Skocz do zawartości
Artur160

Skała

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, startuje powolutku z nowym akwa i tak się zastanawiam co ze skałą bo nie znajdę środków na 50kg.. Więc mam pytania:

1. Do ilu w akwa, w którm zamierzam trzymać sps'y i lps'y, z odpieniaczem deltec ap 800(chyba..), bio peletami i sporoą ilością ryb, mogę zredukować ilość skały?

2. Czym jeszcze ew. mogę zastąpić skałę? DSB odpada, refugium? Nie przesadzę z filtracją? :huh:

I prośba :friends: : Sps'owcy! Pokażcie swoje ułożenia skał bez korali, chcę mieć jako-taką wizję ułożenia :P

Z góry dzięki :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obiegu będzie pewnie ok 650l (akwa 120x70x60h plus sump liczę te ok 150l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, to nie fajnie... :(

Ale tylko ze względu filtra bio? Jeżeli tak to czy na pewno nie ma jakiegoś substytutu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zywa skała jest podstawą filtracji w naszych zbiornikach.Substytuty już przerabialiśmy jak zapewne pamiętasz :( i nikomu nie wyszło to na zdrowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem oczywiście, że skała jest podstawą ale jak dla mnie-nastolatka, cena za 50kg ze sklepu powala na ziemię i miażdży okrutnie, to też szukałem innego wyjścia..

Chodziło mi bardziej o substytuty pochodzenia naturalnego :D

A gdybym pod skałę wpakował wapień drążony? Jak długo trzeba czekać aby się 'ożywił' i czy w ogóle zastąpiłby po takim 'ożywienu' lr?

No nic, trzeba roboty na sierpień szukać, proszę Państwa... :mellow:

Edytowane przez Artur160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli koniecznie chcesz coś mieszać,to daj 50/50 zywą i martwą skałę.Tylko skałę nie wapń czy tuf :).Po jakimś czasie ta martwa zostanie zasiedlona przez zywe organizmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo pozostaje się modlić, żeby ktoś sprzedawał na forum skałę w normalnej cenie:)

Dzięki Walker :good2:

Ps: jak coś będę walił z pytaniami :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz się cieszyć akwarium i nie likwidować po pół roku to pakuj skały na maksa. Wiem to z doświadczenia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm nie stać Cie na skałę a zakładasz zbiornik 650 litrowy? ;/ dasz radę go utrzymać??szkoda by było za pół roku wszystko sprzedawać bo kasy nie ma, nie lepiej założyć 200 litrów??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm nie stać Cie na skałę a zakładasz zbiornik 650 litrowy? ;/ dasz radę go utrzymać??szkoda by było za pół roku wszystko sprzedawać bo kasy nie ma, nie lepiej założyć 200 litrów??

Dobrze prawisz , zastanów się 3 razy , bo później ciężko będzie się wycofać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chodzi tylko i wyłącznie o brak środków na skale ponieważ w sierpniu kupuje szkło(1000zl), pompę dozujacą(ok700), robię szafke(pewnie z 200), muszę kupić jeszcze jedna pompę cyrkulacyja i inne duperele. Wiec na te 1700 na skale w tym samym miesiącu nie ma szans. Późniejsze koszta nie bedą sprawiały problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to kup to szkło w sierpniu i inne pierdoły, a ze skałą poczekaj aż odłożysz pieniążki

bo jak kupisz skałę to musisz mieć wodę posoloną,a wiadro 25kg soli zbiegnie jak nic,sól też kosztuje

na twoim miejscu zebrał bym wszystko,a skała na sam koniec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zakładaj baniaka 650 litrów :) bo już widać, że nie jest dla Ciebie - jeśli pierwsza i podstawowa zasada nie zostanie spełniona czyli dużo dobrej żywej skały... to co będzie potem? - postaw sobie fajne 200-300 litrów i dopieść je na maxa

mam bardzo podobny zbiornik - nie wiem co chcesz tam trzymać i jak utrzymać ale kasa na skale to najmniejszy problem :) daruj sobie

Edytowane przez Kris_77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie przeliczyłam, że moje 620l będzie kosztować miesięcznie ok 600zł. A o czymś pewnie nie pomyślałam... Sporo się tu naczytałam o tzw low costach, że można mieć tanio rafę. I powiem Ci że mi nie wyszło, mimo że mam większość sprzętu z drugiej ręki a oświetlenie DIY. Skała to mała część ogólnych wydatków.

BTW chcesz akwarium 600l postawić na szafce za 200zł? Czy piszesz o obudowie stelarza? Ja bym się na samą szafkę nie odważyła... Jak nie masz teraz kasy na skałę, to może warto poczekać ze startem akwarium aż środki się znajdą?

Edit:

Właśnie doczytałam, że masz 15 lat. Albo masz duże kieszonkowe, albo źle oszacowałeś koszty takiego zbiornika.

Edytowane przez Ewaise

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie jakoś tak korci by napisać, że podobne wątki z Arturem to już chyba były wcześniej poruszane :) Czyli bardzo chce a jak wyjdzie to pewnie wszyscy wiemy więc nie jestem rpzekonany czy warto się tu mocno angażować w pisanie :)

Sorki Artur ale jakoś takie mam wrażenia :)

JAcek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa.. daruj sobie narazie to akwa albo zakładaj małe.

(d

na 650 litrów to już potrzebna głęboka kieszeń. i spory zapas bo zawsze znajdą się nieprzewidzane koszty.

:connie_sharkycircle:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi