Skocz do zawartości
thomash666

Mi też bieleją sps-y

Rekomendowane odpowiedzi

Od ostatnich 2-3 tygodni pojawił się u mnie problem bielenia kilku korali.

1 acropora straciła tkankę, odrywało ją wręcz od korala

1 acropora traciła tkankę na tipach, bielała stopniowo, juz ją wywaliłem...

teraz przyszedł czas na s hystrix- sporą wychodowaną przez parę miesięcy z kilku gałązek...

Leci od dołu, przez odstanie parę dni zaczęła od środka, w kilku miejscach.

Korala jest jeszcze sporo, na odłamanych kawałkach (szczepkach) też pojawiają się nowe ubytki... jest szansa na ratunek?

pict8309www.jpg

pict8314www.jpg

W systemie poza dodaniem kulek nic się nie zmieniło.

Korzystam z soli TM BA. Kulki kręcą się od 01.06 czyli 2 i pół miesiąca.

No3: w granicach 5 (raz bliżej 2, innym razem bliżej 10) - wprowadzenie kulek niczego nie zmieniło - jest tak jak przed nimi...

Po4: 0,10 mierzone hanną 2 tyg temu. Po pomiarze wpadło 250ml ecophos, zamiast comiesięcznego 150-200ml.. Przed kulkami PO4:0,06

KH: 7,4 - 8,3

MG: 1340-1400

CA: 380-420

PH: 8,0-8,2

Pomiary salifertem

zasolenie 1024,5 - spławik Tropic Marine

Podmiany 30l co 14dni, w obiegu 400L.

WTF?

Edytowane przez thomash666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co Ci były kulki przy takich parametrach ?

Moze warto spróbować je wyjąc skoro bez zmian . Tylko się pogorszyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie również seriatopora hystrix tam leciała, nic nie dało łamanie, robienie szczepek. Niestety wg mnie poleci. Jak długo stosujesz tą sól?? Pelety raczej nie przyczyniły się do zejścia korali. U mnie zaczęło się to przed peletami. Normalnie żal patrzeć, ja już się uspokoiłem, ale było ciężko. Korale ładne, hodowane od maluchów i w kilka dni poszły do kubła na śmieci. Masakra jakaś...... Znajdź my wspólny mianownik, co stosujemy w akwariach w których lecą korale, może wówczas znajdziemy sposób na wyeliminowanie tego typu katastrof. Nawet już nie myślę o swoim akwa, bo to co miało paść padnie, ale na przyszłość żeby nie było takich wtop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba by było zrobic jakas ankiete np.jakiej soli uzywałeś przez ostatnie 6 m-c?, czy np. były jakieś zmiany w systemie - światło,filtracja-kulki,węgiel,antifosy itd. Trudo bedzie to jakoś dokładnie sprecyzować czego miały by się tyczyć zapytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tropic Marine BA używam od marca/kwietnia. Wcześniej miałem zwalonego Preisa, który na starcie miał KH 6, MG 900...

Po zmianie na TM BA akwarium odżyło, wszystko kręciło się jak należy, pojawiły się przyrosty, powyłaziły glony - pomogło ograniczenie częstotliwości podminany. Potem doszły kulki, woda lekko mętna parę dni. Odpieniacz nie siadł. Wydawało się wszystko ok.. Aż do początku sierpnia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie objawy u kolejnych ludzi takie same,jakby robione zdjecia w tym samym akwarium,od zeszłego roku zaczeły sie kombinacje z solą

ktoś rzucił hasło,kupujcie tylką tą sól jest najlepsza nowa o Tropic Marine,ciekawe kto puścił to w obieg,trzeba by było głeboko szukać kto ta sól tak zareklamował że wszyscy łykneli

ale to się stało nagle,raptem prais zrobiła sie be solą

gdzieniegdzie KZ można było dostać za pół ceny i nagle najlepsza TM

tu był jakiś podstęp z solami ,jakaś kombinacja gruba

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich którzy mająÂ ten sam problem z bieleniem korali. U mnie poleciała śliczna acra. Bielenie zaczęło się od końcówek i w tym momencie zostało już z niej mniej niż połowa. Zmieniłem sól na TM BA. Pierwszym objawem było pojawienie się zielonych glonów, teraz acra. Może to sól jest wspólnym mianownikiem?

:huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam akwarium postawione na TM Bio Activ ma 9 miesięcy i poza lekkim zielskiem na skałach wszystkie koralowce mają się dobrze co można zobaczyć na fotkach mojego akwa więc to chyba nie sól, ale napiszcie ile jej używacie to da jakiś pogląd. Co prawda mam mało SPS'ów 4 montipory i 1 acra, ale gdyby miały lecieć to by leciały... :rolleyes: Teraz zmieniłem na Reef Crystals właśnie ze względu na małą ilość koralowców w akwa i uznałem, że zbyt bogata sól, a do tego sporo droższa od RC więc postanowiłem zmienić. Pierwsze spostrzeżenie solanka z RC rozpuszcza się o NIEBO lepiej niż TM i solanka z RC ma inny zapach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to samo , padło połowe akropor :( i dalej leca , wszystkie zaczeły bielec od dołu , łamanie nic nie pomogło

i tylko akry cała reszta ma sie ok :)

w czerwcu zmieniłem sól na TM a w sierpniu sie wszystko zaczeło

nie wiem czy to jest przyczyna ale poza sola nic nie zmieniałem !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja używałem Preisa, potem TM, potem IO i teraz znów TMBA i powiem szczerze że najlepsze efekty jeśli chodzi o wybarwienie korali bezapelacyjnie osiągam na TMBA, przymykam oko na nalot na szybach, bo kolory są łał :good2: ale tak z ciekawości możnaby zrobić temat nie w formie ankiety tylko normalny i wypisać podstawowe parametry i używane sole, pelety itp w baniakach w których był/jest problem z sps-ami, włączyłbym do tego również światło...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak lecą sps,to stawiam na złe swiatło ,słabą cyrkulacje ,parametry hm szczególnie kh.Sól i magiczne kulki ..hmm tego bym sie nie czepiał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi