Skocz do zawartości
Niejeden z nas

Balling - mikroelementy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do Balinga 3 roztworowego dodajecie mikroelementy typu F.M Ultra Trace , T.M. Pro-Coral K+, A- ??

Jakie macie doświadczenia z jednym i drugim ?

Jakie ilości producent zaleca stosować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preparaty Ballinga ,a mikroelementy typu pro coral, czy ABC to dwie różne sprawy:)Jeśli masz taką potrzebę możesz je dozować równolegle:)

Jeśli chodzi o dawkowanie, to trzeba dopasować sobie ilości do własnego zbiornika.Producent tradycyjnie zawyża dawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preparaty Ballinga ,a mikroelementy typu pro coral, czy ABC to dwie różne sprawy:)Jeśli masz taką potrzebę możesz je dozować równolegle:)

Jeśli chodzi o dawkowanie, to trzeba dopasować sobie ilości do własnego zbiornika.Producent tradycyjnie zawyża dawki.

A tak tak wiem, pytam o PRO CORAL Tropic Marine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Pro Coral TM nie jest dostosowany do rozrabiania go z Ballingiem, ale Ultra Trace FM tak. Są to trzy preparaty - "jodowo-fluorowy" do rozpuszczenia w roztworze NaHCO3 oraz "strontowy" i "żelazowy" do rozpuszczenia w roztworze CaCl2.

Stosuje ten preparat od jakiegoś czasu w 1/4 do 1/3 zalecanej dawki. Ciężko mi stwierdzić czy to dużo czy mało, bo jakiegoś znamiennego efektu zastąpienia GroTecha ABC za pomocą ww. preparatu nie widzę. Jak mi się skończy pewnie wrócę do ABC lanego z ręki, choć faktycznie rozpuszczanie Ultra Trace w roztworze do Ballinga jest po prostu wygodne.

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Pro Coral TM nie jest dostosowany do rozrabiania go z Ballingiem, ale Ultra Trace FM tak. Są to trzy preparaty - "jodowo-fluorowy" do rozpuszczenia w roztworze NaHCO3 oraz "strontowy" i "żelazowy" do rozpuszczenia w roztworze CaCl2.

Stosuje ten preparat od jakiegoś czasu w 1/4 do 1/3 zalecanej dawki. Ciężko mi stwierdzić czy to dużo czy mało, bo jakiegoś znamiennego efektu zastąpienia GroTecha ABC za pomocą ww. preparatu nie widzę. Jak mi się skończy pewnie wrócę do ABC lanego z ręki, choć faktycznie rozpuszczanie Ultra Trace w roztworze do Ballinga jest po prostu wygodne.

Pozdrawiam,

Maciek

Czyli można powiedzieć, że ABCM Grotecha i Ultra Trace FM to podobne produkty ??

Dużą zaletą dla mnie jest, że preparaty FM można mieszać z płynami ballinga. Po prostu wygoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie wszystkie preparaty mikroelementów powinny być podobne, bo mikroelementy to mikroelementy i ciężko tu kombinować. Według producenta UT FM jest bardziej stężone, dlatego rozpuszczasz 10 ml w 5 litrach płynu do Ballinga. Ale jak jest naprawdę to się nie dowiemy.

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi