Skocz do zawartości
jarex66

Filtr Przepływowy

Rekomendowane odpowiedzi

Na dobrą sprawę to pytanie do thcskiby ale pisze celowo na ogólnym aby inni skorzystali z tej wiadomości. Rafale masz coś takiego jak FP-200 i FP-300 Dublo. Włączyło mi się myślenie "oszczędnościowe" :) i chce zapytać czy zamiast kupowania dwóch pojedynczych, można zastosować ten podwójny. Np. coś na fosforany + węgiel lub coś innego. Czy są jakieś skutki uboczne przy zastosowaniu takiego rozwiązania. Właśnie odkryłem że mam PO4 jakieś 0,2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi wiadomo monżna dać i wegiel i absornet, o ile mnnie pamięc nie myli Rebciu tak miał a czy ma nadal to niech się wypowie:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rebciu filtr na razie wyłączył bo ma PO4 na poziomie 0.00 :) To pytanie zadałem dlatego że Rafał w swoim nowym 100x80x80 programuje właśnie 2szt FP-200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mam byc szczery :) nie ze probuje napedzic sobie zbyt :

filtr dublo powstal ze wzgledu na zapotrzebowanie klienta jest to takie 2 in 1 mozna wsypac tam absorbent na fosforany i np wegiel wiadomo mamy tylko jeden filtr i jedna pompka go pedzi czyli mam jakas tam oszczednosc na kosztach i uzytkowaniu no moze i nawet oszczednosc miejsca bo nie wszyscy maja gdzie to upchnac ale nie jest to tak do konca dobre rozwiazanie

Ruszajac jeden wklad np wymiana ruszamy automatycznie 2 wklady mozna to wycyrklowac np iloscia rowy ze bedziemy co 28 dni wymieniac i rowe i wegiel

Wiadomo absorbenty wola mniejszy przeplyw wody wtedy mozna je opanowac lecz wegiel dziala lepiej wiecej absorbuje z wody przy duzych przeplywach wiec powinien miec wiekszy przeplyw niz absorbent na fosforany

Co do tego czy zamontowac 2 osobne czy jeden dublo kazdy z osobna musi sobie na to odpowiedziec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno lepiej dac dwa takie filtry przepływowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze coś dopiszę :)

Zakładając, że na dole takiego filterka mamy wkład na fosforany, a na górze węgiel nic nie stoi na przeszkodzie wymieniać sam węgiel, a rowę zostawiać w spokoju. Jednak obsługa takiego "miksu" jest dość "upierdliwa". Raz - taki filterek jest większy od pojedyńczego i wszelkie wyjmowanie, wkładanie jest trochę utrudnione, a dwa - przy wymianie rowy trzeba najpierw ją puścić bez węgla bo przytka pory na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako uzytkownik filterka FR Dublo podpisuje sie pod tym, co napisale Rebciu. Na dole Rowe, czy ATIPhos, na gorze wegiel i daje rade. Oczywiscie, jest to rozwiazanie gorsze od dwoch odzielnych filtrow. Ale jezeli ktos chce zaoszczedzic na przestrzeni, to jest to dobre rozwiazanie. Pozdrawiam,

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie chodzi MJ 750, ale nie wiem czy nie zmienie na odrobine mocniejsza, bo zasypane obie czesci + gabeczki sprawiaja, ze woda przeplywa stosunkowo powoli ( nie cale zloze absorbera fosforanow mi porusza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba było założyć bajbas na pompie powrotnej z zaworem i sprawa byłaby załatwiona :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ciekawe to co napisał kol,OCELOCIK z ta pompka MJ 750 a dlaczego juz pisze jak miałem podłaczony filterek miałem pompke 500l/h i było wszytko ok do mometu jak nie zaczołem zypac 150/200g rowy to faktycznie nie całe złoze było ruszane ale zato jak zaczynałem przygode z filtrem i rowa to dawałem duzo mniejsza dawke ok 50/100g to wtedy wszystko ładnie chodziło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ R@F@l

Mam zasypane 50g ATIPhosu :D I z jednej strony jest kawalek 2x2cm, w ktorym zloze nie jest wzruszane. Jak wejde w posiadanie troche mocniejszej pompki to przetestuje, byc moze to nie kwestia pompki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myslałem ze to kwestia pompki i ilosci wkładu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi