Skocz do zawartości
Bigwalker

ledy sterowane Profiluxem

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ Marek strasznie mnie ucieszył tym news-em i tak samo jak on nie mogłem odszukać informacji w necie - zapytałem u źródła.

Informacja jest następująca:

Moduł zewnętrzny

Nad zewnętrznym modułem sterującym pracuje GHL - i będzie przed świętami.

Profilux robi oddzielną szynę do wmontowania w ich obudowęi będą to sprzedawać z przystawką(kablem połączeniowym) lampy slave z komputerem GHL.

A to co oferuje PS to - lampa z wbudowanym modułem - i podłączasz lampę do modułu sterowania 1-10V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie czy takiego modułu nie można było by zrobić samemu , jeżeli się nie mylę to na wejsciu mamy sygnał z profiluxa 0-10V a na wyściu 4 sygnały pwm tak ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą myślę że jest to do zrobienia warto by pogadać moim zdaniem z Leszkiem bo sam pomysł jest fajny. Swoją drogą dzisiaj miałem troszkę czasu i przewertowałem fora amerykańskie w poszukiwaniu rozwiązania tego problemu ale nic ciekawego nie znalazłem. A tak notabene będąc na Reef Central widzę że nie ma już reklamy lamp z RF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O toś mnie Sławku zasmucił...a tak czekałem na ten produkt.Może DHL się nie wyrobił??

Leszkowi na razie dajcie spokój z nową robotą.Z tego co wiem jest teraz baaardzo zajęty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszkowi na razie dajcie spokój z nową robotą.Z tego co wiem jest teraz baaardzo zajęty.

Będę jutro u swjego znajomego na Politechnice Gdańskiej pogadam z nim czy coś takiego by nie zmajstrował. Jak coś to dam Ci znać Marku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, niczym i nikim nie zostałem ale nie lubię nieścisłości dyplomatycznie powiedziawszy. I wojenki też mnie nie interesują. Kupiłem co kupiłem, bo wówczas tylko takie były na rynku. Koniec, kropka.

Włodziu nie ma znaczenia kto z kim wojuje a będę miał za 12 godzin podłączenie led do profiluxa :teehee: pewni5e jako pierwszy :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pierwszy, jak chodi miał pierwszy ?? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pierwszy, jak chodi miał pierwszy ?? ;)

Jak to możliwe ? Zamówiłem pierwszy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POmyślał chłopak i sam se zrobił... Przecież to jest proste jak budowa cepa przysłowiowa :)

Profilux daje 1-10V sygnał, Ledy sterowane są PWM-em. Kwestia tylko jak zamienić sygnał 1-10 na PWM... brzmi ciężko ale realizacja jest bardzo prosta. Zrobić generator trójkąta, który generuje przebieg, który z kolei trzeba porównać komparatorem z napięciem odniesienia z profiluxa. Albo inaczej - na trójkąt nałozyć przebiek z profka. W czasie kiedy trójkąt jest "powyżej" linii odniesienia, komparator generuje 1ke, w czasie kiedy trójkąt jest poniżej linii odniesienia - komparator generuje zero. Tak otrzymasz przebieg prostokątny o wypełnieniu proporcjonalnym do napięcia odniesienia - czyli po prostu PWM.

u_0_img_090505215550.jpg

dokładnie identyczna zasada jak na fotce powyżej, jedyna różnica że zamiast szybko zmiennego napięciowo sygnału (audio) mamy bardzo wolno zmienny sygnał napięciowy z profka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi