery mają własne zasilanie) Edytowane 21 Luty 2011 przez rpp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Nie wiem, mnie wszystko jedno - ja moge nawet 10 kanałów zrobić, wychodzę jednak ze założenia, że jedno gniazdo profiluxa ma 2 kanały, więc te 40-50W ledów można by jedną płytką obskoczyć.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Niby tak - tylko znowu spytam czy 1 kanał z Profiluxa będzie mógł obsłużyć więcej niż 1 driver? A jeśli tak to do ilu da radę pociągnąć. Bo jeśli nie (za mała wydajność prądowa żeby wysterować więcej driverów) to wtedy zgadzam się z Tobą, że od razu można montować to z driverami. Wtedy odpada problem z kolejnymi płytkami i kombinowaniem jak to wszystko ze sobą połączyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Driverów można po lekkim zmodyfikowaniu układu podłączyć naprawdę sporo, tylko ile do tego jednego kanału podłączać - 5, 10, 20 ? na każdy driver myślę że te 6 ledów zasilanych 24V (bezpieczne napięcie) się podłączy. 1.5A prądu nie problem. 6x1,5Ax3,3Vla led = 29W ledów... mało ?? jedną płyteczką i jednym gniazdem profka można by załatwić prawie 60W światła....nie wiem jak chcecie - zwiększać, nie zwiększać?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Super incjatywa Leszek jak byś miał troszkę wolnego czasu zastanów się nad sterowaniem pompami JVP moim zdaniem pewnie z 50 % akwarystów ma takie pompy w baniakach i będzie przybywać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Vortech, Tunze...nie widzę problemu - masz taką pompę na zbyciu to odkupie do zabawy... Ale nie wszystko na raz, dokończmy z ledami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Super incjatywa Leszek jak byś miał troszkę wolnego czasu zastanów się nad sterowaniem pompami JVP moim zdaniem pewnie z 50 % akwarystów ma takie pompy w baniakach i będzie przybywać Nie musisz odkupować chętnie prześlę do testów jak się obrobisz czyli tak............. 2012-2013 ......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 Leszek - często przewija się sprawa zbiorników rzędu 300-500 litrów a tutaj to 2*60W światła to zdecydowanie za mało. Mnie osobiście interesuje wariant dla 72 LEDów czyli 12 driverów po 6 LEDów (7 sterowanych w ramach jednego kanału -> 0.95A i 5 w ramach drugiego -> 1.4A). Najlepiej jeśli byłyby sterowane tylko z jednego gniazdka Profiluxa (po prostu osobny kanał dla białych a osobny dla niebieskich LEDów). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 2*60 to za mało i ja to doskonale rozumiem - ale czy profilux ma tylko JEDNO dwukanałowe gniazdo wyjściowe 1-10 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2011 No oczywiście, że nie ma tylko jednego gniazdka 1-10V ALE do pozostałych będę miał podpięte pompy i musiałbym dokupić dodatkowy moduł a to znacząco podnosi koszt (200zł/moduł z dwoma kolejnymi gniazdkami). A w sumie wystarczą mi tylko 2 kanały do sterowania i dlatego kombinuję żeby dało się sterować zdecydowanie więcej niż jednym driverem z jednego kanału (teraz udało mi się to zrobić na 2 kanałach ale tak jak napisałem - samo ściemnianie jako takie nie do końca mnie satysfakcjonuje). Nie wiem jak działa ten oryginalny moduł GHL w połączeniu z lampami z RS ale tam nie ma jakiś ograniczeń (a główne sterowanie na kanał biały/niebieski w sumie też brane jest tylko z dwóch kanałów - dwa pozostałe to do nocnego i nie używane). Tylko pewnie sterowanie kolejnym modułem Slave jest jakoś inaczej zorganizowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kpona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2011 Jesli podlaczysz do kazdego gniazda w Profiluksie jeden moduł - to powinno dzialac - te uklady w standbaju nie powinny obciążać za bardzo procka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2011 I jak tam - projekt umarł czy może coś się z tym dzieje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach