fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 Jak w temacie powyżej , mam bardzo kruche korale , wystarczy je dotknąć i od razu się łamią , oczywiście nie wszystkie. Głównie zaobserwowałem to na montiporach digitata.Seriatopory hystrix mają duże przyrosty , ale ich odnóża są bardzo cieniutkie. Czym jest to spowodowane ? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 No wlasnie. Tez tak mam. To bardzo ciekawe..... Monti digitata red. Mimo ze galezie nawet dosc grube to ledwie dotkne i trach..... Acry za to twarde. Ciezko ulamac. Moze monti tak poprostu maja. U mnie jeszcze krucha jest Pavona cactus. Seriatopora hystrix podobnie jak u ciebie dosc cienkie galazki ale nie jest taka krucha jak monti. Moze jeszcze ktos ma podobnie. Bo i ja jestem ciekaw czy to jakas przyczyna w naszych akwa jest czy to moze normalka..... pzdr i przepraszam ze nie pomoglem Zbyszek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 To raczej już tak jest :-) U mnie jest to samo . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 Myślałem , że może przyczyną jest niskie KH utrzymuję w przedziale 7 - 7,5 , ale skoro koledzy tak mają to może jest to normalność Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 a czemu trzymasz takie kh ? może warto trochę podnieść. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 U mnie tez jest takie KH. Zazwyczaj ok.7. Wiec moze jednak? A u ciebie snakecharner KH jest wyzsze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 A po co podnosić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 Staram się utrzymywać powyżej 8 maks 9 .Ale jak to mówią każdy ma swoją teorię :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 A po co podnosić? Synek ma rację, nie liczy się tyle wartość co stabilność, a co do korali to wszystkie są kruche i delikatne zastanów się kiedy zmieniałeś sól na inną ? Może brakuje jakiegoś pierwiastka którego nie mirzymy. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Sierpień 2010 Jakie KH ma Wasza sól ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wbies 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Sierpień 2010 U mnie podobnie jak u kolegów z montiporami :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Sierpień 2010 a czemu trzymasz takie kh ? może warto trochę podnieść. W moim zbiorniku chodzi reaktor i to on utrzymuje na stalym poziomie wapń i kh , oczywiście mógłbym podnieść przez zwiększenie odcieku , ale czy na pewno kruchość korali jest spowodowana niskim KH ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Sierpień 2010 A nie Uważacie, że w naturze te same korale są poniewierane przez fale i prądy morskie. To jak z kościami- te nieobciążane ulegają odwapnieniu i stają się kruche. Więc Panowie, z koralami na siłownię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Sierpień 2010 A ja ostatnio oglądałem program na discovery, chyba, w którym to mówili, że zbyt kwaśna woda jest tego przyczyną. Ale głowy bym sobie za to uciąć nie dał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2010 Taka lamliwosc u tych korali jest normalna. Fragmentacja to jeden ze sposobow ich rozmnazania sie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Sierpień 2010 To tak z ciekawości spytam jakie trzymacie KH, Wszędzie w opisach korali jest podane kh pomiędzy 8-12 , wiec czemu trzymacie poniżej 8 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Sierpień 2010 Na stronie http://morszczyzna.republika.pl/KH.html przeprowadzam małą ankietę na oddanych 38 głosów 32% osób utrzymuje kh w przedziale 7 - 7,5 ,a 24% 9 - 9,5 , skok sporawy , i zastanawiam się dlaczego tak jest ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach