Skocz do zawartości
MONTIPORA600

Aquablue Spezial a Aqua Science Duo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z Was miał okazję porównywać aquablue spezial ATI z Aqua Science Duo? Chciałbym uzyskać barwę światła podobną do akwarium Ocelocika- taka "ciemna biel:p" tylko zastanawiam się, czy świetlówka ATI nie jest bardziej żółta niż ta aquascience. Kiedyś na nano ktoś wrzucił linka do strony gdzie były porównane akropory i ich przyrosty, pod ati oraz pod aquascience, wyniki w zdecydowanie lepszym świetle stawiały aquascience, lecz ktoś rzucił hasło, że to tekst/test jest sponsorowany i temat zgasł.

Stąd moja prośba dla osób, które mają do czynienia z różnymi rurami: czy aquablue spezial jest bardziej żółta, niż duo, oraz ogólnie rzecz biorąc czy warto jest poświęcić więcej pieniędzy na aquascience'y(słyszałem, że barwa b. podobna do ATI).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro przyjrze sie swoim, dzialaja jednoczesnie i te i te, wiec znaczna roznice powiniennem zauwazyc. Ale jak czasami zerkam na lampe, to na szybko nie widac znacznej roznicy na swietlowkach wypalanych od miesiaca ( bo moga sie roznic trwaloscia).

P.S Zimna, a nie ciemna biel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciemna:p

Hehe chory jestem coś mi się pomieszało:p

A co do świetlówek to głównie chodzi mi o porównanie między DUO a aquablue spezial.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie Duo jest ciut jaśniejsza ale widać totylko gdy masz 2 śwetlówkiwłączone na raz .

W sklepie świecą i te i t więc można porównać samemu.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz, a czyż nie jest tak, że aquabluespezial jest troszkę bardziej żółta od DUO?

Pozdrawiam Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak trzeba powiedzieć troszkę jak nie będą świecić obok to większość osób różnicy nie widzi , przy dwóch obok siebie widać że są troszkę inne.

Za to Aqua science blue i Blue plus różnią sie tylko ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, oki, dzięki:)

Łukaszu na Waszej stronce w dziale nowości jest taki fajny baniaczek- na przedniej szybie kilka (fromii?) czerwonych rozgwiazd, kilkanaście squampinisów i kilka żółtków.

W połączeniu z niebieskim tłem te kolory dają super efekt.

Jakie świecą tam świetlówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym zbiorniku jak dobrze pamietam od przodu AM reef white 15K (6miesięcy)

, ATI blue plus kilka miesiecy , Aquablue special (chyba ) , Sylwania Aquastar ((więcej niż 6 miesięcy) Zwierzaki o ciepłych kolorach wyglądają najlepiej pod ciepłym światłem.

W domu nad jednym zbiornikiem mam 3 różne zbiorniki i stadko squamipinisów . Nie ukrywam że najlepiej się prezentują właśnie pod najcieplejszym czyli AM 13K , ale korale już tak super nie wyglądają.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z opoznieniem, ale dorzuce 3 grosze od siebie. Mam dwie takie swietlowki dokladnie obok siebie i.... jak dla mnie nie ma roznicy. Albo jest taka, ze kiepsko ja zobaczyc ( bo jak sie czlowiek proboje przyjrzec to oczy bola). Kwestia tego jak bedzie za 6 miesiecy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, dzięki za odpowiedzi wstępnie planuję 3x aquablue spezial, 2x blue plus i 1x blue actynic.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysl nad zastapieniem blue actinic blue plusem. Sa opinie, wedlug ktorych te "actinic" sa do bani. Ja sam pewnie przesiade sie za jakis czas na miksa spezial i plus, bede wtedy mial porownanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe napisałem planuję, ponieważ zagadam z takim jednym tu od nas ze sklepu i jak dobrze pójdzie dostanę kilka rur i zobaczę co mi najbardziej odpowiada;).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżę temat, bo mam podobne pytanie.

nad moim zbiornikiem świeci 8xT5, zaczynałam od kombinacji 3x ati blue plus + 5x ati aquablue spezial.

przy wymianie świetlówek przeszłam na układ 4/4. a teraz najchętniej bym widziała 5 lub 6 ati blue plus + 3 lub 2 ati aquablue spezial.

mi wizualnie taki układ bardzo się podoba, ale nie wiem czy mieszkańcy byliby zadowoleni ??? będę wdzięczna za podpowiedź :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli taki mix odpowiada Ci wizualnie to zostaw.

Korale się przystosują , niektórym barwa niebieska bardziej nawet odpowiada.

Po 3-4 tygzobaczysz różnicę na koralach i wtedy ocenisz czy takia kombinacja jest ok.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... więc przy kolejnej wymianie świetlówek spróbuję układu 5/4 i będę obserwować. przy 4/4 też jest o.k., choć nie do końca jestem zadowolona. ale bardziej od moich doznań wizualnych interesuje mnie kondycja mieszkańców. dziękuję Andrzeju za odpowiedź :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również jestem zwolennikiem błękitnej barwy. Kombinacje świetlówek były już różne ale najlepsza - ta która pozostanie już na dłuższy czas to 6x sylvania coralstar , 2x Narva Blue2 i 2x Ati spezial. Nie widzę negatywnych skutków takiego światła ( cena na prawdę atrakcyjna ) - żaden koral nie poleciał a sps'y ładnie się wybarwiają. Mój system filtracji to coś ala Bundesreef ( to tak w ramach naświetlenia drugiego b.ważnego czynnika kondycji zwierząt).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi