Skocz do zawartości
slawomirdyl

Zima

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliża się zima czas na intensywną pracę grzałek

już od roku kombinuję jak tu wykorzystać ciepło

z oświetlenia LED do podgrzewania akwarium

i sprawa jest prosta ale mało estetyczna, będąc

ostatnio u kolegi Bigwalkera rozmawialiśmy

o grzaniu akwarium z wykorzystaniem kaloryferów

sprawa też prosta: wężownica w sumpie itd.

Interesuje mnie natomiast sterowanie tym ciepłem,

wiadomo potrzebny jakiś elektrozawór i czujnik temp.

Macie jakieś fajne pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem nad wpięciem się w kaloryfer :blink: , pex by pewnie zdał egzamin jako wężownica w sumpie. tylko jak tym sterować ?elektrozawór sterowany termostaem ? :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tylko w taki sposób, czyli RT-2 i zamiast grzałki podłączasz elektrozawór. Dodatkowo trzeba sie jeszcze zabezpieczyć przed brakiem ciepła w kaloryferze, inaczej jak ogrzewanie w domu zdechnie (ci co mają własne piece, wiedzą że jak sie nie rozpali to jest zimno :) ) to ci jeszcze instalacja CO wyciągnie ciepło z baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczyłem na więcej :lol: poszliście na łatwiznę ......... poszperajcie w szarych komórkach bez udziału Profiluxa :D

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się termostat zatnie , to zanim się zorientujesz woda w baniaku 70st.Cmellow.gifWiem wiem trochę może przesadzam , ale musisz pamiętać o tym, żeby wężownica miała odpowiednia moc w stosunku do wielkości akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zrobiłem wyjście z kaloryfera na akwarium :rolleyes: Zamontuję zwykły termostat i zawór z siłownikiem.

Wężownice poskładam z pcv i powinno być ok.Tym systemikiem mam zamiar zastąpić w sumie dwie grzałki 500W,które zimą chodzą prawie na okrągło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jeszcze inaczej:

pompka w akwarium lub sumpie - dalej cienki wąż owinięty wokół kaloryfera/rury c.o. - i powrót do akwariu/sumpa.

Praca pompy kontrolowana przez termostat/profiluxa/RT2.

Planuje sprawdzić coś takiego u siebie.

Pozdr

MC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że takie rozwiązanie będzie za mało wydajne woda w wężyku mało przykmie ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli ktoś posiada w domu nowoczesne ogrzewanie mam na myśli gazowy piec co ze sterowaniem komputerowym to pikuś, nawet to nie jest drogie w sensie żeby podpiąć sumpa pod jakąś wężownicę, aż mi w głowie nowy plan zaświtał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa o której mówię ma zastosowanie w ogrzewaniach podłogowych, w obiegu centralnego ogrzewania możesz mieć wodę o temperaturze dajmy na to 70 stopni przy ogrzewaniu podłogowym trzeba zastosować reduktor temperatury, podłoga nie powinna mieć więcej jak 40stopni bo zwyczajnie będzie parzyć w nogi lub wylewka popęka, takie reduktory mają regulację przeważnie w zakresie 20-40stopni nasze magiczne 25-27stopni da się uzyskać. Do reduktora woda dopływa miedzianymi rurkami dalej wężownica jest prowadzona w pcv także nic trudnego wystarczy trochę pokombinować i już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nad tym by już trzeba było pomyśleć można dać reduktor elektroniczny z termostatem który będzie monitorował temperaturę wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega, stosuje taki system ogrzewania u siebie w domu już drugi rok, to znaczy: podłączony jest pod co, jego spirala grzewcza to zwinięty alupex śr.15 i włożony w jedną z komór sumpa, jest go tam około 9-10 zwoji, akwarium ma 650l+250sump. sterowane jest to przez zwykły czujnik temperatury od grzałki, który steruje elektrozaworem, dla przezornych można dać podwójny jak do automatycznej dolewki wody. Zabawa w redukcje temperatury wody z co, niema potrzeby ponieważ zobaczcie jakie ciepło daje grzałka 500w a co niektórzy stosują takie dwie i chodzą one prawie cały czas, to jak zredukujemy temp. wody co. to jak dużo musiało by być tej spirali grzewczej? U kolegi to i tak się często włącza, a co dopiero po redukowaniu temp. Ja mam o tyle dobrze że mieszkam jak na razie w bloku, i grzania nie stosuje wcale:D Mam nadzieje że to coś wam pomoże :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi