thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2008 Pytanko jaki sposob filtracji wybrac bo po ostatnich roznych postach juz sam nie wiem - Wydajny odpieniacz plus DSB w zbiorniku glownym plus refugium glony spageti - Wydajny odpieniacz DSB w refugium plus glony spageti - Wydajny odpieniacz plus refugium glony spageti - Wydajny odpieniacz Oczywiscie wszystkie opcje z zywa skala ale tez nie jest wylaczona opcja calosc reefceramik prosze o opinie i podpowiedzi nie chce postawic nowego zbiornika a pozniej wszystko zmieniac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2008 DSB jest super filtracja , ale dla profesjonalistów. Wczesniej czy póxniej zacznie wymykać sie spod kontroli , wtedy cięzko reagowac. Jesli decydujesz sie na DSB to proponuje 7-8 cm nie wiecej , poprostu żeby korale nie głodowaly. Glony chaetamorpha to odrebny temat , zdecydowanie najlepsze glony do refugium. Sam odpieniacz , nawet bardzo wydajny to za malo. jest jeszcze ZEO , troche skomplikowane ,ale jak sie go pozna to wydaje sie bardzo przyjazne dla zbiornika a co najwazniejsze pozwala precyzyjnie wszytko kontrolować. Co do reefkeramic , jesli chodzi o mozliwośc tworzenia kompozycji zdecydowanie najlepsze rozwiazanie. Jednak ma jedna wade , uwalnia do wody krzemiany. Niektóre reefkeramic uwalniaja jeszcze PO4 przez jakis czas , ale to nie wielki problem , bo wystarczy wymoczyc w RO przez 3-4 miesiace i jest ok , ale z krzemianami nie jest tak latwo . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2008 Andrzej proszę rozwiń temat dot. wymykania z pod kontroli. W chwili obecnej mam coś na kształt mini DSB (podłoże Kent'a) w jednej komorze sumpa i na razie jest OK. Fakt jest taki, że w skali zbiornika DSB jest b. małe oraz świeże. Chodzi mi jednak po głowie pomysł na nowy zbiornik gdzie sump będzie znacznie większy a jedna z komór miała by zawierać DSB + glony i światełko. Ale chętnie się dokształcę abym później nie "płakał" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2008 Czy refugium zaladowac tez warstwa DSB i glonami (z tej garstki kiedys co od ciebie dostalem zrobilo sie z 60 litrow nitka na nitce ) czy tez wsadzic same glony I pytanko po jakim czasie zloze DSB powinno sie wymienic z tego co slyszalem to max 3 lata ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2008 DSB powinno wymieniac sie co 3 lata i to częćiowo i rozłożone w czasie. Jesli dasz DSB w zbiorniku głównym to w sumpie juz nie dawaj , bo wtedy bedzie za duzo i całe pożywienie bedzie pochłaniało DSB. Złoże DSB stopniowo rozrasta się o kolejne kolonie bakterii i staje sie coraz skuteczniejsza filtracją. Wiadomo że bakterie terzeba czymś karmić , więc korale musza dzielić się pozywieniem , stąd napisałem ze wymyka się spod kontroli . Bo zwiekszasz karmienie a to nic nie daje bo ilośc bakterii się mnoży i dalej korale głodują. Więc jeśli decydujesz się na DSB to nie dawaj bardzo grubej warstwy , żeby było łatwiej kontrolować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2008 Witam W moim systemie mam 7 cm żywego piasku w zbiorniku głównym, i 5 cm w jednej komorze sumpa, przyznam szczerze że na dzień dzisiejszy pozbyłbym się piasku z sumpa, jak wspomniał Andrzej sprawne DSB to sukces ale mały błąd i ..... Naprawdę trudno znaleźć równowagę pomiędzy zdrowym koralem a wydajną filtracją, koral nie karmniony - zginie, podawany pokarm w ogromnych porcjach obciąża system filtracyjny. Na dzień dzisiejszy borykam się z problemem skaczącego NO3, od 5 do 25 (skala Salifert) , mniej mrożonek jest "5" ale korale nie zadowolone, więcej mrożonek "25" ja nie zadowolony, co na to DSB ?, usypać większą warstwę owszem z początku pomoże, ale jak zadziała na 100% nie wyrobię z pokarmem. Trochę z odsieczą brzybyły dwa produkty Amino Acid i Zeo Start Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2008 A ja się podepnę pod temat i spytam co dokładnie dzieje się gdy w baniaku, gdzie działa DSB włączymy zeovit? W moich 200L miałem problem z NO3- przerybiłem zbiornik i po wsypaniu 36kg żywego piachu(ok8cm) i podpięciu silnego odpieniacza w bardzo szybkim czasie zredukowałem NO3 do 0. Oczywiście nie obyło się bez strat, zeszło kilka krzaków, wydaje mi się, że właśnie na skutek zbyt szybkiej redukcji NO3 spowodowanej utworzeniem DSB, a może po włączeniu silnego odpieniacza? Pozdrawiam Olek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach