helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 Opiszę jak takowe ośki powstają. Co ciekawe to rozwiązanie znalazłem gdzieś niechcący na forum niestety drugi raz mi ta sztuka się nieudała. Przystępujemy do pracy: - szukamy w internecie prętów węglowych, najlepiej w sklepie modelarskim - wydaje mi się że najprościej je tam znaleźć. http://www.f3m.pl/748,prety-weglowe-od-0-6mm-do-5mm.html http://riku.pl/#category:142 - zdejmujemy wymiar ośki z naszej pompy, - odcinamy odpowiednią długość włosową piłką do metalu - składamy falownik do kupy - cieszymy się działającym sprzętem Z moich obserwacji wychodzi że falownik znacznie lepiej działa na takiej ośce, ale ja wymieniałem metalowe w JVP i może stąd ta różnica. I tyle o tajemniczych ośkach węglowych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 Dobry pomysł ja zerknołem do takiej jednej starszej i okazało się że ośka jest pęknięta ale falownik działa. Ale też muszę wymienić. Jaką średnicę zastosowałeś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 (edytowane) Dokładnie taką samą jak w oryginale. W obiegówce także zastosowałem węglówkę i powiem że nawet zaczęła chodzić ciszej. Edytowane 11 Listopad 2010 przez helmofon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 A jaka jest w oryginale ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 nie wiem nie mam przy sobie, ale myślę że suwmiarką dasz radę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 zrobiłem dokładnie tak samo, bo upadła mi ośka ceramiczna 4mm X 110mm od pompy obiegowej i nie mogłem jej dokupic nigdzie. Patent działa elegancko i koniec z delikatnym obchodzeniem się z ośką Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 Nie wiem czemu ale rozwiązanie jest mało rozpowszechnione, dlatego też napisałem o tym jeszcze raz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 Ośka może być troszkę cieńsza (jedną dwie dziesiętne milimetra). Wtedy jest tylko trochę głośniejsza. U mnie na takiej ośce chodziła JVP-201 przez miesiąc. Niestety trzeba mieć na uwadze, że żywica (epidian), który służy do produkcji tych prętów łatwiej się ściera niż ceramika. To widać po kilku dniach pracy takiej pompy. Ośka będzie matowa. Więc wg mnie jest to tylko rozwiązanie zastępcze na chwilę. Obecnie używam tytanowych i są the best . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 A gdzie je znalazłeś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 ja uzywam w swoich od 3 miesiecy i nic sie nie wytarlo -) a przy tym koszcie ( pare zlotych za metr) moge zmeiniac co miesiac :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 smithpl no co ty nie powiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 (edytowane) A gdzie je znalazłeś ? Nie wiem o które pytasz? Pręty węglowe można kupić w każdym sklepie modelarskim. Akurat te wskazane przez helmon nie są najtańsze, ale przy tej skali zakupów to raczej nie istotne. Tutaj jest forum modelarskie na którym można znaleźć wiele adresów sklepów internetowych. Nie chcę żadnego polecać. Jak mogę podpowiedzieć są dwa rodzaje prętów: węglowe i szklane. Te które mogą się przydać do pompy są czarne. A ośki tytanowe kupiłem w Chinach Edytowane 11 Listopad 2010 przez Geralt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2010 Rozebrałem pompę śladów zużycia brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2010 Ciekawi mnie ten wątek made in China Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2010 bardzo dobre ośki były by z pewnej odmiany alotropowej węgla znanej powszechnie jako diament >> tylko kto to zrobi... Bardzo dobre były by też ze szkła metalicznego >> praktycznie nie do zdarcia. >>> tylko jak zrobić taka ośkę z tych materiałów... Tytan jest bardzo dobry >>[oczywiście nie czysty bo czysty tytan jest jak czyste złoto] wystarczy jednofazowy stop tytanu pseudo a np OT4 [choć wiadomo ze 2 fazowy lepszy bo twardszy] najlepiej azotowany jarzeniowo[wystarczy pójść na politechnikę i pogadać z doktorantami żeby wrzucili do pieca przy okazji...] >>praktycznie nie do zdarcia... a jeśli chodzi o korozje to w czasie 5 letnich badań w naturalnej wodzie morskiej nie stwierdzono żadnych oznak korozji tytanu ot4 a co więcej powierzchnia tytanu nie utraciła metalicznego połysku... obróbka tytanu szczególnie jednofazowego to tez nie jest dziś problem >> odpowiednie narzędzia są ogólnodostępne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2010 kondor nic tylko produkcję trzeba otworzyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2010 druga strona medalu - wolimy zużycie ośki czy zużycie wirnika ? czy nie będzie się ścierał wirnik od strony ośki gdy ta będzie zbyt twarda ? rozumiem że wypolerowana - no ale mimo to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2010 i właśnie w tym tkwi cały bajer >> po co robić niezniszczalną ośkę zdolną do wytrzymania ogromnej ilości cykli skoro w tym czasie szlak trafi resztę pompy albo akwarystę/// Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach