jarex66 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2010 Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnice pomiędzy tym programatorem za 157zł http://www.elektryknet.pl/PCZ-521-1-ZEGAR-STERUJACY-JEDNOKANALOWY%284,14900,7666%29.aspx a tym za 36 ? http://www.elektryknet.pl/TSGE2-PROGRAMATOR-CYFROWY-OE-0-20KG-NA-SZYNE%284,14900,7904%29.aspx Oczywiście nie interesują mnie szczegóły techniczne, tylko zastosowanie w naszym hobby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2010 Minimalny czas pracy , jaki można ustawić na tych zegarach to chyba jedna minuta.Najlepiej nadają się do sterowania oświetleniem , ten droższy ma większe możliwości programowania . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2010 Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnice pomiędzy tym programatorem za 157zł http://www.elektrykn...00,7666%29.aspx a tym za 36 ? http://www.elektrykn...00,7904%29.aspx Oczywiście nie interesują mnie szczegóły techniczne, tylko zastosowanie w naszym hobby. Nie ma różnicy funkcje są podobne ten za 36 jest made i China a ten za 157 zł robiony w Polsce. Wybór Twój Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2010 żeby nie okazało się że to taka różnica jak tunze a JVP. Te drugie to chinole a każdy je kupuje. Bo cena bo ciche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2010 (edytowane) W funkcjach na ogół nie ma, ale... Różnica między programatorami jest i to bardzo wyraźna, szczególnie jak pracują pod większymi lampami a szczególnie pod HQI. Po prostu tanie wyłączniki wymienia się częściej problem się robi dopiero gdy jesteśmy np na urlopie i przez tydzień mamy non stop światło (a urlopy na ogół są latem więc albo chłodziarka pracuje więcej albo w akwarium jest znacznie cieplej). Innym problemem zepsutego programatora to firma - przychodzimy do pracy światło już jest wychodzimy z pracy światło jeszcze jest. Orientujemy się że jest coś nie tak dopiero gdy w akwarium pojawiają się glony. Sam miałem ten problem w sklepie gdy podczas dostawy o 3-4 w nocy okazywało się że 2 regały są oświetlone. Teraz większość akwariów pracuje na Legrandzie i problem rozwiązany. Niestety zepsuty programator najczęściej pracuje to znaczy obraca się i wskazuje prawidłową godzinę tylko nie odcina dopływu prądu. Edytowane 28 Październik 2010 przez LukaszKur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2010 Używam tego tańszego. Mam jedną sztukę, pięć mam polskich kupionych na allegro po "przeglądzie". Z tych 6 sztuk jeden jest rzeczywiście felerny (nie ten chiński tylko polski) i bywa, że styki się "skleją". Natomiast ważne jest by nie wystąpiło tzw. wzbudzenie wtórne. U mnie sterują pompami i świetlówkami. Kto pamięta ze szkoły jak działa silnik, a jak prądnica może domyślić się, że nim pompa stanie (po odłączeniu napięcia przez zegar) może wytworzyć prąd na tyle duży by ponownie skleić ze sobą styki. Podobnie sprawa ma się w przypadku elektronicznych świetlówek. Mamy tam duże kondensatory, które podobnie mogą wpływać na przekaźniki. Zastosowałem na wyjściu kondensator "przeciw-zakłóceniowy". Można też zastosować diody. Wcześniej samowzbudzanie zdarzało nawet kilka razy w tygodniu teraz nie występuje z wyjątkiem tego jednego felernego na którym światło nie zgasło mi kilka razy. Więc podłączyłem do niego pompę cyrkulacyjną i problemu od 3 miesięcy nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2010 (edytowane) Geralt Mowa o mechanicznych czy elektronicznych ? Edytowane 28 Październik 2010 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2010 (edytowane) Nie rozbierałem, ale słychać i czuć, że są mechaniczne. Na Allegro można je znaleźć METRON PCm - 03. Edytowane 28 Październik 2010 przez Geralt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2010 A już się temat zegarów rozwiną, aby nie pisać nowego wądku to co sądzicie mechaniczny czy elektroniczny ? Wiadomo że elektroniczny ma system potrzymujący pamięć, zanik prądu to nie problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2010 Ja Ci powiem Sławku, że kiedyś popsuły mi sie dwa elektroniczne i to w jednym czasie, elektronik powiedział że to chiński szajs i do wyrzucenia. Wygrzebałem z szafy takie stare mechaniczne i do dziś chodzą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2010 Mam sumie kilka zegarów elektronicznych i kilka mechanicznych z "Biedronki" zasada jest prosta jak się ma zepsuć to się zepsuje. Nie widzę różnicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach