Skocz do zawartości
Niejeden z nas

Pokolec do pokolca

Rekomendowane odpowiedzi

Jak powinno się wsiedlać kolejnego pokolca do akwarium ?? Chodzi mi o porę dnia: czy lepiej gdy jest widno czy może wręcz przeciwnie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wpuszczać ponoć wieczorem ale niestety nie każdy będzie miał taką możliwość

Metody z lustrem niestety nie praktykowałem

Ja osobiście nowego pokolca wkładam w pułapke na ryby i tak siedzi w niej z 3-4 dni

Inne mają czas na "oswojenie" się z nowym osobnikiem

Oczywiście ryby ostro w tym czasie karmione mrożonkami i algami co ma w moim tłumaczeniu ma zmniejszyć agresję spowodowaną ewentualną konkurencją pokarmową

Na tą chwile właśnie wpuściłem następnego pokolca 3 dni klatka i wolność ale niestety scopas nie daje mu żyć

Nowy jest coraz bardziej śmiały ale baty od scopasa nadal dostaje

Mimo że tłumaczyłem scopasowi iż jest o wiele tańszy i może żle skończyć nie przemówiło to do niego

Trochę czasu potrwa aż się dotrą

Jak narazie to 8 pokolec u mnie a jeszcze 2 sztuki napewno dołoże

post-9-031403600 1284136468_thumb.jpg

post-9-005138700 1284136485_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robiłem podobnie jak Skiba tyko zamiast pułapki zmajstrowałem coś takiego

P1050192.JPG

P1050182.JPG

Mimo ,że trzymałem go w tej klatce 2 tyg ,to i tak pierwszego dnia dostawał baty od scopasa .W chwili obecnej ma więcej luzu ,co jednak nie oznacza ,że nie zostanie co i rusz pogoniony . Pozytywem jest to ,że scopas dopuszcza go do jedzenia i agresja jego maleje z biegiem czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niejeden Z Nas, ja taka siatke kupowalem na ogrodzie w praktikerze:D

Edytowane przez Sienki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lusterko nic nie da, też już próbowałem szkoda ryby i czasu, tak jak pisali koledzy klatka i do niej nowy pokolec na 3-4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też scopas gonia 2 żółtki i to trwa już 4 miesiące. On chyba po prostu tak ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skleciłem klatkę jak ta od Shinuka. Wpuszczałem żółtka do A.Nigricans. Acanthurus o mało nie wlazł do tej klatki, żółtka trzymałem w niej 5 dni. Po wpuszczeniu do akwarium był bedny..oj biedny. Minął tydzień i w dalszym ciągu jest zdominowany, ale w przypadku ataku wie gdzie się chować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronicie nowe ryby w klatkach , a agresorzy tylko czekają kiedy je wypościcie żeby im się do du... dobrać.tongue.gif Ja kiedyś wpuszczałem do baniaka żółtka , który był mniejszy od scopasa mieszkającego w akwarium , oczywiście próba zakończyła się totalnym zmasakrowaniem żółtka angry.gif. Odłowiłem scopasa i wywaliłem go na parę dni do komina , po trzech dniach wpuściłem go do baniaka w którym to już żółtek rozdawał karty.biggrin.gif Ryby mają krótką pamięć !connie_sharkycircle.gif

Ponowne przejęcie władzy w akwarium przez scopasa odbyło się w bardzo pokojowy sposób.good2.gif

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to Piotr34, trzeba oddzielić agresora a nie biednego nowicjusza izolować. Niedługo zamierzam wpuścić do swojego żółtka xanturum i białobrodego. Na bank żółta wyląduje w izolatce. Ja mam taki układ w akwarium, że mam skałę na stelażach z rurek, zatem wkładam przedziałkę z siatki od tylnej szyby do przedniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż to Piotr34, trzeba oddzielić agresora a nie biednego nowicjusza izolować. Niedługo zamierzam wpuścić do swojego żółtka xanturum i białobrodego. Na bank żółta wyląduje w izolatce. Ja mam taki układ w akwarium, że mam skałę na stelażach z rurek, zatem wkładam przedziałkę z siatki od tylnej szyby do przedniej.

Zgadzam się z Tobą w 100%, sam też miałem plan by tak zrobić, jednak niestety nie potrafiłem złapać Acanthurusa bez demolki w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, ja mam dobry układ, bo nie musze odławiać zebrasomy tylko ją zagonić w jej nowy kąt na jakis czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Mimo że tłumaczyłem scopasowi iż jest o wiele tańszy i może żle skończyć nie przemówiło to do niego"

heheheheh ;-D

Ja nie wiem, czy pomysl z klata jest dobry bo z tego co zauwazylem, to ryba nie jest taka glupia i ma pojecie czy moze dobrac sie do skory przeciwnika.

Jak wsadzalem pokolca w foliowej siatce i tak plywal godzine po zbiorniku to drugi nawet nie zwrocil uwagi, ale wystarczylo, ze tamten wplynol glebiej (poprostu zaczol po jego rewirze plywac i zaczynala sie jazda.

OStatnio wpusczalem hepatusa. Zoltek od razu sie za niego zabral. Zgasilem swiatlo. Rano agresja byla mniejsza. No i tak z dnia na dzien malala. Teraz jest ok.

Ostatnio zoltek zalatwil mi scopasa (byl duzo mniejszy)

Nie ma reguły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi