Skocz do zawartości
jarex66

Porównanie zegarów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnice pomiędzy tym programatorem za 157zł http://www.elektryknet.pl/PCZ-521-1-ZEGAR-STERUJACY-JEDNOKANALOWY%284,14900,7666%29.aspx a tym za 36 ? http://www.elektryknet.pl/TSGE2-PROGRAMATOR-CYFROWY-OE-0-20KG-NA-SZYNE%284,14900,7904%29.aspx Oczywiście nie interesują mnie szczegóły techniczne, tylko zastosowanie w naszym hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minimalny czas pracy , jaki można ustawić na tych zegarach to chyba jedna minuta.Najlepiej nadają się do sterowania oświetleniem , ten droższy ma większe możliwości programowania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnice pomiędzy tym programatorem za 157zł http://www.elektrykn...00,7666%29.aspx a tym za 36 ? http://www.elektrykn...00,7904%29.aspx Oczywiście nie interesują mnie szczegóły techniczne, tylko zastosowanie w naszym hobby.

Nie ma różnicy funkcje są podobne ten za 36 jest made i China a ten za 157 zł robiony w Polsce. Wybór Twój B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W funkcjach na ogół nie ma, ale...

Różnica między programatorami jest i to bardzo wyraźna, szczególnie jak pracują pod większymi lampami a szczególnie pod HQI.

Po prostu tanie wyłączniki wymienia się częściej problem się robi dopiero gdy jesteśmy np na urlopie i przez tydzień mamy non stop światło (a urlopy na ogół są latem więc albo chłodziarka pracuje więcej albo w akwarium jest znacznie cieplej).

Innym problemem zepsutego programatora to firma - przychodzimy do pracy światło już jest wychodzimy z pracy światło jeszcze jest. Orientujemy się że jest coś nie tak dopiero gdy w akwarium pojawiają się glony.

Sam miałem ten problem w sklepie gdy podczas dostawy o 3-4 w nocy okazywało się że 2 regały są oświetlone. Teraz większość akwariów pracuje na Legrandzie i problem rozwiązany.

Niestety zepsuty programator najczęściej pracuje to znaczy obraca się i wskazuje prawidłową godzinę tylko nie odcina dopływu prądu.

Edytowane przez LukaszKur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam tego tańszego. Mam jedną sztukę, pięć mam polskich kupionych na allegro po "przeglądzie". Z tych 6 sztuk jeden jest rzeczywiście felerny (nie ten chiński tylko polski) i bywa, że styki się "skleją". Natomiast ważne jest by nie wystąpiło tzw. wzbudzenie wtórne. U mnie sterują pompami i świetlówkami. Kto pamięta ze szkoły jak działa silnik, a jak prądnica może domyślić się, że nim pompa stanie (po odłączeniu napięcia przez zegar) może wytworzyć prąd na tyle duży by ponownie skleić ze sobą styki. Podobnie sprawa ma się w przypadku elektronicznych świetlówek. Mamy tam duże kondensatory, które podobnie mogą wpływać na przekaźniki. Zastosowałem na wyjściu kondensator "przeciw-zakłóceniowy". Można też zastosować diody. Wcześniej samowzbudzanie zdarzało nawet kilka razy w tygodniu teraz nie występuje z wyjątkiem tego jednego felernego na którym światło nie zgasło mi kilka razy. Więc podłączyłem do niego pompę cyrkulacyjną i problemu od 3 miesięcy nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geralt

Mowa o mechanicznych czy elektronicznych ?

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozbierałem, ale słychać i czuć, że są mechaniczne. Na Allegro można je znaleźć METRON PCm - 03.

Edytowane przez Geralt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A już się temat zegarów rozwiną, aby nie pisać nowego wądku to co sądzicie mechaniczny czy elektroniczny ? Wiadomo że elektroniczny ma system potrzymujący pamięć, zanik prądu to nie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci powiem Sławku, że kiedyś popsuły mi sie dwa elektroniczne i to w jednym czasie, elektronik powiedział że to chiński szajs i do wyrzucenia. Wygrzebałem z szafy takie stare mechaniczne i do dziś chodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sumie kilka zegarów elektronicznych i kilka mechanicznych z "Biedronki" zasada jest prosta jak się ma zepsuć to się zepsuje. Nie widzę różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi