Skocz do zawartości
Mr_Garden

Koralia 4 12V info. dot. sterownika

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jako, że mój znajomy (elektronik) robi mi sterowanie do pomp korala 4 12V (stawiam niebawem większy litrażyk :) ) potrzebuje trochę danych ponieważ jeszcze nie zakupiłem tych cyrkulatorów, od razu pytam jak ktoś ma na sprzedaż to biorę :) (pozwolę sobie go zacytować):

Tylko jeszcze to co ważne' date=' dobrze by było, mieć dostęp do działającego oryginalnego sterownika (może ktoś ma znajomy? albo na forach gdzieś)... (zmierzyć gdzie we wtyczce jest plus a gdzie minus)... Bo te pompki są trochę drogie i szkoda byłoby podłączyć odwrotnie (; (co może, ale nie musi być złe dla tych pompek:P) No i nie wiadomo czy tam jest stałe 12V czy zmienne... A to bardzo ważne... (jak zmienne, to nie ma problemu z plusem i minusem, ale inaczej się steruje wtedy)...[/quote']

Za wszelkie najdrobniejsze info. będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam

Edytowane przez Mr_Garden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przerabialem zasilacz w resun wavemaker i nic sie nei stalo jak podlaczylem odwrotnie plus z minusem, po prostu pompa nei dzialala.

podejrzewam ze w koralii jest 12V stale, i tez nic sie nie stanie.

niech kolega sie pochwali na forum jak sterownik bedzie gotowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie. Koralia to pompa 12VDC. Odwrotne podlaczenie uniemozliwi obrot wirnika. I tylko tyle. Jesli nie bedzie to trwali dlugo - nic sie nie stanie.

Niestety podobnie jak resun nie bardzo sie nadaje do pracy na szybkim przelaczaniu max-min. Bawilem sie ostatnimi dniami w sterowanie kontrolerem tunze i profiluxem wlasnie resuna i po 24h pracy na fali 2s 5%-95% spalilo sie jedno z uzwojen wiec pompa w kosz.

Co by nie bylo oryginalny sterownik koralii nie pozwala generowac cykli krotszych niz 10s i przy tym nalezy obstawac.

Pozdrawiam

lukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawilem sie ostatnimi dniami w sterowanie kontrolerem tunze i profiluxem wlasnie resuna i po 24h pracy na fali 2s 5%-95% spalilo sie jedno z uzwojen wiec pompa w kosz.

Te pompy są kontrolowane napięciowo ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodi dzięki za cenną wskazówkę, ja myślałem bardziej nad zrobieniem 2- 3 cykli w ciągu doby. Czyli np. wieczorem po zgaszeniu lamp wydajność spada o połowę a nad ranem wraca do 100% mocy, jak myślisz będzie ok? Ewentualnie w ciągu dnia o jakiejś tam ustalonej godzinie moc pompy będzie sobie spadać a później rosnąć.

Kidult dam znać i zrobię filmik z pracy tego cudaka, chyba będę pierwszym królikiem doświadczalnym ;)

Sławku jakbyś usłyszał cenę samoróbki to byś zwątpił :whistling: :laugh:

Edytowane przez Mr_Garden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
po 24h pracy na fali 2s 5%-95% spalilo sie jedno z uzwojen wiec pompa w kosz.

może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba tylko ja moge :woot:

Powinienem wczesniej napisac ale wstyd bylo sie przyznac :P Druga odslona juz dziala bez zastrzezen ;) Podniecony sukcesem konwertera 0-10vdc na wypelnienie pwm wzialem zasilacz resuna, dolozylem mostek, kondensator i wio... No i bum :verymad:

Po przeanalizowaniu okazalo sie, ze sterownik resuna to takze, lub przedewszystkim regulator napiecia :/ A zasilacz transformatorowy resuna ma napiecie skuteczne ponad 30V :/ Bez obciazenia to i 40... I ot cala tajemnica ;/ Uwalilem pompe zasilaczem. Nie sterownikiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki mi sie wydaje ze sterownik do pomp 12v to prosta sprawa , ja cały czas myślę nad sterownikiem pomp na 230 v , działających nie na zasadzie wlącz wyłącz , może regulacja fazowa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubusik jak rozwiazesz problem plynnego sterowania pompek sieciowych to bedziesz slawnym czlowiekiem. Hehehe.

Spalilem juz sporo triakow i pompek jvp... niestety regulacja fazowa procz zarowki jest dedykowana silnikom komutatorowym. A w we wszystkich pompkach mamy silnik indukcyjny. Tylko falownik niestety.... kazda proba ograniczenia napiecia powoduje zwiekszony pobor pradu. Tak samo zmiana czestotliwosci... d*pa zbita jednym slowem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale falownik to z tego co kojaże też zmienia częstotliwość ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie. Ale robi cos jeszcze bardzo waznego. Zachowuje proporcje U/I/f. A tego niestety domowymi sposobami po kosztach nie bardzo da sie osiagnac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doobrze ze mnie uprzedziłes , a juz miałem układzik składac , ... trochę mnie to dziwi , wydawało mi sie ze jak wykryjesz przejscie przez zero i zalączysz triak na połowe sinusoidy to bedzie połowa mocy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to rownie oczywiste bylo :D sprobuj. Wepnij amperomierz. Zobaczysz o co chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to rownie oczywiste bylo :D sprobuj. Wepnij amperomierz. Zobaczysz o co chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi