Skocz do zawartości
tomek21

prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

czy moge zrobic sump tylko z 3 przegrodami na odpieniacz skale i pompke tylko jak miam wymiary miec?? moje akwa to 54l i jaka pompka z popmka to najlepiej link bym prosil bo nawet niewiem czy obiegowa czy dozujaca czy jeszcze inna.A co do RO to planuje to http://www.erybka.pl/product_info.php?products_id=3302 i czy dla poczatkujacych lepszy jest belling czy cos innego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopie zacznij troche czytac dla nowicjuszy dzial,tam znajdziesz mnostwo odpowiedzi,54l to na poczatek same podmianki wystarcza,akwa miesiac i wsadziles korale :tease: wiec tu za bardzo sie pospieszyles

RO moze byc ale kup do kompletu jeszcze DI

Edytowane przez vitekzawada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump może mieć trzy przegrody.Tylko zaprojektuj go tak by po wyłączeniu prądu było miejsce na wodę,która spłynie z akwarium:)

Potrzebujesz pompy obiegowej np.AQua Medica OR,dobra cena i całkiem cicho pracuje.

Jeśli chodzi o ballinga ,czy reaktor to nie zawracaj narazie tym sobie głowy:)Jak zaczną rosnąć koralowce to będziesz się martwił jak uzupełniać chemię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@vitek ja na drugi dzien korale wsadziłem do 25 litrów..

bez przesady to tylko miękasy.

moja rada - wymień tą "żywą skałe" na taką porządną żywą skałe - to jest 50 litrów w takim akwarium na skale sie nie oszczedza.

i zrób podmiane 50 %

Edytowane przez Natan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest mozliwosc podlaczenia filtra RO do akwa tak aby ta woda ktora mam w akwa przeplynela przez niego?? Dzis przeczytalem ze nie mozna lac wody destylowanej a ja leje :( ten gosciu mi powiedzial ze mozna(ten co kupilem skale od niego) i mam jeszcze pytanie kupije filtr RO zeostart czy cos jeszcze mam kupic do lepszego wystartowania ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodą destylowaną, lub odmineralizowaną uzupełnia się ubytki spowodowane parowaniem, nie ma przeciwwskazań do używania wody destylowanej.

Po co przepuszczać wodę z akwarium przez filtr RO ????? :blink: jestem zszokowany jaki mętlik w głowie musiał ci zrobić sprzedawca.

Nie sądzę by był kompletnym ignorantem ale chyba nie nadążyłeś za tokiem rozumowania.

Teraz wtrącę mały OFFTOP:

Przydało by się gdyby na forum znalazły się działy w których wyjaśnione byłyby podstawowe pojęcia i problemy w akwarystyce.

Takie prozaiczne RO+DI czy odpieniacz, czy sól, nie ujęte jako całość, tylko rozbite na poszczególne elementy-tematy.

Nieraz ktoś zetknie się z niepojętym nazewnictwem i nawet nie wie jak to znaleźć, a jak fajnie byłoby mieć wątek w dziale dla nowicjuszy pt. RODI poco to i do czego, albo ODPIENIACZ, co to i po co to komu i do czego potrzebne i dla czego taki drogi.

tomek21 nie ma takiej potrzeby by podłączać do obiegu wody akwariowej RO to po pierwsze, a po drugie nie wiem jak długo i czy w ogóle coś by ten filtr puścił oprócz ścieku, nie wiem czy wiesz, ale nie całe 10% wody puszczonej przez RO idzie do "butelki" reszta to odpad który ląduje w kanalizacji.

Chyba że sprzedawca miał na myśli chłodzenie wodą odpadową, ale to inny i bardziej rozległy temat, do tego przez bardzo nie wielu ludzi wykorzystany, choć niezmiernie skuteczny.

Edytowane przez tomajk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wiem czy wiesz, ale nie całe 10% wody puszczonej przez RO idzie do "butelki" reszta to odpad który ląduje w kanalizacji

Z tego co mi wiadomo a tak jest w moim przypadku to okolo 30% wody idzie do butelki . Przepraszam za małą dygresję kolegę Tomajka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MOIM przypadku ponad 90% idzie w kanał 50GPD ale cóż chyba nie o to chodzi.

Masz w takim razie pomysł na zastosowanie RO do filtrowania wody w akwarium czy tylko o PROCENTA ci chodziło ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi