thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2010 Witam:) Nadszedł wreszcie ten upragniony dzień. Akwarium solone od pon. wczoraj przyjechała skała z erybki w zabrzu(polecam). Skały 6,20 kg. Akwarium 45 l 60x24x33h. Oświetlenie belka hagen glo 2x24W t5 1 ati actynic przód i 1 ati aquablude tył(wiem,wiem za mocne ale damy radę) grzałka EheimJager 100W Filtr kaskadowy taki: http://www.zoologiczny.sklep.pl/Aqua_Clear_50__25_23_24___105 narazie w środku jest tylko węgiel ale będzie purigen 100ml i chemipure elite (zamiast węgla) Akwarium uruchomione na wodzie demineralizowanej (tesco, orlen, intermarche, co sie tylko dało, narazie w rodi inwestowal nie będę.) Aha jeszcze cyrkulacja koralia nano 900. Mam jeszcze zakupiony piasek live aragonit white, wrzucę jak tylko skała przestanie syfić. Wczoraj ze skałki wyszedł jakiś ślimak( ok 1cm wielkosci), proszę o identyfikację bo nie wiem czy usuwać czy nie i taka sama sprawa z jakimś "patykiem" jakby pustym w środku, widać na jednym ze zdjęć(tych patyków w sumie jest kilka). Oprócz tego widziałem kilka rurówek i jakieś takie pióropusze(???) i kilka wężowideł.Parametrów narazie nie będę mierzył, szkoda testów, zmierzę za kilka dni, ale mierzyłem jbl ph no2 i no3 wody przed wlaniem do baniaka i było ok. Zakupiłem jeszcze testy saliferta ph no2 i no3 i nimi będę teraz operował. Powinienem jeszcze jakieś dokupić? Zasolenie na ten moment ok. 1025 mierzone salimetrem jbl, narazie nie sprawdzałem dokładności pomiaru z jakimś innym sprzętem bo nie było okazji ale zakładam że nie przekłamuje.Skała narazie wrzucona bez ładu i skłądu tak tylko żeby sobie leżała i rozpoczęła dojrzewanie, zresztą w tym momenci jak to pisze już jest trochę inaczej:P Hm to chyba wszystko, teraz pozostaje tylko czekać. No i teraz to co tygryski lubią najbardziej czyli kilka fotek: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2010 Szkło to OW ? dawaj fotki z ulozeniem skały z przodu i boki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Szkło to OW ? dawaj fotki z ulozeniem skały z przodu i boki Historia tego akwa sięga lat 80tych więc to raczej nie jest opti raczej guardian bo za komuny był łatwiej dostępny. Ale fakt faktem to szkło wygląda naprawdę czysto, ale to nie opti niestety. Zdjęcia wrzucę później. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Jeszcze trochę fotek z wczorajszej sesji: W stosunku do zdjęć woda się już wykrystalizowała. Skałę codziennie troche przesuwam obracam, niech ją owieje całą dokładnie, żebym mógł piasek dorzucić. Oczywiście nie wytrzymałem i zrobiłem pierwsze testy salifertem ph wczoraj wieczorem 8,0 dziś rano 7,7 więc trochę za mało conajmniej o pół stopnia NO3 na skali wskazuje ok 50 (???) nie wiem do końca jak odczytać ten wynik NO2 na skali barwnej między 1 a 2 też nie do końca wiem jak to interpretować, instrukcję do testów mam po holendersku:P w każdym razie tak czy siak dojrzewanie się zaczęło na poziomie parametrów pewnie niedługo zobaczę glony. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach