Skocz do zawartości
slawomirdyl

Temperatura a praca odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Temperatura a praca odpieniacza co o tym myślicie, ma to jakieś powiązanie ? Ostatnio zerkam na odpieniacz i jakby słabiej pracował może to tylko złudzenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie też słabiej piana pomimo że jest nastawiony na pół mokrej pół suchej jest sucha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie jak by się Skiba opowiedział albo Seb czy Piotrek czy mieli podone przypadki

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też ostatnio słabiej pieni , chociaż po ostatniej rewolucji w akwa. spodziewałem się wzmożonej pracy odpieniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie zauważyłem znaczącego wpływu temperatury na pracę odpieniacza. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zmiana zasolenia w wyższej temperaturze, ale musiała by przekroczyć 30 stopni, wtedy gęstość solanki spada o jakieś 0,001. Wiadomo, że w mniej gęstym roztworze odpienianie jest mniej efektywne, jednak dobry odpieniacz powinien spieniać przy 0,010. Piana wtedy jest nietrwała i mniej treściwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jakiś wpływ ma rozszeżalność cieplna gazów czyli mniej powietrz w takiej samej objętości. Może zastosować cos ala intercooler w samochodzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi