Skocz do zawartości
fal

Kruche korale

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie powyżej , mam bardzo kruche korale , wystarczy je dotknąć i od razu się łamią , oczywiście nie wszystkie. Głównie zaobserwowałem to na montiporach digitata.Seriatopory hystrix mają duże przyrosty , ale ich odnóża są bardzo cieniutkie.

Czym jest to spowodowane ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie. Tez tak mam. To bardzo ciekawe..... Monti digitata red. Mimo ze galezie nawet dosc grube to ledwie dotkne i trach..... Acry za to twarde. Ciezko ulamac. Moze monti tak poprostu maja. :rolleyes: U mnie jeszcze krucha jest Pavona cactus. Seriatopora hystrix podobnie jak u ciebie dosc cienkie galazki ale nie jest taka krucha jak monti.

Moze jeszcze ktos ma podobnie. Bo i ja jestem ciekaw czy to jakas przyczyna w naszych akwa jest czy to moze normalka.....

pzdr i przepraszam ze nie pomoglem

Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem , że może przyczyną jest niskie KH utrzymuję w przedziale 7 - 7,5 , ale skoro koledzy tak mają to może jest to normalność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez jest takie KH. Zazwyczaj ok.7. Wiec moze jednak? A u ciebie snakecharner KH jest wyzsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co podnosić?

Synek ma rację, nie liczy się tyle wartość co stabilność, a co do korali to wszystkie są kruche i delikatne zastanów się kiedy zmieniałeś sól na inną ?

Może brakuje jakiegoś pierwiastka którego nie mirzymy.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie podobnie jak u kolegów z montiporami :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu trzymasz takie kh ?

może warto trochę podnieść.

W moim zbiorniku chodzi reaktor i to on utrzymuje na stalym poziomie wapń i kh , oczywiście mógłbym podnieść przez zwiększenie odcieku , ale czy na pewno kruchość korali jest spowodowana niskim KH ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie Uważacie, że w naturze te same korale są poniewierane przez fale i prądy morskie. To jak z kościami- te nieobciążane ulegają odwapnieniu i stają się kruche. Więc Panowie, z koralami na siłownię :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ostatnio oglądałem program na discovery, chyba, w którym to mówili, że zbyt kwaśna woda jest tego przyczyną. Ale głowy bym sobie za to uciąć nie dał :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka lamliwosc u tych korali jest normalna. Fragmentacja to jeden ze sposobow ich rozmnazania sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak z ciekawości spytam jakie trzymacie KH,

Wszędzie w opisach korali jest podane kh pomiędzy 8-12 , wiec czemu trzymacie poniżej 8 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi