Skocz do zawartości
Kris_77

aranżacja zbiornika

Rekomendowane odpowiedzi

IMG_9029_copy.jpg

znalazłem na stronie acropory - ogólnie uważam,ze taki małe akwaria są bez sensu - ale ta aranżacja mnie urzekła :)

żeby każdy tak podchodził do swojego zbiornika...

gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem aranżacja jest beznadziejna ale to oczywiście gusty o których się nie dyskutuje. Prawda jest taka że już dawno chciałem coś pokąbinować z aranżacją może ktoś ma jakieś fajne fotki. A inna sprawa to bardzo ciekawy temat.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głównie właśnie chodzi mi o podejście - ja widzę w tym jakiś tam pomysł - potem realizację i jak dla nie tworzy to całość - i ta całość jak dla ni ma to coś - nie oceniam życia czy sensu - tylko dzieło :)

co do aranżacji to prym dla mnie wiodą Last Version, Chingcai i v1_rotate z reefcentrala - było o nic wiele razy więc każdy pewni zna :)

w sumie pełno jest świetnych aranżacji ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyobraźmy sobie taką kostkę tylko 200-300 litrów z tak ułożona skałą - w większej skali - z większą ilością szczegółów - bo tu wiadomo, że wymiary moooocno ograniczają - bajka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że problem polega bardziej na łączeniu skały a nie tyle na jej ustawieniu. Niestety mamy czasami za mało kasy żeby brać 100 kg a zastosować 50 kg. No i kwestja kształtu skały, wiadomo płyty mile widziane B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie ja nie widzę problemu w łączeniu :) i moim zdaniem płaskie skały to wiocha - mowa o płytach - mega nie naturalnie...

argument o braniu 100 i wykorzystaniu 50 to też mocna przesada :) wystarczy jak kupisz 60 - 50 wykorzystasz i 10 np do sumpa :) albo wybierasz od razu ładne kawałki - albo kombinujesz jak z kawałków które masz coś fajnego ułożyć - zawsze się da :) na ty to polega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez uwazam ze łączenie skały to nie problem :) , ogranicza nas tylko wyobraznia:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie to jest nienaturalne tak samo jak "dzieła" w stylu Amano. owszem, ciekawie to wyglada, ale gdzie cos takiego w naturze wystepuje? tak samo akwarium "reef in the sky" z reefcentrala - ladne, ale nienaturalne. ja na dnaich bede ustawiac skale w nowym zbiorniku i bede sie starac zrobic ladny uklad i naturalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio urzekla mnie aranzacja tego akwarium http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=15002&page=19.

Umiar i prostota, to jest to. Natomiast aranzacje wloskie to wg mnie porazka. Owszem w tych akwariach jest mnostwo zdrowych i pieknych zwierzat ale nie mozna raczej mowic w tym wypadku o aranzacji ale o 'upychaniu' jak najwiekszej ilosci zwierzat w akwarium.

Natomiast co do akwarium acropory to wcale nie uwazam zeby bylo nienaturalne. Kidult jesli przyjrzal bys sie uwazniej roznym rafom to znalazlbys tam tam duzo dziwniejsze ksztalty.

Edytowane przez Lionfish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak wygląda naturalna rafa? :) widziałem na żywo wiele różnych - widziałem na filmach - mnóstwo kształtów - i prędzej znajdziesz coś przypinającego reef in the sky niż poukładaną w choinkę z płaskich pociętych kawałków - ale wielu ludzi chce mieć własnie coś pięknego a nie konieczna 1:1 przeniesione z natury :)

nienaturalne użyłem własnie w kontekście pociętych płaskich kawałków i z nich składania jak to ostatnio panuje moda...wg nie nie tedy droga :)

dla mnie naturalnie wygląda np akwarium Skiby - rewelacyjnie to odzwierciedla - ale jest też właśnie inne podejście - nieco bardziej artystyczne

a wracając do akwarium acropory - trudno coś ułożyć w 20 litrach - wejdą 2 małe skałki :) ale jeden ułoży kupę drugi coś takiego... w tym przypadku rozstawienie życia (nie ważne co to jest) z tą skałka oraz taka kolorystyka tworzą dzieło :) idealne na konkurs!

większość układa skałę pod korale - jednak nie wielkiej ilości tak korale się rozrastają, że nie widać skały :) dlatego uważam, że dość ważne jest fajne ułożenie i zrobienie już ciekawego wyglądu samą skała - zanim korale podrosną minie spooooooro czasu - a oko musi cieszyć od początku :)

KIDULT - jak Ty wyobrażasz sobie naturalny układ - co będziesz układał? masz jakiś plan?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lionfish - to co pokazałeś to już kompletne akwarium :) trudno ocenić jak wyglądała skała

jest mnóstwo pięknych akwariów które miały 2 kupy a powstały z nich totm :) trochę mi nie oto chodziło - jak korale zarosną to już inna bajka - chodzi mi o ten etap z małymi koralami lub prawie samą konstrukcje ze skały np do FO :)

ale masz rację - akwarium bajka! tylko o poziom wyżej niż to o czym ja myślę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do aranżacji zbiornika zawsze podobał mi się ten z fotek poniżej

Jeśli przyjdzie mi robić podobną kostkę starał bym się zrobić podobnie

post-9-028225600 1285107244_thumb.jpg

post-9-098185500 1285107306_thumb.jpg

post-9-071202000 1285107328_thumb.jpg

post-9-034648400 1285107372_thumb.jpg

post-9-046260600 1285107399_thumb.jpg

post-9-068239100 1285107424_thumb.jpg

post-9-079890100 1285107448_thumb.jpg

post-9-078611200 1285107473_thumb.jpg

post-9-033931400 1285107499_thumb.jpg

post-9-001796200 1285107520_thumb.jpg

post-9-086576100 1285107542_thumb.jpg

post-9-087277700 1285107567_thumb.jpg

post-9-072884100 1285107587_thumb.jpg

post-9-021567900 1285107611_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bonsai tree :) on chyba zainspirował większość ludzi do działań w kierunku aquascapingu :) w poprzedniej kostce planowałem coś takiego ułożyć - ale zabrakło cierpliwości i odpowiednich materiałów wyjściowych czyli ładnych skałek

Skiba - myślałeś może jak połączyć taką aranżację - nie pionową z Twoim pomysłem na akwarium bez komina oglądane z 4rech stron?:)

wygięta rura spływowa - a cyrkulacja nie z góry loclinami a gdzieś z dołu i w środku.. coś bliżej jak nasz teraz? :)

byłby czad!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Kris_77 jeśli chodzi o poukładane płaskie kamienie metoda jeden na drugi. Choć nie twierdze, ze nie ma pięknych zbiorników zbudowanych ta metoda - bardzo wiele z nich jest naprawdę super.

Natomiast zawsze trzeba szukać nowych inspiracji. To co pokazał thcskiba jest piękne! Sam chciałbym potrafić zrobić taka "żywą rzeźbę" w zbiorniczku. Chciałem to odwzorować w mojej kostce 27L ale nie znalazłem odpowiednich skal i ...i wyszło jak zwykle ?

W większym zbiorniku, który ma niestety TYLKO 35cm głębi ustawiłem większość skał pionowo. Ma to oczywiście bardzo poważny minus w postaci mniejszej ilości miejsca na korale, ale no cóż, mnie się takie ułożenie skał podoba bo jest po prostu inne.

Wiem, że zbiorniczek daleko odbiega od innych pokazywanych na tym forum ale wciąż się zmienia i rozrasta. Na pewno przybędzie jeszcze jedna skala po prawej stronie i chyba tez będzie to podobny filar jak ta z lewej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi