Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 (edytowane) Witajcie, Jako, że mój znajomy (elektronik) robi mi sterowanie do pomp korala 4 12V (stawiam niebawem większy litrażyk ) potrzebuje trochę danych ponieważ jeszcze nie zakupiłem tych cyrkulatorów, od razu pytam jak ktoś ma na sprzedaż to biorę (pozwolę sobie go zacytować): Tylko jeszcze to co ważne' date=' dobrze by było, mieć dostęp do działającego oryginalnego sterownika (może ktoś ma znajomy? albo na forach gdzieś)... (zmierzyć gdzie we wtyczce jest plus a gdzie minus)... Bo te pompki są trochę drogie i szkoda byłoby podłączyć odwrotnie (; (co może, ale nie musi być złe dla tych pompek:P) No i nie wiadomo czy tam jest stałe 12V czy zmienne... A to bardzo ważne... (jak zmienne, to nie ma problemu z plusem i minusem, ale inaczej się steruje wtedy)...[/quote']Za wszelkie najdrobniejsze info. będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam Edytowane 11 Październik 2010 przez Mr_Garden Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 Ciekawe ? Jak coś wam się uda wyskrobać będę zainteresowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 ja przerabialem zasilacz w resun wavemaker i nic sie nei stalo jak podlaczylem odwrotnie plus z minusem, po prostu pompa nei dzialala. podejrzewam ze w koralii jest 12V stale, i tez nic sie nie stanie. niech kolega sie pochwali na forum jak sterownik bedzie gotowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 Zgadza sie. Koralia to pompa 12VDC. Odwrotne podlaczenie uniemozliwi obrot wirnika. I tylko tyle. Jesli nie bedzie to trwali dlugo - nic sie nie stanie. Niestety podobnie jak resun nie bardzo sie nadaje do pracy na szybkim przelaczaniu max-min. Bawilem sie ostatnimi dniami w sterowanie kontrolerem tunze i profiluxem wlasnie resuna i po 24h pracy na fali 2s 5%-95% spalilo sie jedno z uzwojen wiec pompa w kosz. Co by nie bylo oryginalny sterownik koralii nie pozwala generowac cykli krotszych niz 10s i przy tym nalezy obstawac. Pozdrawiam lukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2010 też mi się wydaje ze za chwile to się spali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Październik 2010 Bawilem sie ostatnimi dniami w sterowanie kontrolerem tunze i profiluxem wlasnie resuna i po 24h pracy na fali 2s 5%-95% spalilo sie jedno z uzwojen wiec pompa w kosz. Te pompy są kontrolowane napięciowo ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2010 (edytowane) Chodi dzięki za cenną wskazówkę, ja myślałem bardziej nad zrobieniem 2- 3 cykli w ciągu doby. Czyli np. wieczorem po zgaszeniu lamp wydajność spada o połowę a nad ranem wraca do 100% mocy, jak myślisz będzie ok? Ewentualnie w ciągu dnia o jakiejś tam ustalonej godzinie moc pompy będzie sobie spadać a później rosnąć. Kidult dam znać i zrobię filmik z pracy tego cudaka, chyba będę pierwszym królikiem doświadczalnym Sławku jakbyś usłyszał cenę samoróbki to byś zwątpił :laugh: Edytowane 13 Październik 2010 przez Mr_Garden Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arrowb 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 hej i co cos powstalo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 Nie odstąpiłem od tego, może kiedyś pogadam z nim o tym jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 po 24h pracy na fali 2s 5%-95% spalilo sie jedno z uzwojen wiec pompa w kosz. może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 chyba tylko ja moge Powinienem wczesniej napisac ale wstyd bylo sie przyznac Druga odslona juz dziala bez zastrzezen Podniecony sukcesem konwertera 0-10vdc na wypelnienie pwm wzialem zasilacz resuna, dolozylem mostek, kondensator i wio... No i bum Po przeanalizowaniu okazalo sie, ze sterownik resuna to takze, lub przedewszystkim regulator napiecia :/ A zasilacz transformatorowy resuna ma napiecie skuteczne ponad 30V :/ Bez obciazenia to i 40... I ot cala tajemnica ;/ Uwalilem pompe zasilaczem. Nie sterownikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 taki mi sie wydaje ze sterownik do pomp 12v to prosta sprawa , ja cały czas myślę nad sterownikiem pomp na 230 v , działających nie na zasadzie wlącz wyłącz , może regulacja fazowa ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 Lubusik jak rozwiazesz problem plynnego sterowania pompek sieciowych to bedziesz slawnym czlowiekiem. Hehehe. Spalilem juz sporo triakow i pompek jvp... niestety regulacja fazowa procz zarowki jest dedykowana silnikom komutatorowym. A w we wszystkich pompkach mamy silnik indukcyjny. Tylko falownik niestety.... kazda proba ograniczenia napiecia powoduje zwiekszony pobor pradu. Tak samo zmiana czestotliwosci... d*pa zbita jednym slowem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 ale falownik to z tego co kojaże też zmienia częstotliwość ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 Zgadza sie. Ale robi cos jeszcze bardzo waznego. Zachowuje proporcje U/I/f. A tego niestety domowymi sposobami po kosztach nie bardzo da sie osiagnac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 doobrze ze mnie uprzedziłes , a juz miałem układzik składac , ... trochę mnie to dziwi , wydawało mi sie ze jak wykryjesz przejscie przez zero i zalączysz triak na połowe sinusoidy to bedzie połowa mocy ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 Dla mnie to rownie oczywiste bylo sprobuj. Wepnij amperomierz. Zobaczysz o co chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2011 Dla mnie to rownie oczywiste bylo sprobuj. Wepnij amperomierz. Zobaczysz o co chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach