Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2010 Witam, Mam pytanie do fotografów. Czy używacie filtrów polaryzacyjnych gdy robicie zdjęcia akwarium? Jeżeli tak, to jaki polecacie. Pozdrawiam Jacek PS mocno początkujący. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2010 Nie. Fotografujesz to co jest w akwarium, a nie jego szybę, wszystkie niepotrzebne odblaski na przednij szybie usuniesz robiąc zdjęcia wieczorem przy zgaszonym świetle w pokoju. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2010 B+W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2010 Dzięki za odpowiedzi. Tomek możesz mnie oświecić z tym B+W. Dzięki i pozdrawiam mocno początkujący Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2010 Pytałeś się o filtr POLARYZACYJNY, jakiej firmy no więc odpowiedziałem firma B+W typ CIRCULAR-POL Co do samego zastosowania to już inna sprawa, jak masz potrzebę fotografowania i przeszkadzają ci odblaski od szkła, czy tafli wody, zakładasz polara ot i tyle. Firmę B+W polecam bo jakość dobra i cena przystępna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2010 Super, dziękuje. Teraz wszystko jasne. Pozdrawiam Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2010 (edytowane) Dodam jeszcze, że dobry polar zabiera trochę światła, może być nawet o -1EV więc albo ISO większe (nie każdy sprzęt można tak forsować) albo czasy dłuższe (poruszone niewyraźnie zdjęcia) albo otwierać "dziurę" czyli spłycać głębię ostrości, lichsze szkła odwdzięczają się "mydłem". Tak więc polar to fajna sprawa, ALE jest sporo przeciwwskazań do użycia, jednak nie ma co ukrywać, że zdecydowanie poprawia jakość materiału wejściowego. Ja NIE UŻYWAŁEM filtra polaryzacyjnego przy fotografowaniu akwarium, dla tego widać nie raz odbicie ogrodu czy innych tam elementów mieszkania, ale mogę zrobić próbki i pokazać efekt działania. Szkoda, że nie można edytować postów, ale wkleję 4 zdjęcia przedstawiające efekt działania filtra polaryzacyjnego. Celowo zrobiłem zdjęcia przy mocnym świetle i pod takim kątem by było widać jak najbardziej co zmienia się po obróceniu filtra. 1. Po obróceniu filtra tak by zredukować odbicia jak najbardziej. 1A. Z założonym filtrem ale obróconym tak by jego działanie było jak najsłabsze. 2. Filtr ustawiony na najmniejszą redukcję odbić. 2A. Filtr ustawiony na najmocniejszą redukcję. Jak widać na załączonych zdjęciach cudów nie da się osiągnąć, faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest fotografowanie albo wieczorem gdy nie ma światła zewnętrznego albo wyszukać taką pozycję by nie było widać odbić, filtr zastosować tylko w skrajnych przypadkach, gdy nie ma czasu i trzeba już zrobić bo wieczorkiem będziemy gdzieś daleko. Wcześniej pisałem, że filtr zabiera w pozycji najmniejszej redukcji około -1EV w największej około -2EV czyli sporo, to oznacza, iż mamy od 2 do 4 razy wydłużony czas ekspozycji i mogą być problemy ze stabilnością, ryby rozmyte, korale które poruszają się pod wypływem prądu wody będą również rozmyte o poruszeniu całego kadru nie wspomnę. ALE POLAR doskonale sprawdza się w terenie, błękit nieba jest powalający, kontrast i kolory mocne, całkiem inaczej wygląda fotografia, jednak dla pasjonatów takiej zabawy polecam system COKINA naprawdę fantastyczna zabawa i efekty. Edytowane 4 Październik 2010 przez snakecharner Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu60 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2010 Kurcze, forum głównie czytam i mało pisze, ale nie mogę się powstrzymać i nie wtrącić - Tomajk, u ciebie to nieważne która szyba - widok zawsze zapiera dech w piersi (ech! ta złota jesień) tylko pozazdrościć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2010 złota jesień na zewnątrz a lato w akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach