Skocz do zawartości
Robsgda

koszt energi...

Rekomendowane odpowiedzi

witam, obliczyłem koszt energi potrzebnej na zbiornik 450L i zastanawiam się czy cos pominąłem, moze ktoś cos zauwazy :)

Wiec tak;

spawdzałem na stronce energi koszt pradu na mojej dzielnicy i jest to 25 groszy plus wat wiec koło 31groszy,

Oswietlenie 6x80w 480w powiedzmy ze pobiera koło 500W. 0,5 Kw razy 12h razy 30 dni to 180 razy 0,31 to wychodzi 55,8 PLN

Cyrkulacja 20w, odpieniacz 30w, obiegówka 40w chodza przez 24 godziny na dobe wiec tak, 0,09 Kw razy 24h razy 30 dni to wychodzi 20PLN

Grzałka 200W i tu nie mam pojecia ile bedzie chodzic na dobe ale powiedzmy ze zimą koło 15 godzin na dobe to bedzie tak, 0,2 KW razy 15h razy 30dni to 28PLN

ŁACZNIE OKOŁO 100 PLN na miesiac jet to realne :P?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 groszy na kwh to cos malo, chyba nie wliczyles w ta kosztow transportu energi. Ja placilem za prad w Polsce ponad dwa lata temu ponad 40gr, teraz jest chyba kolo 50gr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie jakoś tani ten prąd, u mnie jest coś ok 0,51 zł za kWh + 15 zł za "transport" (miesięcznie)

Edytowane przez Natan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracujesz w "ENERGA" ? To swoje akwarium przeniosę do Ciebie :D zawsze to kilka stówek mniej :)

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ja zaplacilem teraz rachunek za dwa miesiace o 90 PLN wiecej niz normalnie, akwa funkcjonuje niecale dwa miesiace rozliczeniowe,wiec podejzewam ze w 150 max sie zmieszcze, ale zycie zweryfikuje :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę złudne jest obliczanie kosztów pobieranego prądu na podstawie wyliczeń sumarycznych zastosowanego sprzętu z etykiet. Czasami okazuje się że coś co miało brać np. 30 Wat będzie brało 35 itd dlatego radzę brać taki 20 % margines. Dużym pożeraczem prądu jest utrzymanie optymalnej temp a czasami na to nie zwracamy uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na innym forum już opisywałem dokładnie moje wyliczenia, a wyszło takie coś:

Pomiar wykonany był Watomierzem dla wymienionego poniżej sprzętu o mocach znamionowych (napisanych na tabliczkach producenta), bez przerwy przez 30 dni od 1 do 30 czerwca. A oto lista sprzętu jego czasu pracy i mocy:

1.Pompa obiegowa chodząca 24h 50W.

2.Pompa cyrkulacyjna chodząca 24h 11W.

3.Pompa cyrkulacyjna chodząca 16h 11W.

4.Odpieniacz chodzący 16h 18W.

5.Grzałka 250W (pewnie nie pracowała w czasie pomiarów, ustawiona na 26 stopni C).

6.Oświetlenie nocne 8h listwa led-ów ok. 5W.

7.Oświetlenie refugium 24h 9W.

8.Oświetlenie główne aktyniczne 15h 2x54W.

9.Oświetlenie dzienne 10h 2x54W.

10.Oświetlenie dzienne numer 2 3h 2x54W.

11.Wentylator chłodzący zbiornik poniżej 4W

W sumie wg pomiarów wyszło 4,2 kWh na dobę, czyli 126 kWh na miesiąc.

Dostałem wyliczenie moich kilowatów od mojego dostawcy i potwierdziły się moje wyliczenia z czego jestem bardzo zadowolony.

Robsgda, wydaje mi się, że Twój szacowany czas pracy grzałki jest przesadzony. Jeżeli akwarium stoi w domu, bloku ocieplanym CO z temperaturą powietrza średnio powyżej 21 st. C to na pewno pobór energii będzie znikomy. U mnie grzałka pracuje zaledwie kilka minut dziennie. Obecnie jest podpięta pod watomierz od ponad miesiąca i pobrała 3kWh.

Jeszcze jedno błąd pomiaru watomierza to +/- 4W.

Edytowane przez Geralt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po nowym roku bedzie drożej :good2:, ja przy swoim akwarium płaciłem 350 zł co m-c, teraz jak sprzedałem akwarium znów mi licznik podmienią bo ZE bedzie myślał że mam zepsuty lcznik.

Edytowane przez AMKoszalin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całkowity koszt 1 kWh to nie ok 50 groszy tylko ok 80 groszy >>energia, przesył, kilka dziwnych groszowych opłat i podatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie podzielilem rachunek przez ilosc zuzytych KW i wychodzi mi razem z oplatami przesylowymi 0,58 zł/kWh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ciągnie ok. 1,2kW, mierzyłem, za to w nocy mniej :whistling: . O dziwo pompa odpieniacza bierze max 50W, a nie 65W :yes: , pozostałe pompy też biorą jakieś 15-20% mniej. Największe straty to oświetlenie :down:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi