Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Witam, przedstawiam projekt sumpa do Waszej oceny:) Akwa(jednak) 225l:rolleyes: pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 10 cm to nie za mało na powrót ? wiem że NJ się zmieści, ale czy będzie wygodnie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 10cm to jest spływ:D 12cm powrót, pompa nj 2300 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 ja bym nie oddzielał spływu - zrobił bym większą pierwsza komorę, szkoda miejsca. Ddpieniacz pewnie na styk wejdzie mi by brakowało miejsca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Strasznie namieszałeś jeśli faktycznie ta komora 10cm to spływ. wszystko odwrotnie. Powiedz jaki masz zamiar mieć poziom wody w tym sumpie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 plan był taki: 10cm-spływ; 22cm-odpieniacz itp; 12cm-powrót. Poziomu wody nie liczyłem. W każdym razie spływ rura 32mm, powrót 20mm(nj 2300) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 To poradzi mi ktoś jak mam go rozplanować? Jutro zamierzałem jechać do szklarza, żeby wkleił te przegrody.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 W tym ustawieniu sump zmieści siedemnaście litrów wody! Jakie wymiary będzie mieć akwarium? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 90x50x50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Jeśli z akwa nie spłynie więcej niż 3 cm wody powinno być ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Trochę tego nie jarzę.. To dobrze czy żle, że do sumpa wejdzie 17l? Jak obliczyć ile spłynie z akwa..? Jaki będzie poziom wody w sumie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 (edytowane) Z Twojego rysunku wynika że jeśli pompa będzie w prawej komorze drugiego rysunku to poziom wody w sumpie bedziesz miał 18cm. Nie wiem czemu mają służyć dwie pierwsze szyby od lewej, a trzecia od lewej jest za niska lub ostatnia za wysoka jeśli poziom miał być inny... Czy oprócz odpieniacza i pompy powrotnej masz zamiar mieć tam coś jeszcze? Edytowane 9 Sierpień 2010 przez wojtesu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Ja też jeśli mam być szczery to nie wiem czmu mają służyć szyby, znalazłem taki projekt w necie i go przerobiłem pod swoje akwa.. proszę doradźcie co mam zrobić bo tematu hydrauliki zupełnie nie pojmuje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Artur 3 cm wody w Twoim baniaku to jakieś 13,5 litra ,więc jest jeszcze trochę luzu Sam musisz to tak poustawiać żeby więcej nie spływało . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Ale generlanie rozmieszczenie szyb i ich wymiary mogą być? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Ja tez bym nie wklejał tych dwóch szyb po lewej stronie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Ok, dzięki za cierpliwość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Ja bym go tak nie skleił jeśli ma tam być tylko odpieniacz i pompa powrotna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach