tomek21 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2010 czy moge zrobic sump tylko z 3 przegrodami na odpieniacz skale i pompke tylko jak miam wymiary miec?? moje akwa to 54l i jaka pompka z popmka to najlepiej link bym prosil bo nawet niewiem czy obiegowa czy dozujaca czy jeszcze inna.A co do RO to planuje to http://www.erybka.pl/product_info.php?products_id=3302 i czy dla poczatkujacych lepszy jest belling czy cos innego?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2010 (edytowane) chlopie zacznij troche czytac dla nowicjuszy dzial,tam znajdziesz mnostwo odpowiedzi,54l to na poczatek same podmianki wystarcza,akwa miesiac i wsadziles korale wiec tu za bardzo sie pospieszyles RO moze byc ale kup do kompletu jeszcze DI Edytowane 4 Sierpień 2010 przez vitekzawada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2010 Sump może mieć trzy przegrody.Tylko zaprojektuj go tak by po wyłączeniu prądu było miejsce na wodę,która spłynie z akwarium:) Potrzebujesz pompy obiegowej np.AQua Medica OR,dobra cena i całkiem cicho pracuje. Jeśli chodzi o ballinga ,czy reaktor to nie zawracaj narazie tym sobie głowy:)Jak zaczną rosnąć koralowce to będziesz się martwił jak uzupełniać chemię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2010 (edytowane) @vitek ja na drugi dzien korale wsadziłem do 25 litrów.. bez przesady to tylko miękasy. moja rada - wymień tą "żywą skałe" na taką porządną żywą skałe - to jest 50 litrów w takim akwarium na skale sie nie oszczedza. i zrób podmiane 50 % Edytowane 4 Sierpień 2010 przez Natan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek21 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2010 czy jest mozliwosc podlaczenia filtra RO do akwa tak aby ta woda ktora mam w akwa przeplynela przez niego?? Dzis przeczytalem ze nie mozna lac wody destylowanej a ja leje ten gosciu mi powiedzial ze mozna(ten co kupilem skale od niego) i mam jeszcze pytanie kupije filtr RO zeostart czy cos jeszcze mam kupic do lepszego wystartowania ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2010 (edytowane) Wodą destylowaną, lub odmineralizowaną uzupełnia się ubytki spowodowane parowaniem, nie ma przeciwwskazań do używania wody destylowanej. Po co przepuszczać wodę z akwarium przez filtr RO ????? jestem zszokowany jaki mętlik w głowie musiał ci zrobić sprzedawca. Nie sądzę by był kompletnym ignorantem ale chyba nie nadążyłeś za tokiem rozumowania. Teraz wtrącę mały OFFTOP: Przydało by się gdyby na forum znalazły się działy w których wyjaśnione byłyby podstawowe pojęcia i problemy w akwarystyce. Takie prozaiczne RO+DI czy odpieniacz, czy sól, nie ujęte jako całość, tylko rozbite na poszczególne elementy-tematy. Nieraz ktoś zetknie się z niepojętym nazewnictwem i nawet nie wie jak to znaleźć, a jak fajnie byłoby mieć wątek w dziale dla nowicjuszy pt. RODI poco to i do czego, albo ODPIENIACZ, co to i po co to komu i do czego potrzebne i dla czego taki drogi. tomek21 nie ma takiej potrzeby by podłączać do obiegu wody akwariowej RO to po pierwsze, a po drugie nie wiem jak długo i czy w ogóle coś by ten filtr puścił oprócz ścieku, nie wiem czy wiesz, ale nie całe 10% wody puszczonej przez RO idzie do "butelki" reszta to odpad który ląduje w kanalizacji. Chyba że sprzedawca miał na myśli chłodzenie wodą odpadową, ale to inny i bardziej rozległy temat, do tego przez bardzo nie wielu ludzi wykorzystany, choć niezmiernie skuteczny. Edytowane 7 Sierpień 2010 przez tomajk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2010 nie wiem czy wiesz, ale nie całe 10% wody puszczonej przez RO idzie do "butelki" reszta to odpad który ląduje w kanalizacji Z tego co mi wiadomo a tak jest w moim przypadku to okolo 30% wody idzie do butelki . Przepraszam za małą dygresję kolegę Tomajka . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2010 W MOIM przypadku ponad 90% idzie w kanał 50GPD ale cóż chyba nie o to chodzi. Masz w takim razie pomysł na zastosowanie RO do filtrowania wody w akwarium czy tylko o PROCENTA ci chodziło ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach