yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2008 Witam, tak jak obiecywałem (juz dawno, dawno) wstawiam filmiki z węglem KZ zaraz po wrzuceniu do wody. Szczerze powiem że nie spotkałem się wcześniej z takim działaniem węgla(woda aż kipi) Jeśli chodzi o subiektywną ocene węgla to działa bardzo dobrze chyba troszke lepiej niż Eheim ale to moje odczucia:) http://pl.youtube.com/watch?v=jHx0-RAHMi4 '> http://pl.youtube.com/watch?v=jHx0-RAHMi4 http://pl.youtube.com/watch?v=4FCMQt-OVD8 '> http://pl.youtube.com/watch?v=4FCMQt-OVD8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2008 jak długo moczysz ten wegiel przed uzyciem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2008 Michał a jak się ma ten węgiel do zbiorników w których nie ma ZEOvitu, nie ma przeciwskazań aby stosować? Jak wypada w porównaniu do węgla Rowy- próbowałeś? Pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2008 @ andrniew ok 24h w wodzie RODI. ale po ok 3 godzinach pył już opada ale dla zasady mocze go 24h. @olek ten węgiel jest u Sylwii a tam nie ma ZEOvit i jest fajnie:) Rowy nie stosowałem, miałem Eheima i był spoko ale tak nie reagował z wodą nie wiem czy to dobrze ale podoma mnie się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2008 Hihi no właśnie ja nie wiem czy to dobrze, że tak się bąbelkuje:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2008 Z tego co mi wiadomo im wiecej strzela skwierczy babli itp. po wrzuceniu do wody tym lepiej wlasnie to swiadczy o jego jakosci im wiecej ma wewnatrz kanalow dyfuzyjnych i makropor tym wieksza jego powierzchnia "robocza" Powierzchnia właściwa dobrych węgli aktywnych sięga powyżej 1000 m2/g. Zamoczony węgiel aktywny pochłania tlen z powietrza do makroporow i kanalow dyfuzyjnych dopiero po ich calkowitym wypelnieniu opada na dol Wegiel powinien byc tak dlugo moczony ile potrzrebuje na calkowite nasiakniecie od tego momentu nie zachodzi w nim juz zadna reakcja absorpcji tlenu i moze byc spokojnie wsadzony do filtra Dobrze bylo by zamieszac raz po raz aby usunac wewnatrz wegla nagromadzony popioł ktory srednio wynosi do 6% Bardzo dobry wegiel oferuje Belgijska firma DESOTEC trzeba by go sprawdzic jak bedzie u nas sprawowac w baniakch a warto by bylo bo 25 kilowy worek to cena okolo 250 zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2008 mam ten wegiel tez u siebie , zparzylem go tylko goraca RO (zagrzalem ja wczesniej w mikrofalowce) nie moczylem godzinami , zalozylem go odrazu do komory w sumpie. Michal Ty startowales baniak odrazu na Zeo ? czy tak jak Andrzej w dojrzalym juz zbiorniku przeszedles na ta metode ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2008 @Zbyszku akwarium działało póltora roku zanim przeszedłem na ZEOvit natomiast SPS'y wprowadziłem ok pół roku przed zmianą. więc chyba już był dojrzały:) Niestety został on tylko zaadaptowany do ZEO więc nie ma mowy o filtrze do ZEOlith'u i węgla i wszystko musi wisieć w zbiorniku co troche utrudnia odpowiedni przepływ przez złoże ale nie wiem czy do czasu aż zrobie większy zbiornik nie zastosować filtra kubełkowego na złoże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2008 kubelkowy odpada , zloze musi byc dobrze oczyszczane aby metoda naprawde poprawnie funkcjonowala , wielokrotnie w ciagu dnia musi byc potrzasane w gore i w dol za pomoca tej wlasnie raczki w filtrze aby zloze moglo byc utrzymwane w czystosci. Chyba zeby tym filtrem kubelkowym potrzasac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2008 Zbyszku jak się sprawuje Twój filtr KZ? Mam pytanie do osób wtajemniczonych- gdzie umieścić węgiel, w filtrze z ZEOlithem, czy w oddzielnym filtrze, skarpecie? Wydaje mi się, że widziałem gdzieś na foto pływającą po powierzchnii filtra do ZEO rajstope:p w której był węgiel. Co ile wymieniacie węgiel? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2008 to zdjecie filtra Zeo z Zeolitem w srodku , na ktorym lezala "skarpetka " z weglem tez widzialem. U mnie robia dodatkowe filtry (kawalek rury z odplywem) i do nich sypia wegiel , woda doprowadzona jest gora ze splywu filtra Zeo . Wymiana wegla co 30 dni . Ps; ZEOvit Filter sprawuje sie dobrze , gorzej z tym ciaglym potrzasywaniem za ta korbe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2008 Dzięki za odpowiedź, czyli węgiel mogę wrzucić do filtra typu FP300, czy musi być w pobliżu ZEO złoża? Czy ktoś z Was używa węgla Rowy? Na litrze 20zl taniej wychodzi, jeśli jest równie skuteczny to może go będę kupował. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2008 mozna tak zrobic , jasne i nie musi byc w poblizu zeo zloza. @Yoka Michal prowadzisz jakas tabelke zcy cos w tym rodzaju zeby bylo latwiej sie polopac z dozowaniem ? Odfajkowywanie w kajecie mnie znudzilo prawde powiedziawszy i zrobilem taka tabelke .(mozna ja sobie tez sciagnac i wedlug swoich potrzeb zapisywac ) tabela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2008 Ja dzis tez odpalilem wegiel KZ. Buzowal tak jak Zbyszka. Ja go wrzucilem do goracej wody i trzymalem 24k przed, przed wlozeniem do akwa jeszcze go pomachalem w RODI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2008 @zbyszku co do tabelki to mam wszystko zaznaczone w kalendarzu ale szczeze powem ze nie zawsze sie tego trzymam, dozuje to co wiem ze musze i przestaje jak tylko widze ze cos przegielem(w tak malym zbiorniku jak moj nie trudno o przedozowanie). jesli chodzi zas o filtr kubelkowy to mysle ze potrzasanie nim nie jest az tak uciezliwe;p @olek wiele osob umieszcza wegiel wlasnie w skarpetach(ponczochach) na samej gorze zloza ZEOvit(tak jest np w Korallen-zucht w coburgu) widzialem tez zbiorniki gdzie wegiel byl po prostu wrzucony do sumpa. bardziej wyczuleni na estetyke stosuja filtry kubelkowe Eheim(te starsze wersje z zasysaniem wody u spodu kubelka) wstawione bezposrednio do sumpa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2008 ja tez tylko tak raczej orientacyjnie i nie zawsze sie tego dokaldnie trzymam co tam w tabelce zaznaczam , ale troche to trzeba jednak w jakis sposob monitorowac bo mozna calkiem zapomniec Teraz wlasnie wpadlem na pomysl i sciagnelem sobie z netu taki organizer ktory posiada nawet alarm przydatna rzecz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach