slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2010 Zbliża się zima czas na intensywną pracę grzałek już od roku kombinuję jak tu wykorzystać ciepło z oświetlenia LED do podgrzewania akwarium i sprawa jest prosta ale mało estetyczna, będąc ostatnio u kolegi Bigwalkera rozmawialiśmy o grzaniu akwarium z wykorzystaniem kaloryferów sprawa też prosta: wężownica w sumpie itd. Interesuje mnie natomiast sterowanie tym ciepłem, wiadomo potrzebny jakiś elektrozawór i czujnik temp. Macie jakieś fajne pomysły ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2010 Też myślałem nad wpięciem się w kaloryfer , pex by pewnie zdał egzamin jako wężownica w sumpie. tylko jak tym sterować ?elektrozawór sterowany termostaem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2010 dokładnie tylko w taki sposób, czyli RT-2 i zamiast grzałki podłączasz elektrozawór. Dodatkowo trzeba sie jeszcze zabezpieczyć przed brakiem ciepła w kaloryferze, inaczej jak ogrzewanie w domu zdechnie (ci co mają własne piece, wiedzą że jak sie nie rozpali to jest zimno ) to ci jeszcze instalacja CO wyciągnie ciepło z baniaka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2010 (edytowane) Liczyłem na więcej poszliście na łatwiznę ......... poszperajcie w szarych komórkach bez udziału Profiluxa Edytowane 8 Wrzesień 2010 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2010 A jak się termostat zatnie , to zanim się zorientujesz woda w baniaku 70st.CWiem wiem trochę może przesadzam , ale musisz pamiętać o tym, żeby wężownica miała odpowiednia moc w stosunku do wielkości akwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2010 Już zrobiłem wyjście z kaloryfera na akwarium Zamontuję zwykły termostat i zawór z siłownikiem. Wężownice poskładam z pcv i powinno być ok.Tym systemikiem mam zamiar zastąpić w sumie dwie grzałki 500W,które zimą chodzą prawie na okrągło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MC 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2010 A może jeszcze inaczej: pompka w akwarium lub sumpie - dalej cienki wąż owinięty wokół kaloryfera/rury c.o. - i powrót do akwariu/sumpa. Praca pompy kontrolowana przez termostat/profiluxa/RT2. Planuje sprawdzić coś takiego u siebie. Pozdr MC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2010 Wydaje mi się że takie rozwiązanie będzie za mało wydajne woda w wężyku mało przykmie ciepła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_natalia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2010 jeżeli ktoś posiada w domu nowoczesne ogrzewanie mam na myśli gazowy piec co ze sterowaniem komputerowym to pikuś, nawet to nie jest drogie w sensie żeby podpiąć sumpa pod jakąś wężownicę, aż mi w głowie nowy plan zaświtał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2010 michal_natalia Może coś ciekawego wynyślicie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_natalia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2010 sprawa o której mówię ma zastosowanie w ogrzewaniach podłogowych, w obiegu centralnego ogrzewania możesz mieć wodę o temperaturze dajmy na to 70 stopni przy ogrzewaniu podłogowym trzeba zastosować reduktor temperatury, podłoga nie powinna mieć więcej jak 40stopni bo zwyczajnie będzie parzyć w nogi lub wylewka popęka, takie reduktory mają regulację przeważnie w zakresie 20-40stopni nasze magiczne 25-27stopni da się uzyskać. Do reduktora woda dopływa miedzianymi rurkami dalej wężownica jest prowadzona w pcv także nic trudnego wystarczy trochę pokombinować i już Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2010 A jakiś termostat co by pilnował ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_natalia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2010 no nad tym by już trzeba było pomyśleć można dać reduktor elektroniczny z termostatem który będzie monitorował temperaturę wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2010 Dobrze kąbinujesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morszczak-2009 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2010 Mój kolega, stosuje taki system ogrzewania u siebie w domu już drugi rok, to znaczy: podłączony jest pod co, jego spirala grzewcza to zwinięty alupex śr.15 i włożony w jedną z komór sumpa, jest go tam około 9-10 zwoji, akwarium ma 650l+250sump. sterowane jest to przez zwykły czujnik temperatury od grzałki, który steruje elektrozaworem, dla przezornych można dać podwójny jak do automatycznej dolewki wody. Zabawa w redukcje temperatury wody z co, niema potrzeby ponieważ zobaczcie jakie ciepło daje grzałka 500w a co niektórzy stosują takie dwie i chodzą one prawie cały czas, to jak zredukujemy temp. wody co. to jak dużo musiało by być tej spirali grzewczej? U kolegi to i tak się często włącza, a co dopiero po redukowaniu temp. Ja mam o tyle dobrze że mieszkam jak na razie w bloku, i grzania nie stosuje wcale:D Mam nadzieje że to coś wam pomoże Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach