Skocz do zawartości
thcskiba

Jaka filtracja ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko jaki sposob filtracji wybrac bo po ostatnich roznych postach juz sam nie wiem

- Wydajny odpieniacz plus DSB w zbiorniku glownym plus refugium glony spageti

- Wydajny odpieniacz DSB w refugium plus glony spageti

- Wydajny odpieniacz plus refugium glony spageti

- Wydajny odpieniacz

Oczywiscie wszystkie opcje z zywa skala ale tez nie jest wylaczona opcja calosc reefceramik

prosze o opinie i podpowiedzi nie chce postawic nowego zbiornika a pozniej wszystko zmieniac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSB jest super filtracja , ale dla profesjonalistów. Wczesniej czy póxniej zacznie wymykać sie spod kontroli , wtedy cięzko reagowac.

Jesli decydujesz sie na DSB to proponuje 7-8 cm nie wiecej , poprostu żeby korale nie głodowaly.

Glony chaetamorpha to odrebny temat , zdecydowanie najlepsze glony do refugium.

Sam odpieniacz , nawet bardzo wydajny to za malo.

jest jeszcze ZEO , troche skomplikowane ,ale jak sie go pozna to wydaje sie bardzo przyjazne dla zbiornika a co najwazniejsze pozwala precyzyjnie wszytko kontrolować.

Co do reefkeramic , jesli chodzi o mozliwośc tworzenia kompozycji zdecydowanie najlepsze rozwiazanie. Jednak ma jedna wade , uwalnia do wody krzemiany. Niektóre reefkeramic uwalniaja jeszcze PO4 przez jakis czas , ale to nie wielki problem , bo wystarczy wymoczyc w RO przez 3-4 miesiace i jest ok , ale z krzemianami nie jest tak latwo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej proszę rozwiń temat dot. wymykania z pod kontroli. W chwili obecnej mam coś na kształt mini DSB (podłoże Kent'a) w jednej komorze sumpa i na razie jest OK. Fakt jest taki, że w skali zbiornika DSB jest b. małe oraz świeże. Chodzi mi jednak po głowie pomysł na nowy zbiornik gdzie sump będzie znacznie większy a jedna z komór miała by zawierać DSB + glony i światełko. Ale chętnie się dokształcę abym później nie "płakał" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy refugium zaladowac tez warstwa DSB i glonami (z tej garstki kiedys co od ciebie dostalem zrobilo sie z 60 litrow nitka na nitce :) ) czy tez wsadzic same glony

I pytanko po jakim czasie zloze DSB powinno sie wymienic z tego co slyszalem to max 3 lata ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSB powinno wymieniac sie co 3 lata i to częćiowo i rozłożone w czasie. Jesli dasz DSB w zbiorniku głównym to w sumpie juz nie dawaj , bo wtedy bedzie za duzo i całe pożywienie bedzie pochłaniało DSB.

Złoże DSB stopniowo rozrasta się o kolejne kolonie bakterii i staje sie coraz skuteczniejsza filtracją. Wiadomo że bakterie terzeba czymś karmić , więc korale musza dzielić się pozywieniem , stąd napisałem ze wymyka się spod kontroli . Bo zwiekszasz karmienie a to nic nie daje bo ilośc bakterii się mnoży i dalej korale głodują. Więc jeśli decydujesz się na DSB to nie dawaj bardzo grubej warstwy , żeby było łatwiej kontrolować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W moim systemie mam 7 cm żywego piasku w zbiorniku głównym, i 5 cm w jednej komorze sumpa, przyznam szczerze że na dzień dzisiejszy pozbyłbym się piasku z sumpa, jak wspomniał Andrzej sprawne DSB to sukces ale mały błąd i .....

Naprawdę trudno znaleźć równowagę pomiędzy zdrowym koralem a wydajną filtracją, koral nie karmniony - zginie, podawany pokarm w ogromnych porcjach obciąża system filtracyjny.

Na dzień dzisiejszy borykam się z problemem skaczącego NO3, od 5 do 25 (skala Salifert) , mniej mrożonek jest "5" ale korale nie zadowolone, więcej mrożonek "25" ja nie zadowolony, co na to DSB ?, usypać większą warstwę owszem z początku pomoże, ale jak zadziała na 100% nie wyrobię z pokarmem.

Trochę z odsieczą brzybyły dwa produkty Amino Acid i Zeo Start

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się podepnę pod temat i spytam co dokładnie dzieje się gdy w baniaku, gdzie działa DSB włączymy zeovit?

W moich 200L miałem problem z NO3- przerybiłem zbiornik i po wsypaniu 36kg żywego piachu(ok8cm) i podpięciu silnego odpieniacza w bardzo szybkim czasie zredukowałem NO3 do 0. Oczywiście nie obyło się bez strat, zeszło kilka krzaków, wydaje mi się, że właśnie na skutek zbyt szybkiej redukcji NO3 spowodowanej utworzeniem DSB, a może po włączeniu silnego odpieniacza?

Pozdrawiam Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi